Influența Al-Qaida sporește, în timp ce gruparea Stat Islamic se dezintegrează
Pe măsură ce gruparea Stat Islamic pierde tot mai mult din influență, în Siria și Irak, o grupare afiliată al-Qaida plănuiește să preia influența, la nivel global.
Aproximativ 10.000 de bărbați, femei și copii s-au expus riscului de a fi împușcați de forțele siriene, în luna septembrie, fugind din zonele cotrolate de gruparea Stat Islamic spre o provincie din nordul Siriei, în care activează o grupare afiliată al-Qaida.
Pentru un număr de jihadiști care au plecat odată cu civilii, fuga spre provincia Idlib marchează o oportunitate de a continua războiul ca parte dintr-un grup extremist care împărtășește ideologia grupării Stat Islamic și care are de câștigat din decăderea acesteia, notează Associated Press.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Grupare desprinsă din al-Qaida își consolidează influența
În timp ce coaliția internațională antijihadistă condusă de Statele Unite și forțele guvernamentale siriene susținute de forțele ruse și-au concentrat misiunile pe alungarea militanților grupării Stat Islamic din estul țării, o coaliție afiliată al-Qaida, cunoscută drept Comitetul pentru Liberarea Levantului, și-a consolidat controlul asupra provinciei Idlib. Astfel, Comitetul ar urmări ca, pe termen lung, să atace Occidentul în conformitate cu ideologia lui Osama bin Laden.
Potrivit activiștilor sirieni, care au surse în Idlib, Comitetul pentru Liberarea Levantului le-ar permite luptătorilor grupării Stat Islamic care au reușit să scape din zonele cucerite de forțele guvernamentale din Irak și Siria să li se alăture.
Gruparea Stat Islamic și-a pierdut aproape toate teritoriile pe care le controla în Siria și Irak, inclusiv orașul irakian Mosul și orașul sirian Raqqa. Se estimează că 10.000 de jihadiști ar fi fost uciși, însă numărul celor care au reușit să scape rămâne un mister.
Luptătorii SI, recrutați de Comitetul pentru Liberarea Levantului
„Al-Qaida va primi membrii ISIS cu brațele deschise, pentru că au experiență pe front”, notează Fawaz Gerges, profesor la Școala de Economie din Londra și autorul cărții „ISIS: O istorie”.
Atât gruparea Stat Islamic, cât și Comitetul pentru Liberarea Levantului, s-au desprins din gruparea al-Qaida din Irak, care a apărut după invazia americană din 2003, iar cele două grupări s-au luptat pe influența din nordul Siriei.
În timp ce gruparea Stat Islamic a declarat califatul islamic în Siria și Irak, în 2014, militanții al-Qaida s-au aliat cu alte grupări insurgente siriene și și-au consolidat legăturile, oferind ajutor și alte servicii civililor. Totodată, misiunea lor a rămas centrată pe războiul împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad.
Potrivit unor oficiali din serviciile de informații irakiene, succesorul lui Osama bin-Laden, Ayman al-Zawahri a trimis delegați în Siria, pentru a-i convinge pe luptătorii SI să părăsească gruparea și să li se alăture.
„Luna de miere a militanților al-Qaida, în care gruparea Stat Islamic s-a ocupat de majoritatea acțiunilor, în timp ce afiliații al-Qaida au devenit mai puternici, s-a încheiat. Se pare că, acum, Zawahri încearcă să consolideze rețeaua teroristă și să redea grupării rolul principal de a conduce o ofensivă globală”, arată o analiză a Grupului de consultanță de probleme de securitate Soufan.
Sursa: AP
Etichete: siria, irak, terorism, gruparea stat islamic, al-qaida,
Dată publicare:
18-10-2017 17:37