O luna de la atentatele teroriste din Franta. Locurile in care s-au produs tragediile, loc de pelerinaj pentru turisti
In urma cu exact o luna niste teororisti inarmati cu pusti Kalasnikov si centuri cu explozibil au decis sa schimbe cursul istoriei si sa zdruncine inca o data intreaga lume.
Se intampla in seara de 13 noiembrie la Paris, orasul luminilor. 130 de vieti au fost furate in numele unui razboi surd, sute de familii sfasiate de durere si o tara redusa la tacere.
Pentru Franta avea sa fie cel mai sangeros atac de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Si desi marile puteri s-au aliat intr-un nou razboi anti-terorism, la o luna distanta de la atentate, unul dintre principalii suspecti, Salah Abdeslam, este inca de negasit.
Se intampla intr-o vineri seara, in urma cu o luna, cand doua explozii auzite la Stade de France anuntau ceea ce avea sa fie cel mai sangeroas atac teororist din istoria Europei, de dupa Madrid 2004.
Doi teroristi isi detonasera centurile cu explozibil. Altii deschideau apoi focul asupra clientilor mai multor cafenele din arondismentul 11.
Intr-una dintre ele si-au pierdut viata si doi romani: Lacrimioara si Ciprian. Cu adevarul cumplit a fost la Sala Bataclan, unde 1500 de spectatori asistau la concertul trupei Eagles of Death Metal.
89 de persoane si-au pierdut viata la Bataclan. In total, au fost 130 de decese si o tara intreaga indurerata. Azi, francezii au mers la locurile tragediei si au depus flori in memoria victimelor.
Altarele de flori si lumanari au ajuns loc de pelerinaj si pentru turisti. La altarele de la Bataclan au ajuns de-a lungul zilelor mai multi artisti, printre care si cei de la Eagles of Death Metal.
Francezii iarta, dar nu uita. La fix 4 saptamani de la tragedia din clubul Bataclan, un grup de artisti au venit sa le cinsteasca memoria celor disparuti.
Daca cel care este considerat organizatorul atentatelor, Abdelamid Abaoud, a fost ucis de politiei la cateva zile de la tragedie, un alt suspect, belgianul Salah Abdeslam este inca in libertate.