O firmă din Polonia a transportat ilegal sute de mii de muniții elvețiene în Ucraina
Sute de mii de muniţii elveţiene de calibru mic, destinate trăgătorilor de precizie, au ajuns în mod ilegal în Ucraina fără ştirea fabricantului lor.
Dezvăluirea a fost făcută joi televiziunea publică elveţiană SRF pe baza unui raport al Ministerului Economiei, transmite AFP.
Cele 645.000 de cartuşe din această muniţie în care este specializată compania Swiss P Defense au fost livrate în iulie 2023 firmei poloneze UMO SP, care le-a exportat în Ucraina după patru zile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Re-exportarea lor încalcă embargoul asupra armelor şi principiul conform căruia Elveţia nu livrează arme unui stat beligerant şi le interzice de asemenea clienţilor companiilor de armament să le reexporte spre o ţară aflată în război.
Această poziţie decurge din statutul de neutralitate al Elveţiei, care i-a fost reproşată după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Germania, în special, a făcut presiuni, fără succes, pentru a putea să livreze Ucrainei muniţii elveţiene în acelaşi timp cu blindatele sale Ghepard.
„Putem confirma că exporturile către compania poloneză în cauză nu vor mai fi autorizate până la noi ordine", a transmis Ministerul elveţian al Economiei (SECO).
Nu se cunoaşte dacă muniţiile respective au fost utilizate în Ucraina.
Aşa cum indică raportul SECO, Swiss P Defence nu a ştiut nimic despre transfer înaintea efectuării livrării.
Compania elveţiană a exportat, aşadar, muniţiile presupunând că ele vor rămâne în Polonia.
SECO a aprobat exportul în două tranşe, în noiembrie 2022 şi mai 2023, la prezentarea unui permis de import emis de Polonia, precizează SFR.
Firma elveţiană inclusese ea însăşi în contractul de vânzare o clauză ce preciza că muniţia trebuia să rămână în Polonia.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, Polonia, munitie,
Dată publicare:
21-11-2024 19:47