Situatie tensionata intre China si SUA. FBI-ul a dat in urmarie cinci ofiteri chinezi pentru spionaj informatic
Ministerul chinez de Externe l-a convocat pe ambasadorul american la Beijing, dupa inculparea in SUA a cinci ofiteri din cadrul armatei chineze pentru "pirataj informatic" si "spionaj informatic", a anuntat marti agentia oficiala China Noua.
Adjunctul ministrului de Externe Zheng Zeguang a transmis luni seara un "protest solemn" din partea Chinei ambasadorului Max Baucus, a precizat agentia. Un mare juriu din Pennsylvania (est) a inculpat cinci ofiteri acuzati ca au furat, in perioada 2006-2014, secrete comerciale de la firme americane specializate in domeniile energiei solare sau nucleara ori in metalurgie.
Potrivit Washington Post, spionajul informatic chinez provoaca economiei americane pagube cuprinse intre 24 si 120 de miliarde de dolari anual. Beijingul a reactionat imediat fata de inculparea ofiterilor, denuntand acuzatii "absurde" care au la baza "fapte fabricate" si "pericliteaza cooperarea si increderea reciproca intre China si Statele Unite".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
China Noua a citat marti un oficial chinez care afirma ca Statele Unite sunt tara cu cei mai multi hackeri in spatiul cibernetic chinez. In opinia sa, in perioada cuprinsa intre jumatatea lui martie si jumatatea lui mai "2.077 de retele de tip cal troian sau servere «botnet» din Statele Unite controlau 1,18 milioane de claculatoare din China".
In aceeasi perioada, calculatoare sau adrese IP din Statele Unite au efectuat aproximativ 57.000 de atacuri de tip "backdoor" si aproximativ 140.000 de tentative de "phishing", care consta, de exemplu, in trimiterea unui e-mail care contine un program de tip malware cu scopul de a obtine coduri de conexiune.
Existenta Unitatii 61398, din care fac parte ofiterii chinezi inculpati a fost dezvaluita in februarie 2013 de catre firma americana de securitate pe Internet Mandiant, intr-un raport asupra amplorii spionajului informatic chinez.Mandiant a putut sa urmareasca urma unor atacuri cibernetice pana la un imobil de 12 etaje de la periferia orasului Shanghai, in care se afla "sute, poate chiar mii de angajati" care muncesc pentru aceasta unitate a armatei chineze. Prin aceste inculpari, justitia americana asaza "fete si nume la tastaturi in Shanghai", a declarat secretarul american al Justitiei Eric Holder.
Beijingul de plange de atacuri informatice comise impotriva sa de catre Statele Unite, in special in urma dezvaluirilor lui Edward Snowden despre amploarea colectarii de informatii pe Internet de catre NSA - Agentia americana de informatii insarcinata cu interceptarea comunicatiilor.
Pe baza unor documente furnizate de catre fostul consultant NSA, presa americana a dezvaluit, la inceputul anului, ca Agentia a accesat, timp de ani de zile, de la arhive de e-mail ale gigantului chinez in domeniul telecomunicatiilor Huawei si pana la documente interne intre conducatori ai societatii si coduri secrete ale produselor firmei.
"China a cerut in mai multe randuri Statelor Unite sa puna capat (acestor practici), dar ele nu fac niciodata vreo declaratie despre spionajul lor (...), ca sa nu mai vorbim despre prezentarea unor scuze Chinei", a subliniat China Noua.