O companie spaţială din China a testat cu succes o rachetă reutilizabilă
O companie privată chineză din sectorul spaţial a testat cu succes o rachetă reutilizabilă, informează DPA.
Racheta Hyperbola-2Y a fost lansată joi de la centrul spaţial Jiuquan din Deşertul Gobi, situat în nordul Chinei, a anunţat compania iSpace, al cărei sediu general se află la Beijing.
Racheta chineză a atins o altitudine de 178 de metri în timpul testului, au precizat reprezentanţii companiei. După un zbor de aproximativ un minut, ea a aterizat în manieră controlată la punct fix, după cum se poate vedea într-o înregistrare video publicată de iSpace.
Testul marchează "o realizare majoră" pentru industria spaţială comercială din China, consideră reprezentanţii companiei iSpace.
iSpace intenţionează să dezvolte sisteme reutilizabile similare celor fabricate de compania americană SpaceX pentru a reduce considerabil conturile asociate cu transportul sateliţilor în spaţiu.
În 2019, iSpace a devenit prima companie spaţială privată chineză care a reuşit să lanseze şi să plaseze pe orbită un vehicul lansator convenţional.
În China există deja zeci de companii private care încearcă să se impună pe piaţa lansărilor spaţiale.
Cu toate acestea, programul spaţial al Chinei este condus în principal de stat şi controlat de armată.
China a conceput un program spaţial ambiţios pentru a încerca să ajungă din urmă Statele Unite şi Rusia.
La doar 20 de ani după ce China a devenit cea de-a treia ţară din lume care a trimis un astronaut în spaţiu, statul asiatic operează în prezent o staţie spaţială modernă şi pe deplin funcţională, explorând în acelaşi timp Luna şi planeta Marte.
Conducerea de la Beijing se concentrează pe chestiunea prestigiului naţional, precum şi pe ideea ca această ţară să devină un lider global în tehnologie.