China, în „alertă”. Un distrugător american şi o fregată canadiană au traversat strâmtoarea Taiwan
China anunţă, joi, că se află „în permanenţă la un nivel de alertă ridicat”, la o zi după ce două nave militare - una americană şi una canadiană - au traversat strâmtoarea Taiwan a doua oară în două luni, înfuriind Beijingul.
Un distrugător de clasa Arleigh Burke, USS Rafael Peralta, şi fregata canadiană HMCS Ottawa au efectuat miercuri o traversare „de rutină” a strâmtorii, potrivit Marinei americane (US Navy), scrie AFP, citată de News.ro.
„Trupele prezente rămân constant în stare de aletă şi vor apăra cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţionale, dar şi pacea şi stabilitatea regionale”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al teatrului de est al Chinei, colonelul Shi Yi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
El denunţă ultima traversară drept un „show de presă” şi anunţă că Forţele Navale şi Aeriene chineze le-au „urmărit toată traiectoria”.
Cele două nave traversează strâmtoarea după ce două nave de război aparţinând Statelor Unite şi Canadei au traversat la 9 septembrie această cale maritimă care desparte insula de China continentală.
Statele Unite şi aliaţii lor din Occident şi-au multiplicat traversarea strâmtorii, în cadrul „libertăţii de navigaţie” a navelor de război, pentru a sublinia că este vorba despre căi de navigaţie internaţionale, un lucru care înfurie Beijingul.
Flota a VII-a americană a anunţat într-un comunicat că traversarea a respectat dreptul internaţional, „prinr-un coridor al strâmtorii situat în afara mării teritoriale a oricărui stat de coastă”.
Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Rafael Peralta (DDG 115) and Royal Canadian Navy Halifax-class frigate HMCS Ottawa (FFH 341) conducted a routine Taiwan Strait transit Nov. 1.https://t.co/LHLSZFiDLV pic.twitter.com/WZgJayYH8s
— 7th Fleet (@US7thFleet) November 2, 2023
„O astfel de cooperare este piesa centrală a abordării noastre a unei regiuni sigure şi prospere, în care aeronavele şi navele tuturor naţiounilor pot zbura, naviga şi opera peste tot unde permite dreptul internaţional”, subliniază a VII-a Flotă.
#HMCSOttawa, along with the @USNavy’s #USSRafaelPeralta, recently conducted a routine transit through the Taiwan Strait. Our activities promote peace, resilience and security in the #IndoPacific.@US7thFleet #CanadaUS #OpenSeas pic.twitter.com/43mHuZxCmq
— Canadian Armed Forces Operations (@CFOperations) November 2, 2023
Ministerul taiwanez al Apărării anunţă joi că a supravegheat această traversare, în noaptea de miercuri spre joi, şi subliniază că „situaţia era normală”.
Beijingul consideră Taiwanul o provincie pe care nu a reuşit să o reunifice cu teritoriul chinez de la sfârşitul Războiului Civil Chinez din 1949.
Astfel, China nu recunoaşte Strâmtoarea Taiwan ca făcând parte din apele internţaionale.
În septembrie, China a trimis 103 avioane în jurul Taiwanului, în 24 de ore, o acţiune catalogată de Taipei drept „record recent”.
Beijingul şi-a intensificat ameninţările şi presiunile politice şi economice asupra taiwanului după isntalarea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen.