O "avere" i-a picat din cer pe magazie. Norvegianul care s-a trezit cu o bucata din Marte in curte
O familie din Norvegia a descoperit o bucata de meteorit care a trecut prin acoperisul magaziei aflate pe proprietatea lor din centrul orasului Oslo, a anuntat, luni, presa norvegiana, citata de AFP.
Sparta in urma impactului in doua bucati, piatra, cu o greutate de 585 de grame, s-a desprins dintr-un meteorit observat pe cerul Norvegiei pe 1 martie, potrivit oamenilor de stiinta, si a aterizat peste acoperisul acelei magazii din gradina familiei Thomassen, situata intr-un cartier popular din capitala norvegiana.
Obiectul a fost identificat ca fiind o brecie, o piatra formata din diverse fragmente de roci, de catre astrofizicianul Knut Joergen Roed Oedegaard si sotia sa Anne Mette Sannes, pasionata de meteoriti.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
"Este o descoperire senzationala. Pe de-o parte, pentru ca se intampla extrem de rar ca o bucata de meteorit sa treaca printr-un acoperis si pe de alta parte pentru ca este vorba de o brecie, un conglomerat care este si mai greu de gasit", a declarat Anne Mette Sannes.
Deplasandu-se cu mare viteza, meteoritii se sparg in mai multe bucati atunci cand intra in atmofera terestra, dar se intampla foarte rar ca ramasitele lor sa cada in zone locuite, afirma Serge Koutchmy, cercetator la Institutul de geofizica din Paris.
"Aceasta familie a avut mult noroc", a declarat el. "Mai intai, pentru ca bucata de meteorit nu a provocat pagube mari, dar si pentru faptul ca ea reprezinta o mica avere".
Un gram dintr-un meteorit provenit de pe Marte poate sa se vanda cu circa 5.000 de coroane (670 de euro), afirma un geofizician citat pe site-ul tabloidului Verdens Gang.