O adolescentă dată afară din casă pentru că avea menstruație a murit mușcată de șarpe
O adolescentă din Nepal a murit mușcată de un șarpe în timp ce era obligată să urmeze o practică ilegală, prin care fetele și femeile sunt alungate din casă în timpul menstruației.
O fată de 16 ani din Nepal a murit ca urmare a practicii ilegale denumite chhaupadi, prin care femeile aflate la menstruație sunt forțate să stea singure în colibe, în afara caselor lor, scrie The Guardian.
Anita Chand, din districtul Baitadi, din vestul țării, la granița cu India, ar fi murit miercuri din cauza mușcăturii de șarpe în timp ce dormea. Moartea ei este primul deces raportat din cauza chhaupadi din 2019, iar militanții se tem că progresele în eliminarea practicii sunt erodate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chhaupadi se bazează pe credința veche de secole că femeile și fetele sunt necurate și de neatins în timpul menstruației. Nu li se permite să desfășoare o serie de activități și, în unele cazuri, sunt alungate în „colibe de ciclu” pe toată durata menstruației. Practica, care are legături cu hinduismul, este profund înrădăcinată în vestul Nepalului.
Teoretic, practica se pedepsește cu trei luni de închisoare
În afara legii în 2005, chhaupadi se pedepsește cu până la trei luni de închisoare și o amendă de 3.000 de rupii nepaleze (23 de euro). Poliția districtului Baitadi a transmis că investighează moartea Anitei. Familia ei a negat însă că tânăra era la menstruație când a murit.
„Lucrăm să punem capăt acestei practici, dar încă mai avem multe de făcut”, a declarat Bina Bhatta, vicepreședintele municipalității rurale Pancheshwar din Baitadi.
Ultimul deces raportat din cauza chhaupadi a fost în 2019. Parwati Budha Rawat, în vârstă de 21 de ani, a murit atunci după ce a petrecut trei nopți într-o colibă în aer liber. Moartea ei a fost al cincilea caz raportat în acel an.
Femeile și fetele au murit de regulă în urma atacurilor de animale și a inhalării de fum, după ce au aprins focul în colibe fără ferestre. Cumnatul lui Rawat a fost condamnat la trei luni de închisoare.
Moartea ei a determinat programe și campanii la nivel național pentru a pune capăt practicii. Mii de ”colibe de ciclu” au fost distruse, dar se pare că încep să fie reconstruite.
Nepalezii au început să folosească din nou ”colibele de ciclu”
„După moartea lui Parwati, am distrus peste 7.000 de ”colibe de ciclu” în zonă”, a spus Pashupati Kunwar, care militează împotriva chhaupadi de 25 de ani.
”Apoi, brusc, a venit Covid și toată atenția s-a mutat pe Covid. Apoi oamenii au început din nou să reconstruiască ”colibe de ciclu” sau au început să stea într-un șopron. Nu au existat programe și campanii pe chhaupadi după Covid. Oamenii aproape că au încetat să mai vorbească despre asta”.
Radha Paudel, fondatoarea Global South Coalition for Dignified Menstruation, a declarat că guvernul din Nepal trebuie să facă mai mult decât să distribuie elevelor tampoane igienice gratuite, un serviciu introdus în 2019.
Ea a spus: „Există o lege care criminaliza alungarea femeilor în perioada lor de menstruație. Și, de asemenea, există politici, dar guvernul însuși nu le pune în aplicare”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: sarpe, nepal, menstruatie, muscatura, adolescenta moarta,
Dată publicare:
11-08-2023 11:19