NY Times: Romii din Romania pun la incercare principiul granitelor libere
Mii de romi romani au inceput sa migreze in statele mai prospere ale Europei Occidentale dupa aderarea Romaniei la UE in 2007, provocand o polemica in blocul comunitar privind aplicabilitatea principiului eliminarii granitelor intre statele membre.
Subiectul migrarii intre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene a inceput sa provoace reactii explozive in timpul recesiunii economice, noteaza cei de la New York Times.
De asemenea, migrarea romilor ridica semne de intrebare legate de obligatiile Romaniei si Bulgariei de a-si indeplini promisiunile facute atunci cand au aderat la uniune. Romania, de exemplu, a conceput o strategie de asistare a romilor, dar nu a furnizat si finantarea necesara.
Expulzarile de romi decise de Franta nu par sa ofere o solutie pe termen lung, multi dintre romii deportati planificandu-si deja intoarcerea. La nivel informal, unii oficiali romani ironizeaza actiunile Frantei. "Ei nu fac decat sa le ofere romilor un concediu platit", a apreciat un oficial, citat de New York Times.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Bruxelles, ca s-a intalnit cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy, seful statului roman apreciind ca cel mai mare castig al intrevederii a fost ca amandoi au inteles ca necesitatea unei strategii se refera la romii nomazi. "Ne vom intalni foarte curand sa gasim o strategie pentru romii nomazi, pentru ca satele de romi din Romania nu au nevoie de o strategie de integrare, cum nu au nevoie nici satele de romi din alte state UE. Dar romii nomazi si copiii romilor nomazi au", a spus seful statului, intrebat despre intalnirea cu presedintele francez. "Problema punctuala dintre Romania si Franta o rezolva Romania si Franta. Si o va rezolva cu inteligenta", a mai declarat Basescu.
In alta ordine de idei, majoritatea francezilor (56%) dezaproba criticile formulate de Comisia Europeana la adresa autoritatilor de la Paris dupa expulzarea romilor aflati ilegal pe teritoriul tarii, conform unui sondaj Opinion Way.
Autoritatile de la Paris au fost scandalizate de declaratiile comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, care a facut aparent o paralela intre politica Frantei fata de romi si deportarile din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Ea si-a exprimat, miercuri, regretul pentru aceste afirmatii, insa summitul UE de joi s-a transformat intr-o adevarata disputa intre Paris si Bruxelles pe tema romilor.
Ministrul francez al imigratiei, Eric Besson, a afirmat joi ca aproximativ 1.700 de romani si bulgari aflati ilegal in Franta vor fi repatriati pana la sfarsitul lunii septembrie. In Franta traiesc circa 15.000 de romi, care beneficiaza de reglementarile privind libera circulatie in statele UE, insa deseori ei locuiesc in tabere improvizate. Dupa trei luni petrecute in Franta, fara domiciliu stabil si resurse financiare, ei intra in ilegalitate si pot fi expulzati.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anuntat, la sfarsitul lunii iulie, inasprirea politicii de securitate, Guvernul evacuand ulterior zeci de tabere si repatriind, in schimbul unui ajutor financiar, sute de romi catre Romania si Bulgaria. Masurile luate de Guvern au provocat un val de critici, atat in Franta, cat si in strainatate.
Premierul britanic David Cameron a avertizat joi Comisia Europeana sa "isi aleaga cu atentie limbajul" atunci cand se amesteca in afacerile interne ale statelor membre, adaugand insa ca Franta nu trebuie sa expulzeze imigranti romi pe baza originii lor etnice, anunta Daily Mail.
Cancelarul german nu a vorbit cu presedintele francez despre taberele de romi din Germania, "nici in timpul Consiliului European, nici in discutiile pe marginea acestuia", a declarat, joi, un purtator de cuvant oficial, respingand afirmatiile facute in acest sens de liderul francez, relateaza AFP.
In plus, liderul comunitatii rome din Estonia, Roman Lutt, l-a acuzat joi pe presedintele francez, Nicolas Sarkozy, ca joaca un joc periculos prin continuarea programului sau de repatriere a romilor, relateaza AFP.