Număr record de cazuri noi de coronavirus în SUA, într-o singură zi - 40.000
Statele Unite au înregistrat vineri cele mai multe cazuri de coronavirus confirmate de la începutul pandemiei - aproape 40.000.
Peste 30 de state americane se confruntă cu o creştere rapidă a numărului de bolnavi, în ciuda asigurărilor date de vicepreşedintele Mike Pence, care susţine că are veşti încurajatoare.
În total, numărul deceselor a depăşit 127.000, iar cazurile confirmate sunt peste 2,5 milioane.
Potrivit unor surse citate de CNN, ambasadorii statelor Uniunii Europene au căzut de acord, în principiu, să închidă graniţele UE pentru cetăţenii americani.
Vicepreședintele american Mike Pence susține că țara merge într-o direcție bună - "În timp ce ne-am adunat aici, toate cele 50 de state și teritorii de pe cuprinsul SUA se deschid în siguranță și cu responsabilitate."
Dar Statele Unite au înregistrat recordul absolut de cazuri noi înregistrate într-o singură zi: aproape 40.000 de noi infectaţi, o cifră care depăşeşte bilanţul maxim înregistrat la sfârşitul lui aprilie.
În Texas, aproape 6.000 de persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, cel mai mare număr de cazuri înregistrat de la începutul pandemiei. Şi spitalizările au atins cote record.
Texasul a fost unul dintre primele state care au început să renunţe la restricţii, în urmă cu aproape două luni în urmă. Acum, noile focare au convins autorităţile să lase în aşteptare planurile de redeschidere, iar guvernatorul statului a anunţat că se ia în calcul chiar reintroducerea unor măsuri restrictive.
O situaţie similară se înregistrează şi în Louisiana sau New Mexico, state care au amânat următoarele etape de redeschidere a economiei, într-o încercare de a evita escaladarea infecţiilor.
În California, Los Angeles are cele mai multe cazuri confirmate din toate comitatele americane. Florida a adăugat încă 5.000 de bolnavi pe liste, dar guvernatorul refuză să introducă obligativitatea măştilor. Iar în Ohio apar detalii care îi pun pe gânduri pe specialişti: aproape 60% din cazurile noi sunt persoane cu vârste între 20 şi 49 de ani.
Într-o discuţie cu realizatorul CNN Anderson Cooper, omul de afaceri Bill Gates a spus că situaţia legată de pandemie e mai sumbră decât se aştepta, iar o parte din vină este şi a liderilor.
"Statele Unite, în particular, nu au avut mesaje din partea liderilor şi nici coordonarea la nivelul la care ne-am fi aşteptat.
- Cu alte cuvinte, încă nu facem suficient pentru a controla pandemia.
- Nu, nici pe departe, adică... Au murit oameni azi.”
În ciuda faptului că preşedintele Donald Trump insistă că Statele Unite ar trebui să reducă numărul de teste efectuate pentru a reduce şi numărul de cazuri, oficialii Centrului american pentru Controlul Bolilor sunt de părere că, pentru fiecare american testat, alţi zece nu sunt diagnosticaţi.
Dacă estimările sunt reale, ar însemna că aproape 20 de milioane de americani au fost sau sunt infectaţi cu noul coronavirus.