Noua variantă mutantă de coronavirus a fost depistată în Israel, una dintre cele mai vaccinate țări
Varianta mutantă de coronavirus B.1.1.529 a fost descoperită la o persoană care s-a întors în Israel din Malawi. Alte două cazuri sunt în curs de investigare, potrivit The Jerusalem Post.
Varianta sud-africană B.1.1.529, cea mai amenințătoare în momentul de față, a fost descoperită în Israel, a anunțat vineri dimineață Ministerul Sănătății. Varianta a fost depistată la un bărbat care s-a întors în Israel din Malawi, iar alte două cazuri ale unor persoane revenite din străinătate sunt, de asemenea, suspectate de a fi infectate cu această variantă. Acestea au fost secvențiate genetic, iar rezultatele sunt în curs de așteptare.
În toate cele trei cazuri, călătorii au fost vaccinați. Detaliile vaccinării lor sunt în curs de verificare.
Varianta B.1.1.529 este deosebit de îngrijorătoare, deoarece prezintă peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, a explicat profesorul Nadav Davidovitch, șeful Școlii de Sănătate Publică a Universității Ben-Gurion din Negev.
Davidovitch a spus că varianta s-a răspândit foarte repede în Africa de Sud, chiar mai repede decât varianta Delta, și că există temeri că această variantă ar putea provoca o boală mai gravă. În Africa de Sud, infecția cu SARS-CoV-2 fusese în scădere înainte de apariția variantei B.1.1.529.
Mai multe state africane, incluse de Israel pe lista roșie
Israelul a inclus mai multe țări africane pe lista roșie după ce s-a aflat de varianta B.1.1.529, ceea ce înseamnă că israelienilor le este interzis să călătorească în aceste țări fără permisiune specială, iar străinii nu pot intra în Israel dacă au fost în țările respective în ultimele 14 zile.
Israelienii care se află acum în aceste țări se vor putea întoarce în țară, dar vor trebui să fie izolați timp de 14 zile, chiar dacă sunt vaccinați.
Printre acestea se numără Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini. Alte țări, precum Marea Britanie, se află, de asemenea, pe lista roșie a acestor țări.
Varianta este încă în curs de evaluare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este așteptată să organizeze vineri o reuniune pentru a discuta despre varianta B.1.1.529.