Nou moment controversat in timpul vizitei lui Merkel la Casa Alba. De ce a asezat-o Trump pe Ivanka langa cancelarul german
Donald Trump si-a asezat fiica, pe Ivanka, langa Angela Merkel in timpul unei reuniuni cu oameni de afaceri, organizata vineri in timpul vizitei cancelarului german la Casa Alba, relateaza Politico.
La finalul unei zile pline de momente ciudate si stanjenitoare, una dintre cele mai discutate fotografii le-a avut in prim plan pe Angela Merkel si Ivanka Trump. Cele doua au stat una langa alta la o intalnire cu oameni de afaceri pe tema "crearii de noi joburi" relateaza Politico.
"Ce cauti tu aici?" pare sa spuna chipul lui Merkel la un moment dat. Jurnalistii internationali s-au luat la intrecere in a ghici ce-i trecea prin cap cancelarului german, asezat langa fiica presedintelui american. Intr-o alta ipostaza, pe chipul lui Merkel se putea citi uimirea si dispretul, arata sursa citata.
#Merkel's WTF face. #merkeltrump pic.twitter.com/fhKsjQZbS8
— Matthew Karnitschnig (@MKarnitschnig) 17 martie 2017
In schimb pentru Ivanka Trump, o poza cu Merkel a fost motiv de lauda. "Onoarata sa ma alatur lui Donald Trump, cancelarului german si directorilor de companii americane si germane pentru a discuta riguros despre dezvoltarea fortei de munca" a scris ea pe Twitter.
Honored to join @realDonaldTrump, Chancellor Merkel and CEOs of US and German companies in a robust discussion on #WorkforceDevelopment pic.twitter.com/dJnrLpqcYF
— Ivanka Trump (@IvankaTrump) 17 martie 2017
Cu toate acestea, o sursa din cadrul Casei Albe citate de The Telegraph sustine ca stafful echipei Angelei Merkel ar fi cerut implicarea Ivankai Trump in organizarea acestei intalniri, o "dovada a influentei pe care o are fiica presedintelui american la Casa Alba". In aceste circumstante Ivanka Trump ar putea juca rolul unui om de legatura pe scena internationala pentru a calma conflictele diplomatice.
Nemtii nu au confirmat insa aceasta informatie. Bild a apelat la un profesor universitar american pentru a explica de ce a asezat-o Trump pe Ivanka langa Merkel. Nu este o gafa, e o strategie. A vrut sa-i arate Angelei Merkel ca drumul spre el, trece pe la fiica lui. I-a oferit lui Merkel un canal direct de discutie - in persoana fiicei sale care este si unul dintre oamenii in care are cea mai mare incredere a explicat Thomas Jäger pentru Bild.
Ca un detaliu amuzant, poza cu Merkel publicata de Ivanka Trump pe Twitter a fost "furata" de la un fotoreporter Bild, fara a-i acorda credit, spre dezamagirea acestuia.
.@realDonaldTrump 's daughter @IvankaTrump used my photo on Twitter without any credit. So much for fair trade. Sad! pic.twitter.com/Kk3OCUQo4K
— Julian Reichelt (@jreichelt) 18 martie 2017
Primul contact delicat si divergente flagrante intre Trump si Merkel
Donald Trump si Angela Merkel au stabilit contactul vineri, la Casa Alba, insa tensiunea era palpabila, iar divergentele evidente, de la liberul schimb si pana la imigratie, scrie AFP. Ei au evocat amandoi o intalnire productiva - insa au cariere si stiluri atat de radical de diferite - intr-o scurta conferinta de presa, in care au ramas fermi pe pozitii.
”Eu nu sunt un izolationist, eu sunt un partizan al liberului schimb, dar al unui schimb echitabil (...), pentru ca liberul nostru schimb a condus la multe lucruri rele”, a declarat Trump, raspunzandu-i astfel lui Merkel, care avertizeaza in mod neobosit impotriva tentatiei protectionismului.
Subliniindu-si convingerea cu privire la faptul ca Statele Unite au fost marile perdante ale acordurilor comerciale din ultimele decenii, omul de afaceri septuagenar a insistat asupra vointei sale de a negocia texte care sa nu conduca la ”inchideri de uzine” pe teritoriul american.
Criticile americane cu privire la excedentul comercial german nu sunt noi, insa administratia Trump a optat pentru un ton clar mai agresiv decat cele dinainte pe aceasta tema. Iornizandu-i pe ”negociatorii germani” care au facut mult timp ”o treaba mai buna” ca omologii lor americani, Trump a dat asigurari ca acele vremuri au trecut.
Trump: Imigratia e "un privilegiu, nu un drept”
Merkel a recunoscut ca este preferabil sa vorbeasca in mod direct, decat sa vorbeasca prin intermediul presei, insa nu a ascuns existenta a numeroase puncte de dezacord. Exprimandu-si dorinta unei reluari a negocierilor, lansate in 2013, cu privire la Acordul de liber schimb transatlantic TTIP, ea a subliniat cat de benefic putea sa fie Statelor Unite si Uniunii Europene.
”Eu cred ca mondializarea trebuie sa fie modelata cu un spirit deschis”, a spus ea, in contextul in care noua administratie americana isi articuleaza actiunea in jurul sloganului ”America pe primul plan”.
Un personaj central intr-o UE plina de indoieli, Merkel - care vizeaza al patrulea mandat in septembrie - a avut grija sa elogieze integrarea europeana, subliniind cat de strans legat este ”succesul germanilor” de aceasta. ”Este un lucru de care sunt profund convinsa”, a insistat ea adresandu-i-se presedintelui republican care a laudat, in ultimele luni, ”minunatul” Brexit sau care a prezis, zambind, ca si alte tari vor parasi UE in curand.
Chiar daca cei doi lideri au evitat cu grija criticile directe, pe tema imigratiei au cele mai mari divergente.
Imigratia este ”un privilegiu, nu un drept”, a spus Trump.
”Securitatea cetatenilor nostri trebuie sa treaca inainte”, a subliniat el in aceasta conferinta de presa de peste o jumatate de ora, scrutata cu atentie de ambele parti ale Atlanticului.
Subiectul este sensibil, dupa ce, la jumatatea lui ianuarie, Trump a catalogat drept ”catastrofala” decizia lui Merkel de a-si deschide tara sutelor de mii de solicitanti de azil, in 2015 si 2016.
La randul sau, cancelarul a criticat in mod deschis decretul antiimigratie al presedintelui american.
In ceea ce priveste NATO, miliardarul si-a reiterat ”sustinerea puternica” fata de organizatie. Insa a insistat imediat asupra imperioasei necesitati ca aliatii europeni ”sa-si plateasca partea dreapta pentru Aparare”.
Merkel a dat asigurari, in ceea ce o priveste, ca Germania isi va creste cheltuilile. ”Noi ne angajam astazi la acest obiectiv de 2% (din PIB) pana in 2024”, a declarat ea.
Problema incalzirii globale - din care Germania intentioneaza sa faca unul dintre subiectele centrale al summitului G20 pe care-l prezideaza la Hamburg, in iulie - nu a fost abordata in mod public.
HANDSHAKE?
In proiectul de buget, dezvaluit joi, Donbald Trump a lasat putin loc de indoiala asupra acestui capitol. La nivel national, dar si international, el intentioneaza sa efectueze taieri clare in aproape toate fondurile alocate luptei impotriva modificarilor climatice.
Vizita a inceput in mod clasic, cu o strangere de mana a celor doi lideri, pe treptele Casei Albe.
Insa, mai tarziu, pe cand era asezat langa ea, in Biroul Oval, Trump a ignorat-o - sau nu a auzit-o, din cauza declicurilor aparatelor de fotografiat - pe Merkel, care-i propunea sa dea din nou mana, pentru posteritate.
Merkel asks Trump: “Do you want to have a handshake?”
— POLITICO (@politico) 17 martie 2017
The U.S. president did not respond.https://t.co/XFIVslb46W pic.twitter.com/TtiJ4CrqIm
”Handshake?”, spune ea, fara primeasca vreun raspuns. La sfarsitul unei conferinte de presa fara cea mai mica urma de complicitate si inainte sa plece in weekend catre Florida, la resedinta sa de la Mar-a-Lago, presedintele american a incercat sa glumeasca cu cancelarul german.
Trump a spus, referindu-se la acuzatiile sale potrivit carora a fost pus sub ascultare de catre precedenta administratie a lui Barack Obama, ca poate are ”ceva in comun” cu Merkel.
Trump l-a acuzat pe predecesorul sau Barack Obama, intr-o serie de tweet-uri si fara sa prezinte cea mai mica dovada, ca l-a pus sub ascultare.
In 2013, fostul consultant NSA Edward Snowden a dezvaluit ca telefonul mobil al lui Merkel a fost pus sub ascultare de aceasta agentie de informatii americana. Insa Angela Merkel nu a ras la gluma facuta de Donald Trump.
Angela Merkel asked President Trump to shake hands. He appeared to ignored her https://t.co/pW2tjN99Fx pic.twitter.com/uxhEiIpcxp
— TIME (@TIME) 18 martie 2017