Nordicii sunt cei mai fericiti europeni, iar bulgarii cei mai pesimisti. Pe ce loc se afla romanii in clasament
Indiferent cum o definim, psihologii ne transmit ca sta in puterea noastra sa gasim fericirea. Daca in 2012 eram cei mai ne-fericiti din Uniunea Europeana, intr-un clasament ONU, anul urmator ne-a revenit zambetul si i-am depasit pe unguri si bulgari.
Cetatenii danezi recent pensionati sunt cei mai fericiti europeni, in timp ce la polul opus se afla pensionarii bulgari cu varste peste 75 de ani, arata un studiu Eurostat publicat vineri, de Ziua Internationala a Fericirii.
In medie, gradul de multumire fata de viata al europenilor este de 7,1 (pe o scara de la 0 la 10), arata sondajul Eurostat. Cei mai multumiti sunt cetatenii din statele nordice, cu o medie de 8,0 in Danemarca, Finlanda si Suedia, urmate de Olanda si Austria cu o medie de 7,8, scrie Mediafax.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe ultimul loc se afla cetatenii din Bulgaria (4,8), precedati de cei din Grecia, Cipru, Ungaria si Portugalia (6,2).
Romanii se numara printre europenii destul de multumiti de viata lor, cu o medie de 7,2, clasandu-se imediat dupa germani, polonezi si britanici (toti cu o medie de 7,3), dar inaintea francezilor (7,0), spaniolilor (6,9), italianilor (6,7) sau cetatenilor din tarile baltice.
Dintre romani, cei mai multumiti sunt tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, iar pe masura ce inainteaza in varsta, gradul lor de multumire scade, ajungand la 6,2 in cazul persoanelor de peste 75 de ani.
Fericirea este o atitudine si poate fi antrenata, spun psihologii, care ne sfatuiesc sa nu ne lasam coplesiti de griji, frica sau furie.
Antoneta Gales, specialist HR: "Exista studii care spun ca 50% din capacitatea noastra de a fi mai fericiti este genetica, 10% se datoreaza circumstantelor exterioare, insa 40% este libertatea noastra de a ne antrena, pentru a fi mai fericiti."
Oamenii fericiti sunt mai concentrati, mai productivi si mai creativi. Tocmai de aceea, fericirea a devenit o problema de stat. In fiecare an, ONU face un clasament al celor mai fericiti europeni. Romanii s-au aflat in 2012 pe ultimul loc, dar in 2013 au depasit Ungaria si Bulgaria.
Tinerii tind sa fie in general mai multumiti de viata decat varstnicii, cu o medie de 7,6 la nivelul populatiei europene cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani. La popul opus se afla varstnicii de peste 75 de ani, cu o medie de 6,8 la nivelul Uniunii Europene.
Pe ultimul loc in acest clasament se afla batranii bulgari, cu o medie de 3,8.
Multumirea fata de viata tinde sa descreasca pe masura inaintarii in varsta. Exceptie de la aceasta tendinta face grupa de varsta 65-74 de ani, care reprezinta persoanele recent pensionate.
Venitul nu este factor foarte important in evaluarea fericirii, astfel ca cea mai mare rata a multumirii fata de viata in UE se regaseste in randul populatiei cu o stare de sanatate buna (7,9). Factorii precum situatia financiara (7,5), relatiile sociale (7,2) par sa fie semnificativi, dar nu la fel de importanti ca sanatatea.
O alta concluzie a acestui studiu arata ca nu exista diferente majore in functie de gen. Media barbatilor multumiti de viata este de 7,1, iar a femeilor de 7,0.
Sursa: Mediafax
Etichete: romania, studiu, europeni, fericire, ziua fericirii, danez,
Dată publicare:
20-03-2015 17:52