Noile tulpini de COVID provoacă îngrijorare în întreaga lume. SUA se tem de un "al patrulea val" de infectări

Dată publicare: 02-03-2021 19:03
Dată actualizare: 02-03-2021 20:07


Al treilea val al pandemiei se manifestă, deja, în multe țări ale Europei. Şi totuşi, cel mai înalt responsabil din domeniul medical din Statele Unite a avertizat asupra riscului, unui "al patrulea val" peste ocean.

Acest "al patrulea val" ar putea fi alimentat de alimentat de răspândirea noilor mutații, mult mai contagioase, ale coronavirusului.

Una dintre acestea, "varianta braziliană", nu doar că se răspândeşte mai ușor, dar poate și "evada", în fața anticorpilor dobândiți după o infectare anterioară.

În medie, 70 de mii de noi cazuri de infectare pe zi, săptămâna trecută, în America. Şi aproape 2.000 de decese asociate cu Covid, în aceeaşi perioadă. Sunt date alarmante, care i-au determinat pe cei mai importanţi responsabili medicali şi din Serviciul de sănătate publică să tragă semnalul de alarmă.

Rochelle Walensky, director Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC): ''Vreau să fie cât se poate de clar, la acest nivel al cazurilor, cu variantele virusului care se răspândesc, vom pierde complet terenul pe care l-am câștigat. Aceste variante sunt o amenințare foarte reală pentru populație și pentru progresele înregistrate. Nu e momentul să ne relaxăm. Avem capacitatea de a opri un potențial al patrulea val al pandemiei în această țară. Însă, sunt cu adevărat îngrijorată de rapoartele conform cărora mai multe state renunță exact la măsurile pe care le-am recomandat pentru a-i proteja pe oameni de COVID-19''.

Anthony Fauci, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase: "Chiar este riscant să spunem că s-a terminat, că suntem pe cale să scăpăm, că putem să lăsăm garda jos."

Mai multe variante de COVID, răspândite pe glob

 

În lume circula numeroase versiuni ale virusului, dar experţii sunt preocupaţi de cele câteva care par mult mai contagioase, detectate prima dată în Regatul Unit, Africa de sud, respectiv Brazilia.

CDC a estimat că, de luna aceasta, aşa numita "varianata britanică" devine dominantă şi în Statele Unite, cum se întâmplă şi în diferite ţări europene.

Altă variantă, cea "braziliana" tocmai a ajuns şi în Regatul Unit, unde au fost depistate şase cazuri. Şi, conform unui studiu al cercetătorilor brazilieni şi britanici, este mai contagioasă - de mai bine de două ori - decât alte tulpini ale virusului. Mai îngrijorător, poate "evada" - în proporţie de 25 până 61 la sută - față de sistemul imunitar căpătat de organism după o infectarea anterioară, cu altă tulpina a virusului.

Două noi studii, unul în Anglia şi unul în Scoţia, arată că vaccinarea cu diferite seruri împotriva COVID-19 a contribuit la scăderea semnificativă a numărului spitalizărilor, chiar după administrarea doar a primei dintre cele două doze. Procentul scăderii internărilor variază între 70 şi 85 la sută.

Pe de altă parte, guvernul francez susţine, acum, că persoanele în vârstă, inclusiv cele cu probleme medicale preexistente, pot primi şi vaccinul AstraZeneca, revizuindu-și poziția cu privire la această chestiune.

Luna trecută, Franța a aprobat administrarea acestui ser doar la persoanele de până-n 65 de ani, invocând lipsa datelor pentru stabilirea eficacităţii vaccinului în cazul vârstnicilor. În Germania, cancelarului Merkel i se cere nu doar să adopte aceeaşi poziţie, ci chiar să se imunizeze cu serul AstraZeneca, ca să dea un exemplu.

Contrar vaccinurilor Pfizer şi Moderna, rapid administrate după ce sunt primite, cea mai mare parte a dozelor AstraZeneca rămân în stoc după livrare. Atât în Franţa cât şi în Germania au fost folosite doar aproximativ un sfert din cele deja livrate.