Noile rachete rusesti, ce pot lovi oriunde in Europa, sunt OPERATIONALE. "Nu avem nicio forma de aparare pentru tarile NATO"
Scutul anti-racheta de la Deveselu ar putea fi deja depasit de progresele armamentului rusesc, avertizeaza generalii americani, in vreme ce administratia Trump nu are inca un raspuns concret.
NATO este „lipsit de aparare” in fata noului tip de racheta de croaziera intrat in dotarea fortelor rusesti, a avertizat generalul John Hyten, seful Comandamentului Strategic al SUA, citat de NBC News. Noile arme ale Kremlinului „pot lovi si ameninta cea mai mare parte a continentului european”, a spus generalul marti, in fata Comisiei de aparare din Senatul american.
„Nu avem nicio forma de aparare impotriva lor, mai ales pentru a ne apara aliatii europeni. Suntem foarte ingrijorati si trebuie sa gasim o solutie” a mai spus Hyten (foto jos), atragand atentia asupra faptului ca Rusia isi modernizeaza „agresiv” arsenalul. Generalul a cerut cresterea bugetului Pentagonului, sustinand ca „descurajarea este costisitoare, dar razboiul e si mai costisitor”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Hyten si senatorul John McCain, seful Comisiei de Aparare, au cazut de acord ca noua racheta ruseasca incalca Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF). Ar fi vorba despre arma cunoscuta sub numele de cod SSC-X-8 (apoi SSC-8), cu o raza de actiune de aproape 5.500 de kilometri – dublul distantei dintre Londra si Moscova. Prin tratatul INF, raza de actiune permisa pentru rachetele de croaziera si cele lansate de la sol este sub 500 de kilometri sau peste 5.500 (pentru rachete intercontinentale).
De-a lungul timpului, Washington-ul a acuzat violarea tratatului INF de catre rusi, dar fara niciun rezultat. Mai mult, Kremlinul a replicat, acuzand Statele Unite ca ar incalca tratatul INF prin instalarea scutului antiracheta de la Deveselu. Intre timp, racheta ar fi devenit operationala, desi rusii au spus constant ca ea nu exista – testand, intre timp, variante ale sale, inclusiv in Siria.
In prezent, fortele militare ale lui Vladimir Putin ar dispune de doua batalioane de rachete de croaziera de acest tip. Unul dintre bataionale ar fi desfasurat pe un poligon de testare a rachetelor de langa Volgograd iar celalalt, la o baza operationala tinuta secreta.
Oficialii americani spun ca sunt extrem de greu de depistat, deoarece folosesc aceleasi lansatoare mobile ca rachetele Iskander, permise de tratatul INF. Iar rachete Iskander au fost instalate recent de Kremlin in regiunea Kaliningrad, enclava rusa dintre Lituania si Polonia.
„Dispozitivul prezinta in sine un risc pentru majoritatea infrastructurii noastre din Europa si credem ca rusii l-au desfasurat in mod deliberat pentru a constitui o amenintare la adresa NATO si a infrastructurii (militare – n.r.) situate in zona de responsabilitate a NATO”, spunea in februarie comandantul adjunct al Statului Major Interarme american, generalul Paul Selva, in cursul unei audieri in Camera Reprezentantilor, referindu-se la aceasta racheta.
Momentan, administratia Trump isi re-evalueaza politica nucleara si nu a putut da un raspuns concret la intrebarile puse de jurnalistii New York Times. „Suntem foarte ingrijorati de incalcarile Rusiei si de riscurile pe care le genereaza”, este tot ce a putut spune purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, NATO, nuclear, rachete, armament, general, teste, croaziera, deveselu, kaliningrad, tratat, iskander, scut, inf,
Dată publicare:
05-04-2017 14:48