Noii campioni mondiali au adus trofeul la Paris. Sute de mii de oameni i-au întâmpinat. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Campionii lumii s-au întors acasă, iar Franța i-a primit cu o explozie de bucurie. "Ziua gloriei a sosit, suntem campioni mondiali", strigă fericiţi sute de mii de francezi pe străzile din Paris.

S-au adunat şi duminică seară ca să sărbătorească victoria, iar acum au ieşit să-şi aplaude eroii care le-au adus cupa. Naţionala Franţei, în frunte cu Mbappe, Griezman şi Pogba, este noua campioană mondială. Fotbaliştii lui Didier Dechamps vor primi Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie a ţării lor, şi vor intra în istorie cu titlul câştigat.

Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a-i saluta pe Pogba, Mbappe şi Griezmann, eroii finalei pentru Franta. După defilarea pe bulevardul Champs Elysees, jucătorii lui Didier Deschamps au mers la Palatul Elysee, unde preşedintele Emmanuel Macron oferă o recepţie în onoarea lor.

Citește și
Macron la Cupa Mondiala
Reacția lui Emmanuel Macron, după ce Franța a câștigat Cupa Mondială

Franța a devenit noua campioana mondială la fotbal. A învins duminică seară Croaţia cu 4-2 într-o finală palpitantă, la Moscova. După ce întreg campionatul mondial s-a desfăşurat pe o vreme senină, o ploaie densă s-a dezlănţuit la începutul festivităţii de premiere.

Pentru o bună bucată de timp, Vladimir Putin a fost singurul oficial protejat de umbrelă, în timp ce preşedinţii Franţei şi Croaţiei, care urcaseră pe podium ţinându-se de mână, au fost udaţi până la piele.

Dar Emmanuel Macron era atât de fericit încât nu a fost deranjat de ploaie. I-a îmbrăţişat îndelung atât pe campioni, cât şi pe fotbaliştii echipei adverse. Udă leoarcă şi extrem de emoţionată, preşedinta Croaţiei şi-a felicitat şi ea jucătorii şi i-a şters lacrimile celui mai bun jucător al turneului, Luka Modric.

Pe internet, cei care au urmărit scena s-au amuzat şi l-au ironizat pe Putin. Cineva şi-a imaginat aceste dialoguri purtat de preşedintele Rusiei cu un aghiotant.

"Domnule Putin, câte umbrele să aducem?
Doar una. Nu ne-au lăsat să câştigăm, îi lăsăm să se ude până la piele!"

”Să-i dăm şi preşedintei Croaţiei o umbrelă, domnule preşedinte Putin? Nu, femeile sunt rezistente.”

Deloc deranjaţi de ploaia torenţială, noii campioni mondiali, acoperiţi de confetti, au plonjat pe gazonul îmbibat de apă. Iar toată lumea a putut să observe că purtau tricouri cu două stele- câte una pentru fiecare Cupă mondială câştigată până acum. A fost o dublă victorie pentru selecţionerul Didier Deschamps, care a câştigat Cupa atât în calitate de jucător, în 1998, cât şi ca antrenor, 20 de ani mai târziu.

Macron nu şi-a putut ţine în frâu entuziasmul pe tot parcursul meciului. Fotografiile din tribună l-au surprins debordând de bucurie la fiecare gol. La final, li s-a alăturat jucătorilor la petrecerea din vestiar, unde Benjamin Mendy și Paul Pogba l-au învăţat câteva mişcări de "dab".

Singurul episod neprevăzut al unui campionat fără incidente majore s-a petrecut la începutul celei de-a doua reprize, când trei fete şi un băiat, toţi îmbrăcaţi în haine care semănau cu vechile uniforme de miliţie, au pătruns pe teren. Acţiunea a fost revendicată de formaţia Pussy Riot care a cerut pe această cale eliberarea prizonierilor politici şi oprirea arestărilor ilegale.

Sărbătoarea în Franța a început cu ziua naţională, a continuat cu victoria din finală de duminică seară, iar luni a culminat cu sosirea eroilor şi paradă de pe Champs Elysee. Bulevardul a fost şi duminică seară plin de suporteri euforici.

Francezii au izbucnit într-un glas la fluierul final, care a făcut din Franţa campioana mondială pentru a doua oară după 20 de ani.

90.000 de suporteri au urmărit meciul pe ecrane uriaşe instalate lângă Turnul Eiffel.

"Am suferit, ne-am luptat, a fost infernal, dar suntem cei mai buni. Patru la doi! Nu mai e nimic de zis. Da! Campioni mondiali!"

"E extraordinar! Ce bine e! În sfârşit! În sfârşit! A doua cupă!"

Sărbătoarea a continuat până târziu în noapte la Arcul de Triumf, pe care au fost proiectate fotografiile jucătorilor şi tricolorul francez. Şi la New York, Empire State Building a fost colorată în albastru, alb şi roşu.

La Paris sărbătoarea a devenit pe alocuri violentă. Poliţiştii au fost atacaţi cu fumigene şi i-au împrăştiat pe petrecăreţi cu tunurile de apă. Incidente au avut loc şi la Lyon.

La Zagreb, unde mii de oameni au urmărit meciul în pieţe, entuziasmul a făcut loc treptat unui amestec de dezamăgire şi mândrie.

Croaţia a trăit înfrângerea ca pe o victorie uriaşă. Autorităţile şi presa au descris acest turneu drept cel mai mare eveniment sportiv din istoria ţării.

Citește și...
Cele mai cumpărate trei produse în România în timpul Campionatului Mondial de Fotbal
Cele mai cumpărate trei produse în România în timpul Campionatului Mondial de Fotbal

Bucuria Campionatului Mondial de Fotbal s-a simțit și în conturile comercianților.

Reacția lui Emmanuel Macron, după ce Franța a câștigat Cupa Mondială
Reacția lui Emmanuel Macron, după ce Franța a câștigat Cupa Mondială

Președintele francez Emmanuel Macron a sărit în sus de bucurie atunci când Franța a învins Croația, câștigând pentru a doua oară în istoria sa Cupa Mondială.

FRANȚA - CROAȚIA 4-2, în finala CM 2018. Sărbătoare pe străzile Parisului. VIDEO
FRANȚA - CROAȚIA 4-2, în finala CM 2018. Sărbătoare pe străzile Parisului. VIDEO

Franța a învins Croația, scor 4-2, în finala Cupei Mondiale 2018, care s-a desfășurat în Rusia.

Recomandări
Povestea chirurgului român care a emigrat în Franța și a ajuns să fie printre puținii medici care operează asistat de robot
Povestea chirurgului român care a emigrat în Franța și a ajuns să fie printre puținii medici care operează asistat de robot

Mii de medici români şi-au construit o altă Românie, departe. Sunt zecile de mii de doctori plecaţi spre sisteme sanitare în care munca lor e valorizată şi respectată.

Parada de 1 Decembrie 2022: Program, restricții de circulație și alte evenimente de Ziua Națională a României în București
Parada de 1 Decembrie 2022: Program, restricții de circulație și alte evenimente de Ziua Națională a României în București

Pe 1 Decembrie se sărbătorește Ziua Națională a României. Cu această ocazie, în București și în marile orașe din țară se organizează parade militare.

Trăim în cea mai bună Românie de până acum
Trăim în cea mai bună Românie de până acum

Trăim în cea mai bună Românie de până acum