Criza in Ucraina. O televiziune germana a difuzat imagini cu soldati ucraineni care purtau simboluri naziste
9 septembrie 2014. Televiziunea publica germana ZDF a difuzat o inregistrare video cu militari ucraineni avand pe casti simboluri naziste.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
CITITI IN ACEST ARTICOL
-►Patru militari ucraineni, ucisi in timpul armistitiului cu separatistii prorus
-►Presa americana: Bombardiere rusesti au efectuat exercitii cu tiruri de racheta asupra unor tinte din SUA
-►Merkel: Uniunea Europeana si Rusia pot redeveni oricand buni prieteni
-►Oficial rus: Criza din Ucraina este un pretext pentru expansiunea NATO spre Est
Intr-o relatare despre fragilul armistitiu din estul Ucrainei, corespondentul la Moscova al postului de televiziune, Bernhard Lichte, a folosit imaginea unui soldat care poarta o casca avand insemnele SS ale corpului de elita al lui Hitler, potrivit Mediafax.
Un al doilea militar a fost vazut purtand o casca avand ca insemn o svastica. Inregistrarea video a fost realizata saptamana trecuta in Ucraina de o echipa a televiziunii norvegiene TV2. "Filmam despre batalionul AZOV din Ucraina, in orasul estic Urzuf, cand am dat peste acesti soldati", a declarat Oysten Bogen, corespondent al postului de televiziune, pentru NBC News. Cu cateva minute inainte ca imaginile sa fie inregistrate, Bogen sustine ca il intrebase pe un purtator de cuvant daca batalionul are tendinte fasciste.
"Raspunsul a fost: absolut nu, suntem doar nationalisti ucraineni", a povestit Bogen. Amenintarea "nazista" sau "fascista" a fost evocata cu insistenta de catre Moscova si grupurile proruse pentru atacarea noilor autoritati de la Kiev. Aceasta propaganda aminteste de colaborarea nationalistilor ucraineni antisovietici cu Germania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Patru militari ucraineni, ucisi in timpul armistitiului cu separatistii prorusi
Patru militari ucraineni au fost ucisi in estul Ucrainei de la intrarea in vigoare, vineri, a armistitiului semnat de Kiev si separatisti prorusi, a anuntat marti un reprezentant al Ministerului ucrainean al Apararii, relateaza Mediafax. "In timpul armistitiului, patru militari au fost ucisi, iar (alti) 29 (au fost) raniti", a declarat Vitali Andronatii, seful departamentului medical al Ministerului Apararii, citat de presa ucraineana.
UE a aprobat noi sanctiuni impotriva Rusiei
Uniunea Europeana a anuntat noi sanctiuni impotriva Moscovei chiar daca presedintii Putin si Porosenko au vorbit la telefon despre continuarea eforturilor de pace din estul Ucrainei.
Totusi, responsabilii europeni asteapta sa vada in ce masura armistitiul e respectat si, deocamdata, n-au fost date detalii in privinta noilor sanctiuni. Presedintele Porosenko a fost luni intr-o vizita simbolica la Mariupol, un oras important din est care rezista inca la ofensiva rebelilor pro rusi.
Poroshenko a anunta ca insurgentii au eliberat 1.200 de captivi, in virtutea acordului de armistitiu care prevede si schimburi de prizonieri. In cinci luni de conflict in estul Ucrainei au murit aproape 2.800 de oameni, potrivit ultimului bilant ONU.
Merkel: Uniunea Europeana si Rusia pot redeveni oricand buni prieteni
Cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat luni ca Uniunea Europeana (UE) si Rusia ar putea evita o mai mare tensionare a relatiilor bilaterale, in pofida divergentelor cu privire la conflictul din Ucraina, relateaza agentia Itar-Tass.
"Rusia poate redeveni oricand un partener bun. Usa pentru discutii ramane deschisa", a declarat Merkel, pentru postul de televiziune german Sat1.
Ea a reiterat ca intentioneaza sa mentina o legatura stransa cu presedintele rus Vladimir Putin, pentru a "pastra (dialogul) prin toate mijloacele".
Relatiile dintre Uniunea Europeana si Rusia s-au racit in contextul crizei din Ucraina si odata cu escaladarea sanctiunilor economice reciproce.
Uniunea Europeana a aprobat luni o noua serie de sanctiuni impotriva Rusiei, in contextul crizei din Ucraina, insa a precizat ca punerea in aplicare a acestor sanctiuni ar putea fi amanata cateva zile, pentru a da timp Moscovei sa-si continue eforturile de pace.
Anterior, presedintele german Joachim Gauck a apreciat ca Rusia a "pus capat de facto parteneriatului sau" cu Europa, invocand "un nou conflict armat la frontierele Europei", in Ucraina.
"Dorim un parteneriat si relatii de buna vecinatate (cu Rusia) in viitor", dar cu conditia ca Moscova sa-si schimbe politica si sa "revina la respectarea drepturilor popoarelor", a spus Gauck
Presa americana: Bombardiere rusesti au efectuat exercitii cu tiruri de racheta asupra unor tinte din SUA
Doua bombardiere strategice rusesti au efectuat saptamana trecuta exercitii cu tiruri de racheta de croaziera asupra unor tinte din Statele Unite, in cursul unei misiuni care a avut loc in paralel cu Summitul NATO din Tara Galilor, relateaza postul de televiziune Fox News, in pagina electronica.
Bombardierele rusesti de tip Tu-95 Bear au fost observate zburand in apropiere de Islanda, Groenlanda si nord-estul Canadei
.
Analiza zborului arata ca avioanele au efectuat exercitii in asa-numitul "launch box" - punctul optim pentru lansarea rachetelor de croaziera catre tinte din SUA, au afirmat oficiali americani din domeniul apararii.
Dezvaluirile privind aceste exercitii intervin dupa ce generalul rus Iuri Iakubov a cerut saptamana trecuta Moscovei sa-si schimbe doctrina militara si sa introduca atacuri nucleare "preventive" contra Statelor Unite si NATO.
Generalul Iakubov, un oficial al ministerului Apararii, a declarat ca doctrina militara a Rusiei din 2010 ar trebui sa fie revizuita si sa califice Statele Unite si NATO drept inamici, subliniind clar conditiile pot fi lansate atacuri nucleare "preventive" impotriva lor, potrivit agentiei Interfax.
De asemenea, Iakubov a subliniat necesitatea de a "sublinia (in doctrina) conditiile sub care Rusia ar putea efectua atacuri preventive cu rachete strategice".
Potrivit unor analisti americani, aceste exercitii cu tiruri de rachete consituie o avertizare a Moscovei la adresa Occidentului, in contextul crizei din Ucraina.
Reprezentantul Rusiei la OSCE: Criza din Ucraina este "un pretext pentru expansiunea NATO" spre Est
Reprezentantul Rusiei la OSCE, Andrei Kelin, a apreciat luni ca NATO pregatea de mai mult timp o "expansiune spre Est si mobilizarea fortelor sale la frontierele Rusiei", iar criza din Ucraina a fost un "pretext potrivit" pentru realizarea acestui plan, relateaza agentia RIA Novosti.
"Acest plan era pregatit de mai mult timp. Criza din Ucraina a devenit doar un pretext pentru a incepe in mod deschis realizarea lui. Declaratiile dure asupra crizei din Ucraina si posibilele exercitii militare comune ale Kievului si unor state din cadrul NATO vor duce la tensionarea situatiei. Ele pun in pericol progresele obtinute in procesul de pace", a subliniat Kelin.
De asemenea, reprezentantul rus pe langa UE, Vladimir Cijov, a avertizat luni Kievul sa nu incalce armistitiul in estul Ucrainei."Cred ca ambele parti implicate in conflict incearca in prezent o regrupare a fortelor. Dar cu ce scop? Este inadmisibila o regrupare de forte pentru a consolida apararea si a incalca ulterior regimul de incetare a focului", a adaugat el.Kievul si separatistii s-au acuzat din nou, luni, de incalcarea armistitiului in estul 9 septembrie 2014.