Alertă roșie de caniculă în Europa. Noi recorduri doborâte de când se fac măsurători
Un nou val de căldură sufocantă afectează vestul Europei. Temperaturile, deja ridicate, vor continua să urce miercuri, autorităţile din mai multe țări declanşând un cod roşu de caniculă.
UPDATE - În Franţa, aproape toate regiunile sunt sub alertă de caniculă. Un nou record de temperatură a fost atins marţi la Bordeaux, cu 41,2 grade Celsius, iar Meteo France prezice temperaturi care nu au fost înregistrate de peste 70 de ani la Paris - mercurul termometrelor urmând să atingă joi 41 de grade Celsius. Recordul actual datează din 1947, cu 40,4 grade Celsius.
În schimb, recordul de temperatură la nivelul întregii ţări, de 46 de grade Celsius înregistrat în sud, nu va fi depăşit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, Belgia a declanşat pentru prima dată alertă roşie de caniculă, scrie Agerpres.
Miercuri, "temperaturile vor urca până aproape de recordurile absolute", a anunţat Meteo Belgique, care se aşteaptă, spre exemplu, la 38 de grade Celsius la Seraing, în nord-estul ţării. Recordul istoric datează din 27 iunie 1947, când s-au înregistrat 38,8 grade Celsius, corectat la 36,6 grade Celsius în momentul introducerii unor noi metode de măsurare a temperaturilor.
Italia este la rândul său afectată de caniculă, iar autorităţile au ridicat alerta la nivelul 3 pentru miercuri în cinci oraşe - la Bolzano, Brescia, Florenţa, Perugia şi Torino.
Alerta de nivel 3 este declanşată în condiţiile unor "situaţii de urgenţă care pot afecta sănătatea persoanelor active şi sănătoase, nu doar a subgrupurilor cu risc, precum vârstnicii, copiii foarte mici şi persoanele cu boli cronice", au afirmat autorităţile italiene.
La rândul său, Marea Britanie ar putea avea şi ea cea mai fierbinte zi din istoria sa: "Probabil vom depăşi recordul de căldură pentru luna iulie, de 36,7 grade Celsius, şi există chiar posibilitatea de a depăşi recordul absolut de 38,5 grade Celsius", a anunţat serviciul de meteorologie britanic (Met Office).
Olanda se află, de asemenea, sub alertă "portocalie", cu excepţia insulelor din nord, iar în Germania mercurul va ajunge în zilele următoare la 41 de grade Celsius în regiunea Köln. În landul Saarland se aşteaptă să fie depăşit recordul absolut de 40,3 grade Celsius, datând din 2015, a anunţat agenţia meteo germană DWD.
Oamenii fac față cu greu valului de căldură
În Belgia, localnicii au ieşit la plajă pe malul Mării Nordului, în Londra a fost soare şi cald, iar în Spania localnicii s-au răcorit în fântânile arteziene.
Pe litoralul Mării Nordului, în orașul belgian Ostend, mii de oameni și-au petrecut ziua la plajă, încercând să scape de caniculă. În mod obișnuit, temperatura medie în iulie e de 17-20 de grade, însă marți s-au înregistrat cu 15 mai multe.
În partea de sud a Europei, în Spania, temperaturile au atins cu ușurință 40 de grade Celsius. Cele mai afectate au fost persoanele în vârstă.
Localnică: "O să mi se facă rău. Sunt speriată pentru că am tensiune crescută".
Tinerii, în schimb, s-au răcorit care pe unde au apucat.
Localnic: "Asta e cea mai fierbinte oră. În orice caz, mai târziu nu putem ieși pentru că e prea cald. În Sevilla e mereu prea cald și chiar mai mult ca de obicei, în aceste zile. De aceea vin aici, ca să mă relaxez".
Localnic: "Este groaznic şi noaptea e şi mai rău. Rezist mai uşor la căldură ziua, decât noaptea. E insuportabilă".
În Londra, turiștii se așteptau la o vreme răcoroasă, însă au avut parte tot de caniculă.
Localnic: "E cald. E destul de cald, la umbră e suportabil, dar dacă stai drept în bătaia soarelui... e cald".
Peste Canalul Mânecii, în Franța, localnicii se pregătesc pentru al doilea val de caniculă în interval de o lună. Temperaturile mult prea ridicate sunt însoțite de secetă.
Claire Nullis, purtător de cuvânt WMO: "În multe regiuni ale Franţei nu a mai plouat de la încheierea ultimului val: de la sfârşitul lui iunie, începutul lui iulie. În unele locuri din Franţa s-a bătut recordul cu cele mai reduse precipitaţii de când se fac măsurători".
Valul de căldură e abia la început, iar meteorologii sunt de părere că în unele regiuni vor fi depășite din nou recordurile absolute. Canicula crește și pericolul incendiilor de vegetație: pompierii portughezi încă se luptă să stingă incendiile care au afectat centrul țării încă de săptămâna trecută.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, europa, temperaturi, val de caldura,
Dată publicare:
24-07-2019 10:29