Noi amenințări din partea Turciei. Ce se va întâmpla cu prizonierii ISIS
Turcia îi va trimite pe membrii Statului Islamic capturaţi înapoi în ţările lor de origine, chiar dacă le-a fost revocată cetăţenia, a declarat luni ministrul de interne Suleyman Soylu, criticând abordarea ţărilor europene faţă de acest subiect.
„Îi vom trimite înapoi pe cei pe care îi avem în mâinile noastre, însă lumea a venit acum cu o nouă metodă: le revocă cetăţeniile. Spun că ei ar trebui judecaţi acolo unde sunt prinşi. Este o nouă formă a dreptului internaţional, bănuiesc”, a declarat Soylu, conform Agerpres.
„Este imposibil să acceptăm asta. Îi vom trimite înapoi în ţările lor pe membrii DAESH (Statul Islamic - n.r.) aflaţi în mâinile noastre, indiferent dacă le-au fost revocate cetăţeniile sau nu”, a afirmat el.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Turcia a lansat luna trecută o ofensivă în nord-estul Turciei împotriva miliţiilor kurde YPG în urma unei decizii a preşedintelui american Donald Trump de a retrage trupele SUA din regiune. Campania a stârnit numeroase îngrijorări privind soarta prizonierilor din Statul Islamic în regiune.
Miliţiile YPG sunt principalul element al Forţelor Democrate Siriene (SDF), care au fost un aliat important al SUA în victoria asupra Statului Islamic în regiune, şi au ţinut mii de jihadişti în închisori în nord-estul Siriei. SUA şi aliaţii occidentali ai Turciei au atras atenţia că ofensiva Ankarei ar putea obstrucţiona lupta împotriva Statului Islamic şi ar putea contribui la resurecţia grupării.
Turcia, care consideră YPG drept grupare teroristă având legături cu militanţii kurzi insurgenţi de pe teritoriul său, a respins aceste îngrijorări şi a promis că va combate Statul Islamic cu aliaţii săi. Ankara a făcut apel în mod repetat la ţările europene să îşi primească înapoi cetăţenii care au luptat alături de jihadişti.
Statele Unite au anunţat luna trecută că l-au ucis pe liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, în nord-vestul Siriei, unde Turcia şi Rusia au trupe. În timp ce liderii din întreaga lume, inclusiv ai Turciei, au salutat uciderea lui al-Baghdadi, gruparea jihadistă a ameninţat că se va răzbuna pe SUA.