Noapte linistita pentru Anglia. Cameron: Nu vom lasa cultura fricii sa se instaureze pe strazi
Situatia a fost calma in Marea Britanie, in noaptea de miercuri spre joi, pentru prima oara de sambata, dupa ce premierul David Cameron a dat asigurari ca "riposta este in curs" si a completat arsenalul represiv, relateaza AFP.
Parlamentul britanic urmeaza sa se reuneasca in sesiune extraordinara, joi, pentru a discuta despre aceste revolte. Fortele de politie mobilizate in numar mare par sa fi reusit, joi, in jurul orei 2.00 (4.00, ora Romaniei), sa mentina calmul in toata tara, pentru prima data de sambata, in conditiile in care violentele s-au soldat deja cu patru morti si un ranit grav.
Politia a dispersat miercuri seara un grup de 150 de barbati la Eltham, in sudul Londrei, fara confruntari. Emotiile erau puternice, insa, la Birmingham (centru), unde trei tineri care incercau sa-si protejeze cartierul de jafuri au fost loviti de o masina in noaptea de marti spre miercuri.
In cursul serii, sute de persoane s-au adunat cu lumanari in mana pentru o ceremonie de omagiu. Tariq Jahan, al carui fiu de 21 de ani, Haroon, figureaza printre victime, a facut apel la "respectarea memoriei fiului" sau prin incetarea violentelor. Politia a demarat o ancheta pentru crima si a arestat un suspect, un barbat de 32 de ani.
Un barbat de 68 de ani, agresat de tineri luni seara, in timp ce incerca sa stinga un incendiu la Ealing, in vestul Londrei, era in continuare in stare grava. In orasele afectate de violente, tribunalele continuau sa judece toata noaptea sute de persoane arestate pentru violente si jafuri. Peste o mie de persoane au fost arestate in total in toata tara, incepand de sambata. Numai la Londra au fost arestate 820 de persoane si 279 au fost inculpate, a anuntat Scotland Yard.
La 24 de ore dupa un prim avertisment catre autorii violentelor, David Cameron a revenit, miercuri, promitand ca nu va lasa o "cultura a fricii sa se instaureze pe strazi". Cameron a declarat, de asemenea, ca este "necesara o riposta" la aceste revolte si ca aceasta "este in curs", anuntand totodata punerea la dispozitia politiei a unor tunuri cu apa, pana in prezent rezervate tulburarilor din Irlanda de Nord.
"Politia a autorizat deja folosirea gloantelor de plastic", a declarat el, dand asigurari ca aceasta dispune de "toate resursele de care are nevoie" si va putea sa recurga la "toate tacticile considerate necesare". Patrulata de 16.000 de politisti, Londra a ramas calma de marti seara, in pofida tensiunilor inca perceptibile. In noaptea de marti spre miercuri s-au inregistrat insa violente si jafuri in mai multe orase, atingand pentru prima data Manchester (nord-vest), al treilea oras al tarii, precum si Nottingham, Birmingham (centru) si periferia sa, Liverpool, Salford (nord-vest), Bristol si Gloucester (sud-vest). Complicand si mai mult situatia, grupuri de autoaparare s-au constituit la Londra. Aceste violente, cele mai grave din tara din ultimii peste 20 de ani, constituie cea mai grava criza cu care s-a confruntat David Cameron in cele 15 luni de cand se afla la putere.
Au fost cele mai grave violente petrecute la Londra in ultimii 20 de ani, si cu siguranta cel mai dificil moment din mandatul lui David Cameron. Protestele care au transformat Londra intr-un camp de lupta vor lasa urme in bugetul regatului. Peste 100 de milioane de lire sterline. La atat se ridica nota de plata dupa 4 zile de violente, jafuri si incendieri.
Cat despre reputatia politiei Metropolitane si mai ales faptul ca astfel de acte de vandalism se intampla cu un an inainte de Jocurile Olimpice, pagubele sunt inestimabile.
Desi centrul Capitalei n-a fost atins de vandalism, presa de pe glob a titrat obsesiv "Londra arde!"
Pe un ton ridicat, David Cameron a asigurat ca toti huliganii vor raspunde in fata legii. Peste 1000 de persoane au fost pana acum arestate si doua dintre ele au fost deja condamnate la cateva luni de inchisoare.
Si imagini surprinse in Manchester demonstreaza ca politistii nu se dau in laturi acum sa-si foloseasca bastoanele din dotare pentru a-i pune pe fuga pe huligani.
"Cand vedem copii de 12, 13 ani, care vandalizeaza razand, cand privim imaginile tulburatoare cu un tanar ranit, pe care oamenii se prefaceau ca-l ajuta, cand ,de fapt, il jefuiau, atunci e clar ca exista lucruri complet gresite in societatea noastra", a spus David Cameron, premierul Marii Britanii.
Spiritul civic se face deja simtit insa in Londra, unde localnicii s-au organizat in grupuri pentru a-si pazi casele si afacerile de raufacatori. Oamenii s-au indemnat chemandu-se unii pe altii prin intermediul retelelor de socializare sa iasa sa stranga mizeria de pe strazi.