Nicolas Maduro cere bani la ONU pentru repatrierea conaționalilor. ”Nu pot să-i aduc pe jos”
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat că va cere 500 milioane de dolari noului reprezentant special al ONU pentru refugiaţii şi migranţii din Venezuela, Eduardo Stein, pentru repatrierea conaţionalilor care vor să se întoarcă acasă.
'Vă invit, veniţi în Venezuela, vă voi cere să obţineţi 500 milioane de dolari pentru a-i aduce în ţară pe toţi imigranţii care au părăsit Venezuela şi care vor să revină, să se întoarcă toţi', a afirmat joi preşedintele venezuelean în cursul unei şedinţe cu cabinetul său economic, difuzată de televiziune.
Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) au anunţat, miercuri, că l-au desemnat pe Eduardo Stein, fost vicepreşedinte al Guatemalei, ca 'Reprezentant special pentru refugiaţii şi migranţii venezueleni" care fug din Venezuela din cauza crizei economice.
Această numire intervine după ce Columbia a sesizat ONU că nu are capacitatea de a face faţă singură sosirii a zeci de mii de migranţi venezueleni.
Şeful statului venezuelean a explicat că cu aceşti bani el va închiria avioane pentru a-i aduce acasă pe imigranţi. 'Avem nevoie de o flotă de avioane pentru a-i repatria, nu pot să-i aduc acasă pe jos', a spus el pe un ton ironic.
În timpul reuniunii cu cabinetul său economic, Maduro s-a prefăcut că nu-şi aminteşte numele lui Stein, pe care l-a numit 'un soi de inspector, procuror, poliţist de la imigrările din Venezuela'.
Marţi, Nicolas Maduro a declarat că studiază condiţiile de securitate pentru o eventuală deplasare la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la sfârşitul lunii septembrie, evocând planuri de asasinare a sa. 'M-au luat în vizor să mă ucidă', a spus el, fără să dea nume.
Ultima participare a preşedintelui socialist la Adunarea Generală a ONU datează din 2015. În 2016, el a fost reprezentat de ministrul său de externe, Delcy Rodriguez, iar anul trecut de succesorul acestuia din urmă, Jorge Arreaza.
Guvernul de la Caracas a pus în aplicare un plan intitulat 'Revenirea în patrie', pentru a facilita întoarcerea cu avionul sau cu autobuzul a imigranţilor venezueleni care au fugit în alte ţări din regiune. Potrivit cifrelor furnizate de autorităţi, circa 3.000 de persoane s-au întors în acest mod.
Aproximativ 2,3 milioane de venezueleni (7,5% din cei 30,6 milioane de locuitori ai Venezuelei) trăiesc în străinătate, dintre care 1,6 milioane au plecat din 2015, când penuria de alimente şi medicamente s-a agravat, în paralel cu hiperinflaţia.