Nicolas Maduro a castigat prezidentialele din Venezuela. Fost sofer de autobuz, favoritul lui Chavez

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele interimar al Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost declarat invingator la alegerile pentru succesiunea lui Hugo Chavez, cu 50,66 la suta din voturi, a anuntat Consiliul National Electoral (CNE), relateaza AFP.

Maduro, in varsta de 50 de ani, succesor desemnat de fostul lider charismatic inainte de deces, a castigat scrutinul in fata candidatului opozitiei Henrique Capriles, in varsta de 40 de ani, care a obtinut 49,07 la suta din sufragii, a declarat presedintele CNE, Tibisay Lucena.

Rezultatul foarte strans al scrutinului a plonjat intr-un climat de tensiune si incertitudine aceasta tara bogata in petrol si cu 29 de milioane de locuitori, profund divizata dupa aproape 14 ani de "revolutie socialista". "Astazi putem spune ca avem o victorie electorala justa, legala, constitutionala", s-a felicitat presedintele declarat in fata sustinatorilor sai reuniti la palatul prezidential Miraflores.

"Este o alta victorie, un omagiu pentru El Comandante Hugo Chavez", a continuat presedintele ales, imbracat intr-o bluza in culorile drapelului national, care a fost favoritul charismaticului lider al stangii invins de cancer la 5 martie.

Contul de Twitter al lui Nicolas Maduro, castigatorul prezidentialelor din Venezuela, a fost piratat

Citește și
Hugo Chavez
Guvernul Venezuelei s-a razgandit. Corpul lui Hugo Chavez nu va mai fi imbalsamat
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Totusi, candidatul opozitiei, care contesta impartialitatea arbitrului electoral si care nu a incetat sa denunte "abuzuri" in timpul scrutinului, a avertizat ca refuza sa isi recunoasca infrangerea. "Nu vom recunoaste un rezultat inainte ca fiecare buletin de vot al venezuelenilor sa fie renumarat, unul cate unul", a declarat Capriles, guvernatorul statului Miranda (nord), inconjurat de simpatizantii sai.

"Perdantul, astazi, sunteti dumneavoastra si va spun acest lucru ferm", a declarat el, adresandu-se adversarului sau, al carui scor relativ scazut constituie o mare surpriza. "Lupta nu s-a terminat", a subliniat acest avocat in varsta de 40 de ani, care a inregistrat un progres spectaculos dupa ce a fost invins de Chavez la o diferenta de 11 puncte la alegerile din octombrie. "Vom insista pentru ca adevarul sa fie cunoscut".

Anterior, presedinta CNE Tibisay Lucena anuntase victoria lui Maduro, dupa o asteptare tensionata de mai multe ore, afirmand ca tendinta este ireversibila. Unul dintre membrii organismului a cerut totusi verificarea tuturor buletinelor, o cerere sustinuta de Maduro.

Presedintele argentinian de stanga Cristina Kirchner a fost primul sef de stat care l-a felicitat public pe omologul sau venezuelean pentru victorie.

Pe strazile din Caracas, in mijlocul concertelor de petarde, chavistii au sarbatorit victoria. in apropierea unui pavilion rosu care difuza mesaje oficiale, Elizabeth Martinez, o muncitoare in varsta de 48 de ani, jubileaza. "Sarbatoresc victoria lui Maduro si dragostea pe care i-o port lui Chavez, un presedinte caruia ii voi fi mereu loiala", a declarat ea.

Fost sofer de autobuz si fost lider sindical cu o tinuta impozanta, Maduro s-a afisat pe tot parcursul campaniei drept un garant al "misiunilor bolivariene" si al programelor sociale finantate din petrol. In 14 ani, proportia populatiei afectate de saracie a scazut in mod spectaculos de la 50 la suta la 29 la suta, potrivit ONU.

Misiunea se anunta dificila pentru Maduro, care a preluat si stindardul "antiimperialist", asigurand ca are "noi dovezi" ale "interventionismului Statelor Unite" in Venezuela. In afara de o succesiune grea, dupa vidul lasat de fostul lider al Venezuelei, succesorul acestuia, care urmeaza sa fie investit vineri pentru un mandat de sase ani, mosteneste o economie fragila, cu o industrie petroliera ce trebuie modernizata, o datorie egala cu jumatate din PIB si o inflatie de peste 20 la suta, un record in America Latina.

Ofensiv in timpul campaniei electorale, Capriles a insistat asupra dificultatilor zilnice cu care se confrunta tara: lipsa de securitate record, cu 16.000 de omucideri anul trecut, in timp ce tara are 29 de milioane de locuitori, taieri de curent electric si penurii alimentare recurente.

Adept al economiei de piata, el a promis sa puna capat "cadourilor" oferite Cubei si altor aliati ai regimului, beneficiarii a peste 100.000 de barili de titei pe zi, o "petro-diplomatie" in jurul careia Venezuela si-a construit influenta regionala.

Cine este Nicolas Maduro

Nicolas Maduro este un fost sofer de autobuz ajuns in politica prin intermediul sindicatelor si un veteran al chavismului, favoritul mentorului sau Hugo Chavez, care l-a desemnat succesorul sau inainte de a muri, relateaza AFP.

Maduro, in varsta de 50 de ani, inalt si purtand mustata, este cel care a anuntat, cu vocea gatuita, decesul fostului presedinte, pe 5 martie. Devenit intre timp gardian al Revolutiei si garant al unitatii chavismului, in absenta charismaticului lider, el afirma ca "daca ne uneste ceva, acest lucru este dragostea fata de Chavez (...). Noi, cu totii, indeplinim ordinele presedintelui Chavez, incepand cu mine".

"Este unul dintre liderii tineri, cu cele mai bune capacitati" pentru a conduce tara "cu mana de fier, cu viziunea, cu inima sa de om din popor, cu talentul sau cu oamenii (...), cu recunoasterea internationala pe care a dobandit-o", declara Chavez pe 11 decembrie, desemnandu-l drept urmasul sau politic, inainte de a pleca spre Cuba, unde a fost supus celei de-a patra operatii pentru un cancer, din cauza caruia a murit.

Ministru de Externe din 2006, Nicolas Maduro a fost numit vicepresedinte de Chavez dupa victoria acestuia din urma la alegerile prezidentiale din 7 octombrie. El a devenit presedintele interimar, dupa moartea titularului functiei.

"Uitati unde merge Nicolas, soferul de autobuz Nicolas. El a fost sofer de autobuz, si cum au mai ras de el!", a exclamat Chavez, atunci cand l-a numit vicepresedinte.

Anterior, acest fost sofer de autobuz amabil si despre a carui viata privata se stiu putine, cu exceptia faptului ca este casatorit cu Cilia Flores, procuror general al Republicii, a fost pentru scurt timp presedinte al Adunarii Nationale (2005-2006), dupa ce a obtinut primul sau mandat de deputat in 1999, sub emblema Miscarii a V-a Republica, fondata de Hugo Chavez, care a preluat puterea in acelasi an.

Destinele celor doi barbati s-au incrucisat deja in cadrul Miscarii Revolutionare Bolivariene 200 (MBR-200), creata tot de Chavez, la conducerea careia el a desfasurat lovitura de stat ratata impotriva presedintelui Carlos Andres Perez in 2002.

Numele lui Maduro a fost citat cu din ce in ce mai multa insistenta la momentul prognosticurilor privind numele succesorului presedintelui bolnav. Iar la inceputul deplasarilor in scopuri medicale ale lui Hugo Chavez in Cuba, el a fost unul dintre vizitatorii cei mai frecventi.

Statura inalta a acestui membru al aripii moderate a "chavismului" a devenit, de asemenea, din ce in ce mai familiara la intalnirile internationale dupa ce acesta l-a inlocuit de mai multe ori pe Hugo Chavez, slabit, la ultimele summituri.

Analistii politici subliniaza, de asemenea, capacitatea sa de a "naviga" printre diferitele curente ale chavismului, caracterul sau conciliant si marea sa capacitate de a negocia. Insa de cand a inceput sa exercite puterea in fapt, el si-a inasprit tonul fata de opozitie si "inamicii din interior si exterior", reluand pe cont propriu retorica chavista.

Tinta sa favorita a ramas candidatul opozitiei, guvernatorul Henrique Capriles, pe care l-a calificat drept "printul burgheziei parazite".

"Este evident ca Maduro vrea sa isi consolideze puterea". El a adoptat "o strategie de radicalizare si intimidare, vizand rivali interni si externi", aprecia recent analistul politic Luis Vicente Leon.

Dupa modelul mentorului sau, el si-a multiplicat aparitiile publice si discursurile-fluviu, impunandu-se ca noua fata a Executivului. Desi este departe de elocventa si charisma lui Chavez, unii observatori sunt de acord ca a inregistrat progrese.

In opinia politologului si profesorului la Universitatea Centrala din Venezuela Ricadro Sucre, Maduro "este alegerea (liderilor cubanezi Fidel si Raul) Castro", foarte apropiati de Chavez. Istoricul Margarita Lopez Maya subliniaza, la randul sau, "fidelitatea" "celui mai bun purtator de cuvant" international al Guvernului Chavez, a carui retorica antiimperialista a adoptat-o perfect, la fel ca si sustinerea unor regimuri controversate, ca Iranul, Libia sau Siria.

Crescut in cartierul clasei mijlocii Los Chaguaramos, la Caracas, unde a militat inca din liceu, Maduro a urmat un an de studii de stiinte politice, in Cuba.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Contul de Twitter al lui Nicolas Maduro, castigatorul prezidentialelor din Venezuela, a fost piratat
Contul de Twitter al lui Nicolas Maduro, castigatorul prezidentialelor din Venezuela, a fost piratat

Contul de Twitter al castigatorului alegerilor prezidentiale de duminica din Venezuela Nicolas Maduro si cel al Partidului Socialist Unificat din Venezuela (PSUV) au fost piratate, a denuntat directorul sau de campanie, Jorge Rodriguez.

Guvernul Venezuelei s-a razgandit. Corpul lui Hugo Chavez nu va mai fi imbalsamat
Guvernul Venezuelei s-a razgandit. Corpul lui Hugo Chavez nu va mai fi imbalsamat

Guvernul Venezuelei a decis sa nu imbalsameze corpul presedintelui Hugo Chavez, a declarat pe contul sau de Twitter ministrul Informatiei si Comunicarii Ernesto Villegas, transmite AFP.

"Lupta continua! Traiasca Chavez!" Maduro a depus juramantul de presedinte interimar al Venezuelei

Nicolas Maduro a depus juramantul vineri, la ora 19.00 (sambata, 01.30 ora Romaniei) in functia de presedinte interimar al Venezuelei.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.