Neurotoxina cu care a fost otrăvit spionul rus, plasată în valiza fiicei sale
Agentul neurotoxic de uz militar cu care a fost otrăvit fostul spion rus Serghei Skripal la 4 martie la Salisbury ar fi fost plasat în valiza fiicei acestuia înainte ca ea să plece de la Moscova spre Marea Britanie, relatează The Telegraph, citând surse.
Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi în stare inconştientă pe o bancă lângă un centru comercial din Salisbury şi de atunci se află în stare critică.
Iulia Skripal s-a îmbarcat la 3 martie la Moscova pentru zborul spre Londra, conform poliţiei antitero britanice.
Alegeri 2024
11:38
Nicuşor Dan: E obligatoriu să se aleagă o preşedintă care nu are vreun dubiu ca România să fie în UE şi în NATO
11:33
Reacția Kremlinului după victoria lui Călin Georgescu. Reuters: Succesul lui ameninţă poziţia ferm proucraineană a României
11:25
Elena Lasconi s-a clasat pe locul al treilea în oraşul său natal. Cine a fost pe primul loc
11:12
Purtătorul de cuvânt al PSD: Trăim sfârşitul istoriei, aşa cum o ştiam şi ne-o imaginam pentru noi şi copii
În prezent, anchetatorii britanici cercetează versiunea potrivit căreia toxina a fost impregnată într-un articol de îmbrăcăminte, într-unul de cosmetică sau într-un cadou care a fost deschis în casa lui Skripal din Salisbury, conform surselor citate de The Telegraph.
Marea Britanie susţine că agentul neurotoxic cu care a fost contaminat de asemenea un poliţist care le venise în ajutor celor doi Skripal este o substanţă letală de tipul 'Noviciok', dezvoltată pentru prima oară de armata sovietică.
Incidentul a fost considerat de Londra ca fiind prima utilizare ofensivă a unei astfel de arme pe teritoriu occidental după cel de-al Doilea Război Mondial. Marea Britanie a atribuit Moscovei responsabilitatea şi a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi - care potrivit ei - sunt de fapt spioni ce activează sub acoperire diplomatică la Ambasada Rusiei din Londra, dându-le termen de o săptămână ca să părăsească teritoriul britanic.
Într-un demers comun, Marea Britanie, Statele Unite, Germania şi Franţa au cerut joi Rusiei să explice cum a ajuns agentul neurotoxic pe teritoriul britanic. Rusia a negat orice implicare în otrăvirea lui Serghei şi a Iuliei Skripal şi a acuzat Londra de o exacerbare a isteriei antiruseşti.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri, la Astana, că Rusia va răspunde la decizia Londrei de a expulza 23 de diplomaţi ruşi printr-un gest simetric de expulzare a unor diplomaţi britanici aflaţi la post în Federaţia Rusă.
Întrebat de Reuters la Astana, unde vineri are loc o reuniune trilaterală Rusia-Iran-Turcia asupra Siriei, dacă Rusia intenţionează să expulzeze diplomaţi britanici, Serghei Lavrov a spus: 'Desigur, vom face asta'. Ministrul rus nu a oferit însă alte detalii şi nici nu a specificat numărul diplomaţilor care ar putea fi expulzaţi.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, otravit, spioni, serghei skripal, neurotoxina,
Dată publicare:
16-03-2018 12:38