Atmosferă tensionată. O mare putere se alătură Angliei în conflictul cu Rusia

Dată publicare: 15-03-2018 14:17
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


soldati, Franta

Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat că va anunța măsuri împotriva Rusiei, ca răspuns la scandalul provocat de tentativa de ucidere a spionului rus de la Londra, Serghei Skripal.

Potrivit The Independent, președintele Franței a vorbit cu Theresa May la telefon despre ”progresele investigației” în acest caz de otrăvire cu un agent neurotoxic, despre care șeful Guvernului britanic a afirmat că a fost pus la cale de Rusia.

Încă de la începutul săptămânii, Marea Britanie a ținut Franța la curent cu cele mai noi informații despre probele strânse de anchetatorii britanici și dovezile despre responsabilitatea Rusiei în acest atac.

Franța este de acord cu Marea Britanie că nu există nicio posibilă explicație și își reiterează solidaritatea cu aliatul său.” - a declarat un purtător de cuvânt al președintelui Franței.

La rândul său, Emmanuel Macron a declarat, potrivit Agerpres, care citează France Presse, că toate indiciile duc spre Rusia:

Condamn cu cea mai mare fermitate acest atac inacceptabil. Totul duce la convingerea că responsabilitatea este a Rusiei şi, în acest sens, munca serviciilor secrete britanice împreună cu serviciile franceze confirmă. Voi anunţa în zilele următoare măsurile pe care intenţionăm să le luăm'.

El a precizat că urmează să aibă o întâlnire vineri cu cancelarul german Angela Merkel, în cursul serii, la Palatul Elysee, dar nu a indicat dacă aceste măsuri vor viza direct Rusia.

Londra 'este recunoscătoare pentru solidaritatea franceză', a reacţionat un diplomat britanic, sub rezerva anonimatului.

'Aşa cum a spus preşedintele Macron în această dimineaţă, unitatea alianţei noastre europene şi transatlantice este esenţială' în această chestiune, a spus el.

Preşedintele francez urmează să inaugureze în cursul serii de joi Târgul de carte de la Paris, al cărei invitat de onoare este Rusia. Circa 38 de autori ruşi au fost invitaţi.

De asemenea, Emmanuel Macron ar urma să efectueze o vizită în Rusia în zilele de 24 şi 25 mai pentru a participa la Forumul economic de la Sankt-Petersburg.

vladimir putin

Această vizită a fost convenită în principiu în timpul deplasării preşedintelui rus Vladimir Putin în Franţa, când Emmanuel Macron l-a invitat la Versailles la scurt timp după alegerea sa în funcţie în 2017.

Sursa: Agerpres, The Independent


VIDEO PROTVPLUS.RO