Avertismentul unui înalt oficial american: Rusia ar putea folosi arme chimice la New York

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Rusia „este responsabilă" de otrăvirea fostului spion al său în Regatul Unit, a afirmat miercuri ambasadoarea americană la ONU, într-o declaraţie de solidaritate fără rezerve cu Marea Britanie.

Rusia a folosit, „într-un oraș pașnic din Anglia, o armă atât de oribilă încât e interzisă în război", a acuzat şi reprezentantul Londrei la Naţiunile Unite.

Omologul lor rus a răspuns că fostul spion „nu mai reprezenta o ameninţare" pentru Moscova şi a cerut tuturor să se întrebe „cui serveşte acest scandal, înainte de Cupă Mondială la fotbal din ţara sa.

Nikki Haley, ambasador SUA la ONU: „Nu ne face nicio plăcere să criticăm constant Rusia. Dar ar trebui ca Rusia să înceteze să ne dea motive s-o facem. Statele Unite consideră că Rusia este responsabilă de atacarea, pe teritoriul britanic, a două persoane cu un agent neurotoxic.”

Ambasadoarea Nikki Haley este prima voce americană care acuză atât de clar Moscova în dosarul otrăvirii cu o neurotoxină a unui fost agent dublu rus. Bărbatul de 66 de ani şi fiica lui sunt în continuare în spital, în comă, la 11 zile de la atac.

Nikki Haley: „Dacă nu luăm măsuri imediate şi concrete, Salisbury nu va fi ultimul loc în care vedem folosite arme chimice. Data viitoare, ar putea fi folosite în New York sau în orice altă ţară care face parte din Consilul de Securitate.”

„Fără furnizarea de dovezi concrete, nu avem de ce să ne justificăm", a ripostat ambasadorul rus, care a acuzat Londra că refuză Moscovei accesul la eşantioanele produselor chimice incriminate.

Vassily Alekseevich Nebenzia, ambasador rus la ONU: „Cerem să ne fie furnizate dovezi materiale ale prezenţei agentului neurotoxic rusesc. Fără asta, nu putem lua în serios acuzaţiile. Până acum, nu am văzut nicio dovadă în afara declaraţiei despre o „mare probabilitate a amestecului rusesc".

La fel de sfidător răspunde jurnaliştilor occidentali şi purtătoarea de cuvânt al Ministerului Rus de Externe:.

Maria Zakharova, purtător cuvânt Ministerul rus de Externe: „Potrivit Theresei May, a fost folosită o armă chimică. Şi totuşi nu găseşte nimeni vreo imagine pe camerele de supraveghere? Nu poate fi găsită nicio urmă? Ce e prostia asta? Există înregistrări cu discuţii telefonice relevante? De unde până unde concluzia că o întreagă ţară este implicată în asta?”

Jurnalist AP: „Credeţi că relaţiile ruso-britanice ating acum un record negativ? Mai pot fi reparate?”

Zakharova: „Pacea este ceva foarte fragil, de care trebuie să ai mare grijă. Şi nu ocroteşti pacea prin asemenea declaraţii iresponsabile.”

Considerând Moscova „vinovată" pentru otrăvirea fostului spion rus pe teritoriul său, şefa Guvernului britanic a anunţat miercuri o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, printre care expulzarea a 23 de diplomaţi şi îngheţarea contactelor bilaterale la nivel înalt.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO