Nelson Mandela fost supravegheat de SUA pana in 2008. Liderul african a fost suspectat e terorism
Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, care a murit joi, la varsta de 95 de ani, considerat un simbol al luptei pentru drepturile omului, a ramas, pana in 2008, pe lista suspectilor de terorism supravegheati de americani.
George W. Bush, presedintele american de la acea data, a semnat un ordin pentru ca liderul african sa fie indepartat de pe acea lista, informeaza Huffington Post.
Secretarul de Stat american, din 2008, a declarat ca restrictile au fost "o chestiune jenanta, pe care trebuie s-o rezolv cu omologul meu, ministrul de externe din Africa de Sud, ca sa nu mai mentionez de marele lider Nelson Mandela."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Senatorul John Kerry a declarat in 2008 ca "nu avea ce sa caute pe lista teroristilor supravegheati de guvernul nostru si ma bucur sa vad ca asta s-a transformat intr-o lege."
Regimul de apertheid din Africa de Sud a catalogat Congresul Natonal African (ANC), creat d e Mandela, ca fiind o organizatie terorista, pentru lupta impotriva sistemului national de segregare rasiala, legalizat in 1948 si activ pana in 1994.
Margaret Thatcher, fostul premier britanic, a declarat despre organizatia lui Mandela ca este o "organizatie terorista tipica", refuzand sa impuna sanctiuni regimului segregationist sud african.
Presedintele american Ronald Reagan a procedat la fel.
In 1986, fostul vicepresedinte american Dick Cheney, pe atunci congresman, a votat, impreuna cu alti 179 de membrii ai Camerei Reprezentantilor, impotriva unei rezolutii de a recunoaste Congresul Natonal African si de a face apel la guvernul sud-african pentru eliberarea lui Mandela din inchisoare.
Initiativa a fost aprobata ulterior, dar nu inainte ca presedintele Reagan sa-si foloseasca dreptul de veto.
Intrebat in anul 2000 despre votul dat impotriva lui Mandela, Cheney a declarat ca isi mentine parerea ca a dat votul corect.
Sursa: Huffington Post
Etichete: africa de sud, terorism, Ronald Reagan,
Dată publicare:
06-12-2013 08:27