"Navă de război rusă, du-te dracului". Ucraina și UE se luptă pe celebrul slogan din Insula Șerpilor
Sloganul de război al Kievului "Nava de război rusă, du-te dracului" se află în centrul unei lupte acerbe pentru mărci comerciale între Garda de Stat a frontierei ucrainene și Oficiul de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO).
Această expresie sfidătoare - "Russian Warship: Go Fuck Yourself" - a fost rostită prima dată de un soldat ucrainean, ca răspuns la somarea unei nave de război a Rusiei care îi cerea lui și celorlalți soldați să se predea, în timp ce se pregătea să atace Insula Șerpilor din Marea Neagră, în primele ore ale invaziei.
Au trecut, așadar, doi ani de la acest episod, iar fraza a devenit fraza a devenit un simbol al rezistenței Kievului în fața Moscovei. Însă, pentru autoritățile UE responsabile cu aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, ea nu îndeplinește condițiile necesare pentru a deveni marcă comercială. Acest lucru i-a lăsat confuzi pe polițiștii de frontieră ucraineni.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Credem că proprietatea unei astfel de mărci ar trebui să aparțină statului ucrainean... ca o confirmare a determinării și invincibilității polițiștilor de frontieră ucraineni. Este necesar să acordăm credit apărătorului care, prin gestul său, prin demonstrația sa hotărâtă de fermitate, a inspirat oamenii, Ucraina și comunitatea globală", a declarat pentru POLITICO Andriy Demchenko, purtător de cuvânt al Serviciului ucrainean al poliției de frontieră.
Autorul sloganului, capturat de ruși
Avocații Andrej Bukovnik și Taras Kulbaba, cu sediul la Bruxelles, au depus prima dată cererea de înregistrare a mărcii pe 16 martie 2022, sub numele soldatului - cu permisiunea familiei sale - care a rostit prima dată fraza.
Avocații au declarat că aceasta a fost o "oportunitate unică de a face ceva mai mare" și o modalitate de a devansa ceea ce, spun ei din experiență, se va întâmpla în mod inevitabil: altcineva să se năpustească și să revendice marca.
Astfel, ucrainenii vor să se asigure că nimeni alticineva nu va profita de pe urma sloganulu. Dar, în prezent, sunt vândute o sumedenie de produse comerciale care au inscripționat acest slogan celebru.
Cu toate acestea, nici Ucraina și nici soldatul, care a fost capturat de Rusia și eliberat ulterior în cadrul unui schimb de prizonieri, nu pot face nimic pentru a-i împiedica pe alții să facă bani de pe urma sloganului său, au declarat avocații, mai notează sursa citată.
Sursa: Politico.eu
Etichete: Ucraina, uniunea europeana, insula serpilor,
Dată publicare:
12-03-2024 08:09