NATO va avea comandament pentru războiul pe Internet. "Ameninţarea e în creştere"

Ultimul update: Miercuri 17 Octombrie 2018 20:51
Data publicarii: Miercuri 17 Octombrie 2018 20:23
Categorie: Internaţional
NATO

Un nou comandament cu capacitatea de a contracara și de a lansa atacuri cbernetice ar trebui să fie complet operațional până în anul 2023, a anunțat generalul Wolfgang Renner, în cadrul unei conferințe din Mons, Belgia, citat de Agerpres.

În timp ce NATO nu are propriile arme cibernetice, Alianţa condusă de Statele Unite a înfiinţat un centru de operaţiuni pentru securitate cibernetică pe 31 august la hub-ul său militar din Belgia. Statele Unite, Marea Britanie, Estonia şi alţi aliaţi oferindu-și atunci capacităţile cibernetice.

"Acesta este un domeniu emergent şi ameninţarea este în creştere", a declarat generalul Wolfgang Renner, comandant al forţelor aeriene germane care supraveghează noul centru de operaţiuni cibernetice, CYOC, la Mons.

"Trebuie să fim pregătiţi, să putem executa operaţiuni în spaţiul cibernetic. Am trecut deja dincolo de protecţie şi prevenire", a mai precizat generalul pentru Reuters, într-o conferinţă despre securitatea cibernetică şi NATO.

Reţelele de comunicaţie şi informatice ale NATO se confruntă cu sute de tentative de atacuri cibernetice în fiecare lună, potrivit Agenţiei NATO pentru Comunicaţii şi Informaţie.

În timp ce experţii afirmă că Rusia, Coreea de Nord şi China folosesc în mod constant arme cibernetice sofisticate în operaţiuni de piratare, precum şi sisteme software de supraveghere şi atac.

Pe fondul unor acuzaţii făcute de guverne occidentale în această lună că Rusia a lansat o campanie globală de piratare, Uniunea Europeană a luat în discuţie luni diferite opţiuni, inclusiv un regim special de sancţiuni economice vizând atacatorii cibernetici.

"Scopul nostru final este să fim complet conştienţi de spaţiul nostru cibernetic, să înţelegem minut cu minut starea reţelelor noastre astfel încât comandanţii să se poată baza pe ele", a declarat Ian West, responsabil cu securitatea cibernetică la agenţia de comunicaţii a NATO.

Când va fi deplin operaţional, centrul informatic îşi propune să coordoneze contracararea ameninţărilor cibernetice la adresa NATO cu o echipă de 70 de experţi instruiţi în informaţii militare şi accesibile în timp real despre hackeri, de la militanţi islamişti până la grupuri de crimă organizată ce operează în numele unor guverne ostile.

NATO a recunoscut oficial spaţiul cibernetic drept o nouă frontieră de apărare, alături de uscat, aer şi mare, ceea ce înseamnă că luptele ar putea fi declanşate şi în reţelele informatice.

Centrul ar putea folosi arme cibernetice ce pot scoate din luptă rachetele inamice sau apărarea aeriană sau pot să distrugă reţelele de calculatoare ale inamicului dacă comandanţii consideră că un astfel de atac cibernetic face mai puţin rău vieţii umane decât o ofensivă tradiţională cu arme desfăşurată "live".

Această posibilitate este acum subiectul unei dezbateri intense în cadrul NATO, comandanţi ai alianţei declarând că cibernetica va fi o parte integrantă a activităţilor implicate în viitoare conflicte, în timp ce pentru aliaţi nu este clar ce situaţie ar declanşa Articolul 5 al NATO (clauza de apărare colectivă).

Dacă NATO ar cădea de acord asupra principiilor războiului cibernetic, alianţa speră să integreze capacităţile cibernetice ale ţărilor individuale în operaţiunile alianţei, coordonate prin centrul de operaţiuni cibernetice Mons şi sub comanda comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

NATO Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Anunț oficial de la Facebook. Ce date au sustras hackerii din conturile a 29 de milioane de utilizatori
Anunț oficial de la Facebook. Ce date au sustras hackerii din conturile a 29 de milioane de utilizatori
Atac cibernetic la Primăria Sectorului 1. Au fost anunțate DIICOT și SRI
Atac cibernetic la Primăria Sectorului 1. Au fost anunțate DIICOT și SRI
Un partid pro-rus câștigă alegerile din Letonia. Atacuri cibernetice în ziua votului
Un partid pro-rus câștigă alegerile din Letonia. Atacuri cibernetice în ziua votului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Jim Acosta de la CNN
Casa Albă, obligată de un judecător să îl primească pe jurnalistul CNN. Reacţia lui Trump
California a devenit „iadul pe pământ”. Mărturia unui român mutat în SUA
Coreea de Nord susține că a testat o nouă arma "de înaltă tehnologie"
Inundații masive au avut loc în Kuwait. Șuvoaiele s-au revărsat pe șosele
63 de morți și 600 de dispăruți în incendiile din California. Trump merge sâmbătă în zona afectată
Jerusalem Post: Merkel i-a cerut lui Iohannis să nu mute ambasada României la Ierusalim
Donald Trump
Administraţia Trump impune sancţiuni Arabiei Saudite în urma asasinării lui Khashoggi
Theresa May anunţă că nu îşi va da demisia şi va susţine în continuare acordul privind Brexitul
Jaf de proporţii comis de o badante şi de iubitul ei român. De ce nu i-a bănuit nimeni
Kremlinul acuză SUA că transformă UE într-un "vasal". "Zilnic le spun cine e şeful"
Demisii în Guvernul britanic, după ce a fost aprobat proiectul de acord pentru Brexit
56 de morţi şi 130 de dispăruţi în incendiile din California. Mulţi au ars de vii în maşini