Muzeul Luvru din Abu Dhabi se pregăteşte să-şi deschidă porţile. Cum arată clădirea


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 07 Noiembrie 2017 20:01
Categorie: Stiri externe

Faimosul Luvru din Paris are de acum un frate geamăn, la Abu Dhabi. Muzeul cu pricina găzduiește 620 de opere de artă, unele semnate de artişti uriasi precum Leonardo, Monet şi Picasso.

Muzeul cu design futurist este creaţia arhitectului francez Jean Nouvel. Clădirea seamănă cu un fagure. Ferestrele cu forme geometrice lasă razele soarelui să "danseze" pe suprafaţele interioare de un alb lucios.

Jean Nouvel, arhitect: "E o metaforă a cosmosului, cu un sistem care se aseamână cu stelele. E de parcă lumina ar cădea în ploaie."

Arhitectul spune că a încercat să îmite elementele tradiţionale cu cele moderne şi simbolurile occidentale cu cele ale lumii arabe.

Jean-Luc Martinez, preşedintele Luvru Paris: "Nu e un muzeu european şi nu reprezintă un punct de vedere european. Este o punte de legătură între Asia, Africa şi Europa."

Autorităţie au anunţat proiectul în 2007 şi ar fi trebuit să fie gata în timp record. Construcţia a adunat însă întârzieri numeroase, din cauza prăbuşirii preţului petrolului şi a numeroaselor acuzaţii de încălcare flagrantă de drepturilor muncitorilor de pe şantier.

Autorităţile de la Abu Dhabi nu au vrut să dezvăluie care a fost costul total.

Se ştie însă că emiratul a acceptat să plătească Franţei suma de 525 de milioane de dolari pentru a putea folosi numele de Luvru în următoarele trei decenii. Alte 750 de milioane de dolari au fost investiţi în angajarea unor specialişti francezi care să supravegheze transportul şi instalarea artefactelor.

Muzeul a început să cumpere opere de artă în 2009 şi, în prezent, are peste 620 de piese de mare valoare. Doar 235 dintre ele vor fi expuse la momentul inaugurării, pe 11 noiembrie. Restul pieselor expuse au fost împrumutate. 300 dintre acestea provin de la muzee faimoase ale Franţei.

Tags: abu dhabi, muzeu, luvru,

O mumie rătăcită a fost găsită în depozitul unui muzeu, după zeci de ani
Cum arată controversatul Muzeu al Bibliei. Investiția din SUA a costat 500 mil. dolari
VIDEO PROTVPLUS.RO