Mulți români printre oamenii loviți de inundațiile catastrofale din Italia. ”Am pierdut tot”
În Italia, grav afectată de inundații, bilanțul sumbru a ajuns joi la 9 morți și 13.000 de oameni forțați să își părăsească locuințele. Printre ei, și mulți români. Pagubele produse de ape sunt de ordinul miliardelor de euro.
Guvernul a promis deocamdată un ajutor de 20 de milioane de euro. Este complicat și pentru că, în Peninsulă, asigurarea locuințelor în caz de dezastru nu este obligatorie. Drept urmare, după o catastrofă ca aceasta, mulți au rămas doar cu hainele de pe ei.
”Aceasta este strada noastră, mașina Ștefaniei, mașinile noastre. Acum e trafic zero pe strada Mazzani”.
Dintr-o barcă a pompierilor, Dan Floria - un român care locuiește în Faezna - filmează orașul complet acoperit de apă. Militarii l-au salvat din balconul de la etajul unu al blocului în care locuiește cu soția și cele două fete ale lor.
Dan Floria, român din Faenza: ”Am încercat să contactez agenția de asigurări. Cred că și ei sunt înnebuniți, nu știu ce o să fie. Sunt mulți care aveau firmele lor, fermele lor, nu doar că au pierdut casa, au pierdut tot”.
A fost scos dintre ape și Radu Ardelean. Miercuri vi l-am aratăt captiv în locuință.
Radu Ardelean, român în Faenza: ”Odată cu lăsarea întunericului au ajuns și ne-au scos”.
Viitura a luat cele două mașini ale familiei. Nu crede că va fi despăgubit, pentru că autoturismele erau vechi.
Pagubele sunt de ordinul miliardelor de euro
Inundațiile care au ucis nouă persoane în zona Emilia-Romagna din nordul Italiei și au forțat 13.000 de oameni să plece din casele lor au provocat pagube de miliarde de euro - a declarat guvernatorul regional.
23 de râuri și-au spart malurile, circa 400 de drumuri sunt avariate sau distruse, 42 de municipii au fost inundate și s-au produs până la 300 de alunecări de teren.
Peste 5.000 de ferme sunt sub apă în Emilia Romagna, regiune care include o așa-numită „vale a fructelor”, precum și câmpuri de porumb și alte cereale.
Guvernul a promis un ajutor de urgență de 20 de milioane de euro, iar producătorul de mașini de lux Ferrari - cu sediul în Emilia Romagna - a anunțat o donație de 1 milion de euro.
Marcel Crișan, român în Mass Lombardia: ”Cred că va fi foarte puțin, doar săptămâna viitoare se vor întruni într-un consiliu în care să discute cum vor ajuta această regiune”.
”A trebuit să aruncăm totul” - a spus unul dintre sinistrații care s-a întors joi în locuința din care s-au retras apele. „Am pierdut toate lucrurile noastre” - a continuat altul. „Camera noastră de zi a fost complet scufundată” - s-a plâns altcineva.
Mai puțin de 10% din italieni sunt asigurați împotriva inundațiilor
Complicat este că în Italia asigurarea locuinței nu este obligatorie și mai puțin de zece la sută din populație are încheiată o poliță.
Diana Hasna, româncă din Castelfranco Emilia: ”Am o prietenă, i-a intrat apa în casă. Ei au asigurare și deja au activat asigurarea pentru inundații. Dacă mie mi se întâmplă așa ceva, nu am”.
Spre deosebire de Italia, la noi asigurarea împotriva catastrofelor naturale este obligatorie și o cincime dintre locuințe sunt asigurate. În schimb, italienii au un sistem de avertizare în caz de inundații foarte bine pus la punct.
Ca măsură de precautiție, autoritățile au interzis ridicarea de noi construcții la o distanță mai mică de 150 m de albia râurilor. Cei care nu s-au conformat au de suferit acum pentru că statul nu le oferă compensații.