Mărturiile românilor prinși în mijlocul inundațiilor devastatoare din nordul Italiei: „Așteptăm pe cineva să ne salveze”
Un ciclon format în Marea Mediterană a provocat inundații devastatoare în nordul Italiei, în regiunea Emilia Romagna, acolo unde trăiesc și 100.000 de români.
În localitățile acoperite de apă, unii dintre ai noștri s-au refugiat la etajele superioare ale clădirilor și așteaptă să fie salvați. Autoritățile italiene au anunțat că sunt deja opt morți și câțiva dispăruți, iar 5.000 de oameni au fost evacuați.
Ciclonul a adus ploi violente și în Croația, Bosnia și Slovenia, iar efectele lui s-au simțit, miercuri, și în România. Șase județe din Oltenia și sud-vestul Munteniei au fost sub Cod galben.
Vocile oamenilor prinși în casele inundate s-au auzit toată noaptea strigând după ajutor în Faenza, un oraș din regiunea Emilia Romagna - nordul Italiei.
Opt persoane au murit în urma ploilor torențiale, după ce 21 râuri și-au rupt malurile și au inundat orașe întregi. Acestea sunt imagini filmate în Cesena. Cu apa până aproape de gât, o femeie cu un copil în brațe face semn să fie salvată: „Avem un copil mic. Ajutați-ne!”.
„Este o catastrofă”
În jur sunt mașini înghițite de apă și iată aici cum mai mulți oameni încearcă să ajungă spre cei doi. Într-un final, reușesc să îi recupereze.
Pe o femeie care plutește suținută de o scândură, au salvat-o polițiștii locali.
În apă, printre autoturismele rămase cu stergătoarele pornite, tomberoane și alte resturi - înoată alți oameni.
„Este o catastrofă, iar ploaia nu s-a terminat încă”, a spus primarul din Cesena. Un pod din zona Bolognei s-a prăbușit peste noapte. Cinci mii de oameni au fost evacuați din casele lor din Ravenna.
„Este cea mai proastă noapte din istoria Romagna”, a declarat primarul orașului de nerecunoscut acum.
Protecția Civilă din Italia a trimis echipe cu bărci și elicoptere pentru salvarea celor refugiați pe acoperișuri și în podurile caselor.
Doi bătrâni au fost scoși dintr-o casă.
100.000 de români trăiesc în regiunea Emilia Romagna, afectată de inundații.
Radu Ardelean, român din Faenza: „Mașina e în mijlocul apei. Cealaltă e deja înecată, noi stăm acum la etajul superior al casei și așteptăm pe cineva să ne salveze, să ne scoată afară”.
Robert Avrelescu, român din Bagnacavallo: „Principalul râu care e la 5 kilometri de noi s-a rupt în mai multe locuri. Școlile au fost închise, autostrăzile sunt majoritatea închise pentru că sunt inundate”.
La Veneția este așteptată inundația „Acqua Alta”
Pe autostrada A14, care face legătura între Bologna și Taranto, mai multe mașini au surprinse de viitura.
Circulația trenurilor pe mai multe rute a fost întreruptă, 50.000 de oameni sunt fără curent electric și peste o sută de mii, fără semnal la telefon.
Georgeta Raban, româncă din Monterenzio: „Când am terminat lucrul, nu am reușit să mă întorc acasă. Din cauza precipitațiilor abundente, versanții au început să o ia la vale cu tot cu vegetație”.
Formula 1 a anunțat anularea Marelului Premiu Emilia Romanga din acest weekend invocând probleme de siguranță.
La Riccione și Rimini, valurile mării au ajus să măsoare și doi metri.
La Veneția este așteptată „Acqua Alta” acea inundație care se produce de obicei toamna. Ar fi prima oară când se întâmplă în mai.
În Italia, ploile torențiale au venit după luni de secetă care au uscat pământul și - spun meteorologii - i-au redus capacitatea de a absorbi apa.
Inundații au fost, de asemenea, raportate în Croația, Bosnia și Slovenia. Ministerul român al Afacerilor Externe a emis atenționări de călătorie pentru aceste zone.
Reporteri: Ana Maria Barbu, Elektra Ghiza, Iulia Ciuhu