Multe state din Europa n-au oprit campania de vaccinare nici măcar în duminica Paștelui catolic

Dată publicare: 05-04-2021 07:48
Dată actualizare: 05-04-2021 09:49


Vaccinarea rămâne cea mai bună cale pentru a ieși din pandemie, așa că multe state n-au oprit campania nici măcar în duminica Paștelui catolic.

Dimpotrivă, în Franța și în Germania autoritățile fac tot posibilul pentru a crește numărul de vaccinări zilnice.

În oraşul german Koln, sute de vârstnici s-au aşezat la coadă chiar în dimineaţa zilei de Paşte, pentru a se vaccina cu serul AstraZeneca. La centrul de conferinţe, devenit acum centru de vaccinare, au fost pregătite peste 4.000 de doze.

Ilse Rexwinkel, vaccinată cu AstraZeneca: ”Da, mă simt foarte bine. Sunt foarte fericită că am fost programată la vaccinare. A fost un mic cadou de Paşte, până la urmă”.

Marlene Burger, vaccinat cu AstraZeneca :”O surpriză specială de Paşte. Sigur, a trebuit să ne trezim de dimineaţă, dar a meritat”.

Autorităţile germane au decis să folosească serul AstraZeneca doar pentru imunizarea persoanelor de peste 60 de ani, care nu au boli grave. În ciuda controverselor legate de acest ser, oamenii au fost relaxaţi.

Campania de vaccinare e în plină desfăşurare şi în Franţa, în ciuda vacanţei de Paşte. În orăşelul Sarcelles, de lângă Paris, cadrele medicale au fost ocupate toată ziua cu vaccinarea doritorilor, oameni veniţi inclusiv din oraşe aflate în alte colţuri ale ţării. Interesul oamenilor a crescut odată cu numărul cazurilor de Covid.

Hicham Assarini, coordonator centru Sarcelles: ”Avem mulţi oameni care vin de departe. Încă mai sunt locuri disponibile pe platforma de programare şi astăzi primim încă programări pentru vaccinări la finalul zilei, între orele 6 şi 7 seara”.

Sunt mulţi şi cei care vin să se vaccineze fără programare, dar sunt întorşi din drum. În această perioadă au prioritate persoanele din grupele de risc, iar dozele sunt insuficiente.

Majida El Mokhtari, doctor: "Persoanele care se califică pentru vaccinare sunt foarte bucuroşi că se pot programa şi se pot inocula, problema e cu cei care nu se încadrează încă şi se grăbesc (să se vaccineze), îi înţelegem, pentru că vor să se întoarcă la o viaţă normală".

Pe de altă parte, în Statele Unite a apărut o situaţie neaşteptată, într-o fabrică de producţie a vaccinurilor. 15 milioane de doze Johnson & Johnson au fost contaminate şi vor fi retrase. Laboratorul unde a avut loc eroarea producea vaccinuri şi pentru AstraZeneca, ser aflat încă în proces de evaluare, la Agenţia Americană a Medicamentelor. Autorităţile au cerut ca producţia serului britanic să fie mutată, iar complexul a fost preluat de Johnson & Johnson, care a instalat deja o nouă echipă de management. Potrivit specialiştilor, vor trece câteva săptămâni până când cele 15 milioane de vaccinuri pierdute vor fi înlocuite.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO