Motivul pentru care NASA va trimite șoareci să trăiască printre astronauții de pe Staţia Spaţială

Ultima actualizare: 05-12-2019 09:53

Staţia Spaţială Internaţională va fi ... "invadată"de şoareci, începând de joi. Nu este vorba despre o neglijenţă, ci doar despre un experiment pe care îl fac savanţii de la NASA.

Misiunea rozătoarelor este de a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă. Se ştie că astronauţii, în special cei care stau o perioadă îndelungată în spaţiu, acuză pierderi ale masei musculare şi chiar ale ţesutului osos.

Iar micile viețuitoare vor avea un rol important în găsirea unei soluții pentru această problemă.

Şoarecii care vor fi testaţi fac parte dintr-o serie de rozătoare modificate genetic. Le lipseşte o genă, cea care produce miostatina - o proteină care circulă prin sânge şi acţionează pentru a limita creşterea masei musculare. În spaţiu vor ajunge trei grupuri de animale.

Se-Jin Lee, profesor: "Unul dintre grupuri va fi cel numit grup de control, iar asta înseamnă că şoarecii nu vor primi niciun fel de tratament. Un alt grup va fi al acestor super-şoareci, aceşti şoareci care nu au miostatină şi vor avea musculatură de două ori mai mare (decât a şoarecilor normali). Al treilea grup va fi al şoarecilor normali, cu un nivel normal de miostatină, dar care vor primi un medicament experimental care va bloca miostatina şi va permite creşterea musculaturii."

Pe lângă studiile privind îmbunatăţirea sănătăţii astronauţilor, savanţii de la NASA vor să înţeleagă cum ar trebui să acţioneze pentru a opri degenerarea musculaturii în cazul persoanelor în vârstă sau al celor cu probleme medicale.

Michael Barratt, astronaut: "În zborul spaţial, factorul dominant este lipsa greutăţii sau gravitaţia zero, dacă doriţi. Şi fiecare sistem din corp se schimbă."

Experimentele au loc pentru a-i pregăti pe astronauţii care vor călători spre Marte. Drumul spre Planeta Roşie durează în medie şapte luni.

Michael Barratt, astronaut: "În mod cert, aspectele psihologice ale izolării extreme, ştiind că nu există un drum imediat acasă şi că nu vei avea comunicaţie în timp real cu prietenii şi familia sau cu managerii misiunii tale din cauza distanţei."

Dacă pe Staţia Spaţială Internaţională astronauţii au un laborator special care le permite să îşi menţină sănătatea în stare bună şi dispun chiar de aparate pentru fitness, pe nava care va porni spre Marte nu va fi spaţiu pentru astfel de echipamente.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!