Macron: Rusia va continua să încerce să destabilizeze democraţiile occidentale
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că Rusia „va continua să încerce să destabilizeze” democraţiile occidentale amestecându-se în alegeri şi manipulând reţelele de socializare, informează France Presse.
„Cred că Rusia va continua să încerce să destabilizeze, fie prin actori privaţi, fie direct prin servicii, fie prin 'proxies' (intermediari - n.r.)”, a spus el la Conferinţa de Securitate de la Munchen.
„Ea va continua să fie un actor extrem de agresiv pe acest subiect în lunile următoare şi în anii următori în toate alegerile. Ea va încerca să aibă strategii de acest fel sau va avea actori” care vor acţiona în contul său, a adăugat el.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Emmanuel Macron a menţionat în trecere şi că aceste manipulări nu sunt doar apanajul Rusiei.
„Actori conservatori ai ultra-dreptei americane s-au amestecat în alegeri din Europa”, a punctat el, făcând referire la susţinători ai preşedintelui Donald Trump.
„În faţa acestor atacuri, avem puţini anticorpi”, a recunoscut el. Este nevoie, în opinia sa, „de consolidarea apărării tehnologice şi a cooperării între serviciile” occidentale pentru a-i identifica pe responsabilii de aceste atacuri care rămân deseori anonime.
„Actori privaţi folosesc tehnologii de 'deep fake', manipulează, pătrund, difuzează informaţii cu foarte mare viteză de orice natură, fără trasabilitate, în sisteme democratice hipermediatizate unde totul se ştie imediat, cu un efect de emoţie şi de intimidare”, a mai declarat el.
În legătură cu acest subiect, dar şi cu altele, Europa trebuie să aibă un dialog cu Rusia, care să ducă la "strategii de dezescaladare" şi la o "transparenţă comună", a pledat Macron, a cărui politică de apropiere de Moscova stârneşte multe îngrijorări în Europa, în special în Est.
"Nu sunt prorus, nu sunt antirus, sunt proeuropean!", a spus el.
În ceea ce priveşte oferta de dialog cu Moscova, "ceea ce eu am propus nu a fost să spunem: 'dintr-odată lucrurile se vor schimba, veţi vedea, haideţi să ne îmbrăţişăm'", a explicat şeful statului francez.
În privinţa conflictului ucrainean, sancţiunile europene împotriva Rusiei, suspectată că îi susţine pe separatiştii din estul ţării, "nu au schimbat absolut nimic", a precizat el, adăugând că el "nu va propune totuşi ridicarea lor".
Macron se declară 'îngrijorat' de lipsa de răspuns din partea Germaniei în faţa provocărilor europene
Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat "îngrijorat" sâmbătă de lipsa de reacţie din partea Germaniei în legătură cu Europa şi cu proiectele sale reformare a UE, potrivit AFP.
"Nu am frustrări, am îngrijorări", a spus el la Conferinţa de Securitate de la Munchen, făcând apel la "răspunsuri clare" din partea Franţei şi Germaniei, precum şi a partenerilor lor la provocările europene.
El a mai afirmat că UE trebuie să se trezească şi să îşi coreleze bugetul cu amploarea ambiţiilor sale, pentru a nu rămâne în urma SUA şi a Chinei, în special în privinţa tehnologiilor viitorului, potrivit Reuters.
"Devenim un continent care nu crede în viitorul său", a declarat Macron. "Nu investim în viitorul nostru suficient, iar din punct de vedere politic este singura cale de a ne reconcilia cu clasele noastre de mijloc", a adăugat el.
În acelaşi timp, Macron a deplâns "slăbirea Occidentului", concomitent, în opinia sa, cu "o relativă retragere" a Statelor Unite, contrazicând afirmaţii făcute anterior de secretarul de stat american Mike Pompeo.
"Vom fi tot mai mult busculaţi de alte proiecte şi de alte valori", a afirmat el la Conferinţa de Securitate de la Munchen, evidenţiind "o formă de relativă retragere" a Statelor Unite şi o "reconsiderare a relaţiei lor" cu Europa.