Motivele pentru care Europa a redevenit epicentrul pandemiei de coronavirus. Greșelile făcute de majoritatea statelor
Noul val de coronavirus a readus Europa în epicentrul pandemiei chiar de sărbători. În ultimele șapte zile, doar continentul european a raportat peste patru milioane de cazuri noi, o creștere cu 36% față de săptămâna anterioară.
Una dintre consecințele răspândirii fulgerătoare a tulpinii Omicron este epuizarea stocurilor de teste, care nu se mai găsesc în farmacii.
Nu doar în Statele Unite, ci și în Franța, Grecia, ori Marea Britanie sunt cozi nesfârșite la centrele de testare. Scoția a decis că au prioritate, la testare, lucrătorii din domeniile esenţiale.
Europa are în prezent cea mai mare incidență săptămânală de cazuri de COVID: 304,6 la 100.000 de persoane. Asta în medie, pentru că vârfurile sunt mult mai mari. De exemplu, Parisul a trecut de 2.000 de cazuri la suta de mii de locuitori. Ce-i drept, francezii s-au testat într-un ritm fară precedent în ajun de Crăciun: un milion și jumătate de teste pe zi.
Olivier Veran, ministrul francez al Sănătății: „Am făcut un calcul rapid, mai mult de doi francezi sunt testați pozitiv în fiecare secundă, 24 de ore din 24”.
Vestea bună e că, în țările cu rată mare de vaccinare, numărul de spitalizări e departe de apogeul valului provocat de tulpina Delta.
Olivier Veran, ministrul francez al Sănătății: „Celor care nu sunt vaccinați le spun că aveți șanse foarte mici să scăpați și de valul ăsta. Le spun solemn și celor mai fragili, din cauza vârstei, ori a stării de sănătate: protejați-vă, făcându-vă doza booster!”.
Oamenii, îndemnați să evite mulțimile și petrecerile de Revelion
Nu doar Franța raportează cifre amețitoare, ci și Marea Britanie, Italia, Portugalia, Grecia ori Danemarca. Pentru Organizația Mondială a Sănătății, de vină sunt mai mulți factori: vaccinarea insuficientă, relaxarea prematură a măsurilor anti-Covid și prezența mai mare a persoanelor în vârstă în populația acestor țări.
Constrânse de evoluția pandemiei, tot mai multe guverne reinstituie restricții și își îndeamnă cetățenii să evite mulțimile și petrecerile de Revelion. De vineri, pe străzile Parisului purtarea măştii de protecţie va fi din nou obligatorie.
În Italia se extinde folosirea certificatului de vaccinare. Din 10 ianuarie, acesta va trebui prezentat în mijloacele de transport, hoteluri, terasele restaurantelor, la târguri şi congrese, precum şi în sălile de sport. În Olanda, unde este carantină strictă până după Anul Nou, responsabilii se tem ca nu cumva oamenii să fuga în țările vecine pentru focuri de artificii și petreceri.
Hugo de Jonge, ministrul olandez al Sănătății: „Anvers, Aachen sau Koln sunt orașe foarte frumoase, dar nu e înțelept să mergeți acolo de Revelion. Dacă nu e bine să umbli pe o arteră comercială aglomerată în Olanda, e la fel de riscant s-o faci în Anvers ori Aachen. Așa că repet: stați acasă!”.
Americani fac cozi la vaccinare
Între timp, penuria de teste a atins cote stupefiante peste Ocean, unde media zilnică de cazuri noi a depășit 300.000 de cazuri. Americanii stau și câte o zi întreagă la coadă la testare, când găsesc un centru deschis.
Rick Bright, fost director al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA CEO, Institutul de Prevenire a Pandemiilor: „Se stă prea mult la cozi. Parcă am fi în 'Jocurile foamei', pe bune...”.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a difuzat o predicție sumbră: în următoarea lună ar urma să moară 44.000 de americani din cauza valului Omicron. Doar 62% dintre americani au primit două doze de vaccin și doar o treime dintre aceștia au și doza booster.