Rusia avertizeaza SUA si NATO ca ar putea incepe o noua confruntare militara in Europa. Obama s-ar putea intalni cu Putin
Ministerul rus de Externe a reactionat, intr-un comunicat publicat pe site-ul insitutiei, fata de informatii aparute in media conform carora NATO amplaseaza echipamente militare in tari din estul Europei, sub pretextul unor exercitii militare.
MAE rus: "Speram ca ratiunea va prevala si ca situatia in Europa nu va aluneca pe o panta care duce spre o noua confruntare militara"
Rusia acuza Statele Unite ca se folosesc de pretextul desfasurarii acestor exercitii pentru a instala arme militare pe flancul estic al NATO, mai precis in Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Estonia și posibil Ungaria. Este vorba despre "1200 de vehicule armate, printre care 250 de tancuri si vehicule de infanterie, precum si sisteme de artilerie. Acestea sunt suficiente pentru a inarma o brigada de 3-5 mii de oameni", afirma MAE rus.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
"Aparitia acestor informatii confirma faptul sa SUA, alaturi de aliatii sai, a incalcat pactul conform caruia nu va instala permanent echipamente militare in tarile mentionate. Washingtonul sustine ca aceste masuri sunt necesare pentru a spori increderea aliatilor europeni in fata amenintarii Rusiei. De fapt, atat Washingtonul, cat si guvernele din Europa sunt pe deplin constiente ca asa zisa amenintare rusa nu este decat un mit. Este convenabil pentru ei sa foloseasca propaganda pentru a nu-si asuma responsabilitatea pentru loviturile de stat anticonstitutionale din Ucraina si pentru razboiul fraticid din Donbas", acuza Ministerul rus de Externe.
Avertismentul Rusiei vine dupa ce Iuri Iakubov, general in Ministerul rus al Apararii, a declarat ca NATO si Pentragonul au facut un pas extrem de agresiv fata de Rusia prin instalarea de arme in estul Europei, fortand astfel Rusia sa isi sporeasca prezenta militara la granita de Vest, prin amplasarea de tancuri, unitati de artilerie si de aparare aeriana.
"Cu toate acestea, speram ca ratiunea va prevala si ca situatia in Europa nu va aluneca pe o panta care duce spre o noua confruntare militara ce ar putea avea consecinte periculoase", se mai arata in comunicatul MAE rus.
Moscova promite un raspuns adecvat in cazul aparitiei tancurilor americane in estul Europei
Rusia va fi capabila sa raspunda in mod adecvat in cazul amplasarii de tancuri si alte arme grele ale SUA si tarilor NATO in state din Europa de Est si tarile baltice, a declarat luni pentru Interfax generalul de armata Iuri Iakubov. Presa internationala informase anterior despre planurile SUA de a instala armament greu in tarile baltice, Polonia, Romania si Bulgaria.
“Daca tehnica militara grea a SUA, compusa din tancuri, sisteme de artilerie si alte echipamente militare, va aparea intr-o serie de tari din Europa de Est si tarile baltice, acesta va fi pasul cel mai agresiv al Pentagonului si al NATO de la Razboiul rece”, din secolul trecut, a afirmat generalul rus, coordonatorul Directiei inspectorilor generali din Ministerul rus al Apararii. “Rusiei nu-i ramane altceva decat sa-si sporeasca fortele si mijloacele in directia strategica Vest”, a spus Iakubov.
El apreciaza ca, “in primul rand, va fi consolidata gruparea militara pe intreg perimetrul frontierei de vest a Rusiei, inclusiv cu noi formatiuni de tancuri, de artilerie si unitati aeriene”. “Brigada de rachete din regiunea Kaliningrad va fi reinarmata rapid cu noi sisteme de rachete tactice "Iskander", va fi supus unor modificari substantiale grupul interarme din Belarus etc”, a avertizat acelasi inalt responsabil militar rus, comentand informatiile aparute in mass-media potrivit carora Casa Alba si Pentagonul intentioneaza sa concentreze in apropiere de granita cu Rusia tehnica militara grea (tancuri, artilerie, vehicule de lupta pentru infanterie) la baze din tari din Europa de Est si tarile baltice, inclusiv in Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Romania, Bulgaria si, probabil, Ungaria, relateaza Agerpres.
Rusia, a subliniat generalul rus, s-a retras definitiv din Tratatul privind fortele conventionale din Europa (CFE), astfel, in cazul unui raspuns nu va fi legata de limitari pe flancuri, asa cum a fost inainte, dupa numarul de tancuri, avioane, sisteme de artilerie in zonele de frontiera. El a reamintit ca, pana in 2007, Rusia a respectat prevederile Tratatului CFE si putea tine in partea de vest a Europei un numar strict limitat de arme grele, inclusiv tancuri si avioane.
In acelasi timp, Kremlinul a refuzat sa comenteze informatiile din mass-media privind dislocarea armelor grele americane in Europa de Est. “Nu a existat nicio declaratie din partea SUA, de aceea nu am nimic de spus. Cand va fi, atunci vom comenta”, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, citat de Interfax.
Lituania confirma planurile privind gazduirea de armament greu american pe teritoriul sau
Lituania a confirmat luni ca va primi in viitorul apropiat armament greu american, premierul Algirdas Butkevicius afirmand ca tara sa poarta discutii cu Washingtonul in aceasta privinta, transmite luni euronews. ''As spune ca regiunea noastra este expusa unui risc ridicat. De aceea, cred ca atentia NATO si a conducerii sale, ilustrata nu doar prin cuvinte, ci si prin planuri si actiuni in viitorul apropiat, reprezinta un lucru foarte pozitiv pentru tara noastra si pentru securitatea populatiei noastre'', a spus seful guvernului lituanian.
El a precizat ca in prezent sunt elaborate planuri pentru o locatie unde armamentul respectiv sa fie amplasat pe termen mai lung. Presa americana sugereaza ca, daca vor fi aprobate, planurile vor fi puse in practica inaintea apropiatei reuniuni a ministrilor apararii din statele membre NATO, prevazuta pentru 24 iunie, la Bruxelles.
Anterior, Polonia a confirmat ca poarta negocieri cu Washingtonul cu privire la stationarea pe teritoriul sau de armament greu american. ''Purtam astfel de convorbiri cu partea americana. Acesta a fost si obiectul discutiilor avute cu secretarul american al apararii Ashton Carter in cursul vizitei mele la Washington, pe 19 mai'', a declarat ministrul polonez al apararii Tomasz Siemoniak.
Casa Alba ia in considerare posibilitatea unei intrevederi intre Obama si Putin
Casa Alba ia in calcul posibilitatea unei intalniri intre presedintii SUA si Rusiei, Barack Obama, respectiv Vladimir Putin, in cazul in care vizita liderului rus la reuniunea aniversara a Adunarii Generale a ONU in luna septembrie, la New York, va avea totusi loc, a anuntat luni subsecretarul de stat american pentru afaceri europene si euroasiatice, Victoria Nuland, potrivit agentiei de presa RIA Novosti.
In martie, purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dmitri Peskov, declarase ca Vladimir Putin ar putea sa sustina un discurs la cea de-a 70-a reuniune a Adunarii Generale a ONU in septembrie la New York. Kremlinul indicase ca o decizie finala cu privire la aceasta vizita ar urma sa fie adoptata in cursul verii. 'Nu avem inca informatii exacte daca presedintele Putin va veni sau nu la reuniunea din septembrie a Adunarii Generale a Natiunilor Unite. Dar daca va decide sa vina, se va pune intrebarea daca o astfel de intalnire este oportuna si utila', a afirmat Nuland, intr-un amplu interviu acordat luni publicatiei electronice Gazeta.ru.
'Atunci cand vom sti exact ca (Putin) vine, Casa Alba va examina o astfel de posibilitate', a adaugat ea. Putin a vorbit la tribuna Adunarii Generale a ONU in 2000, 2003 si 2005, aminteste agentia de presa mentionata. Pe de alta parte, subsecretarul de stat american pentru afaceri europene si euroasiatice va efectua marti si miercuri o vizita la Berlin, a anuntat Departamentul de Stat. In Germania, Nuland se va intalni cu inalti reprezentanti ai guvernului, a indicat institutia de politica externa americana, dar fara sa mentioneze numele interlocutorilor acesteia. Vor fi abordate 'provocarile globale si transatlantice', a explicat Departamentului de Stat.
De regula, 'provocarile transatlantice' sunt asimilate divergentelor cu Rusia, invocate de catre NATO drept cauza principala a extinderii activitatii sale militare in Europa.
Statele Unite pledeaza pentru mentinerea presiunii sanctiunilor impotriva Rusiei si chiar pentru inasprirea acestora in cazul in care va fi necesar, cerand si partenerilor lor europeni o politica similara, in contextul crizei ucrainene. Intr-o declaratie recenta, Obama spunea despre liderul rus ca 'si-a improvizat o viziune nationalista, inapoiata a politicii ruse, care ii baga in sperieti pe vecinii sai si afecteaza grav economia' rusa.
Obama a mai marturisit ca are o relatie 'foarte directa, aspra' cu Putin. In finalul summitului desfasurat in 7-8 iunie in Germania, liderii G7 au confirmat faptul ca problema mentinerii sanctiunilor impotriva Rusiei pana la sfarsitul acestui an va fi examinata la Consiliul European din iunie.
In cadrul mini-turneului sau european, Victoria Nuland va efectua in 18 iunie o vizita la Praga, unde va conduce delegatia americana in cadrul unei runde de dialog strategic SUA-Cehia si se va intalni cu reprezentanti ai societatii civile, a adaugat Departamentul de Stat