Marea Britanie si-a retras spioni dupa ce China si Rusia au pus mana pe documente secrete sustrase de Edward Snowden

Ultima actualizare: 17-06-2015 07:00
Edward Snowden

Marea Britanie a fost constransa sa retraga spioni din unele tari dupa ce Rusia si China ar fi avut acces la documente ultrasecrete sustrase de fostul consultant american Edward Snowden, mentioneaza Sunday Times, conform Agerpres.

Inalti responsabili ai guvernului si ai serviciilor de informatii britanice au declarat pentru publicatia citata ca a trebuit sa fie retrasi agenti din tari ostile dupa ce Rusia ar fi fost in masura sa decripteze peste un milion de dosare.


"Rusia si China au aceste informatii. Aceasta semnifica faptul ca a trebuit sa fie retrasi agenti si modurile noastre de operare fiind cunoscute a incetat colectarea de informatii esentiale", a declarat pentru Sunday Times o sursa din Downing Street.

Alte surse guvernamentale citate de ziar au afirmat ca China a avut de asemenea acces la documente ce contin tehnici ale serviciilor de informatii ale Marii Britanii si SUA, ceea ce a provocat teama ca spionii acestor tari ar fi putut fi identificati.

Edward Snowden, fost consultant al CIA si al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA, s-a refugiat in Rusia dupa ce a transmis presei o enorma cantitate de documente secrete pentru a dezvalui amploarea programelor americane de supraveghere electronica si pentru a proteja libertatile individuale.

Snowden a afirmat ca nici un serviciu de informatii nu ar putea sa decripteze documentele pe care le-a detinut. Dar o sursa din cadrul serviciilor de informatii a declarat pentru Sunday Times: 'Stim ca Rusia si China au acces la materialele lui Snowden si ca le vor studia timp de ani, cautand indicii pentru a identifica potentiale tinte'.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO