New York Times: Statele Unite, pregatite sa amplaseze armament greu pentru prima data in Romania si Europa de Est

Ultima actualizare: 17-06-2015 07:00
armata SUA - getty

Statele Unite sunt pregatite sa amplaseze armament greu, inclusiv tancuri si pana la 5.000 de oameni, in Romania, tarile baltice si in Europa de Est pentru a contracara o eventuala agresiune din parte Rusiei, afirma cotidianul american New York Times.

Daca propunerea Pentagonului este acceptata de executivul american, SUA vor amplasa pentru prima data armament greu in aceste tari care au aderat recent la NATO si care, inainte de caderea Zidului Berlinului, faceau parte din sfera de influenta a Uniunii Sovietice, scrie cotidianul, citand surse americane si aliate anonime.

Este vorba de a linisti tarile baltice si celelalte tari din Europa de Est, foarte ingrijorate dupa anexarea Crimeii si luptele din Ucraina, unde separatisti prorusi contesta autoritatea Kievului in estul tarii, relateaza Agerpres.

Kievul si occidentalii acuza Rusia ca ii inarmeaza pe separatisti si ca a desfasurat trupe regulate pentru a le veni in ajutor.

Potrivit New York Times, propunerea trebuie sa primeasca acceptul secretarului american al apararii, Ashton Carter, si al Casei Albe. Cotidianul adauga ca unii aliati ai NATO sunt ingrijorati de reactia Rusiei.

Un purtator de cuvant al Pentagonului, citat de zarul american, subliniaza ca inca nu a fost luata nicio decizie.

Oficiali care au dat informatii cotidianului sunt de parere ca Pentagonul va da unda verde inainte de o reuniune a ministrilor apararii din tarile NATO, prevazuta in aceasta luna la Bruxelles.

In stadiul actual al planurilor Pentagonului, echipament pentru circa 150 de soldati (o companie in armata americana) va fi depozitat in fiecare din cele trei tari baltice.

Echipament pentru o companie sau un batalion (circa 750 de militari) va fi amplasat in Polonia, Romania, Bulgaria si, posibil, in Ungaria, au precizat aceste surse
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO