Momentul în care o școală din Ucraina a fost distrusă de ruși: “Dușmanul distruge tot, ucide copii și locuitori pașnici”
O scoală din Bahmut, oraș din regiunea Donețk, a fost distrusă, luni, de rachetele rusești. Din fericire, nu se aflau copii în clădire la acel moment.
Între timp, în micul oraș Ciuguev, aflat nu departe de Harkov, salvatorii caută şi acum supraviețuitori sub dărâmături, la zeci de ore după ce o casă de cultură a fost bombardată. La subsolul clădirii se adăposteau mai multe suflete.
Galina Minaieva, primarul din Ciuguev: “În toți acești ani, societatea noastră, locuitorii noștri au muncit să-și creeze condiții pentru o viață mai bună. Și acum dușmanul distruge tot, ucide copii și locuitori pașnici. Este foarte greu de descris toate astea”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe de altă parte, poziţii ruseşti sunt bombardate cu succes în Herson, unde contraofensiva ucraineană ar putea duce la eliberarea regiunii până în septembrie, potrivit unui oficial local.
Discuția dintre un soldat rus și mama sa
O discuţie dintre un soldat rus şi mama sa, interceptată de un serviciu secret ucrainean, redă o frântură din atmosfera de pe front.
Soldat rus: “Mamă, azi a fost o nenorocire! La două dimineața,15 camarazi au fost uciși pe când se uitau la filme pe tanc. Cu dronă! Cu dronă, mamă, la naiba! Pur și simplu a zburat pe deasupra, a dat drumul la proiectil și a aruncat în aer tancul”.
Iar cel puțin două lansatoare ale sistemului antiaerian S300, operat de armata rusă, ar fi fost distruse de ucraineni.
În plus, loviturile ucrainene au avariat în ultima săptămână cele trei poduri controlate de ruși care duc în Herson. Responsabili occidentali din domeniul apărării estimează că trupele rusești sunt forțate să se angajeze în diverse tactici care să atenueze efectele pe care le au lansatoarele HIMARS, inclusiv măsuri de camuflaj și schimbare constantă a poziţiilor. Asta îi împiedică pe ocupanți să dezlănţuie barajele masive de artilerie, folosite masiv în Luhansk.
La nivel diplomatic, ministrul de Externe al Rusiei, aflat la Cairo, unde caută clienţi pentru exporturile de energie, şi-a contrazis propria declaraţie din aprilie, când spunea că Moscova nu plănuieşte să schimbe regimul de la Kiev.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: „Categoric, îi vom ajuta pe ucraineni să scape de regimul actual care este împotriva poporului și anti-istoric”.
În acest timp, la Moscova, șefa canalului Russia Today și președintele Comisiei de apărare din Duma de Stat îi avertizau pe ucraineni că îi așteaptă anihilarea.
Andrey Kartapolov, președintele Comisiei de apărare din Duma de Stat: „Va fi o capitulare necondiționată. Acum, Putin folosește grânele, căldura, lumina, gazul ca arme. Probabil va începe să folosească și jucăriile pentru copii și la naiba cu ei!! Dacă asta vor!”.
Mărgărita Simonian, Russia Today: „Dacă ne plănuim viitorul mizând pe ridicarea sancțiunilor, dacă avem oameni la conducere care cred asta, acele persoane ar trebui să plece. Este clar pentru toată lumea că asta nu se va întâmpla. Suntem în mijlocul unor schimbări tectonice pentru economie, tehnologii, medicină, cultură. Am vești proaste: nu va mai fi ca înainte! Este evident că sancțiunile nu vor fi ridicate pentru că nu vom semna niciodată un acord de pace în condițiile dorite de Ucraina”.
Putin recunoaște efectele sancțiunilor
Chiar și președintele rus, Vladimir Puţin, recunoște că sancțiunile occidentalior își fac simțite efectele asupra economiei țării, mai ales în domeniul transporturilor.
Vladimir Puţin: “În contextul acestor sancțiuni, total inadecvate, aș spune, venite din partea foștilor noștri parteneri occidentali - foști, pentru că refuză să mai colaboreze cu noi, a presiunilor politice deschise asupra companiilor comerciale, sfera transportului aerian este sub atac”.
Ca răspuns, Gazprom a anunțat că va opri, pentru mentenanţă, o altă turbină din cadrul gazoductului Nord Stream 1, ceea ce înseamnă o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa. Germania susține că la mijloc este vorba doar de jocul duplicitar al lui Puţin, în niciun caz de probleme tehnice. Iar președintele Zelenski cere Europei să "riposteze".
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: “Cât despre șantajul cu gazele pentru Europa, care se agravează în fiecare lună, este nevoie de un stat terorist care să facă asta doar pentru a înrăutăți viața cetățenilor europeni. Este un motiv în plus ca cel de-al optulea pachet de sancțiuni impus de UE să fie semnificativ mai sever decât precedentul”.
În ciuda incertitudinilor, Kievul estimează că exporturile de cereale pe mare vor fi reluate săptămâna aceasta. Asta deşi portul Odesa a fost atacat cu rachete rusești la doar o zi după încheierea acordului semnat la Instanbul de Ucraina, Rusia, Turcia și ONU.