Momentul în care o școală din Ucraina a fost distrusă de ruși: “Dușmanul distruge tot, ucide copii și locuitori pașnici”

×
Codul embed a fost copiat

O scoală din Bahmut, oraș din regiunea Donețk, a fost distrusă, luni, de rachetele rusești. Din fericire, nu se aflau copii în clădire la acel moment.

Între timp, în micul oraș Ciuguev, aflat nu departe de Harkov, salvatorii caută şi acum supraviețuitori sub dărâmături, la zeci de ore după ce o casă de cultură a fost bombardată. La subsolul clădirii se adăposteau mai multe suflete.

Galina Minaieva, primarul din Ciuguev: “În toți acești ani, societatea noastră, locuitorii noștri au muncit să-și creeze condiții pentru o viață mai bună. Și acum dușmanul distruge tot, ucide copii și locuitori pașnici. Este foarte greu de descris toate astea”.

Pe de altă parte, poziţii ruseşti sunt bombardate cu succes în Herson, unde contraofensiva ucraineană ar putea duce la eliberarea regiunii până în septembrie, potrivit unui oficial local.

Discuția dintre un soldat rus și mama sa

O discuţie dintre un soldat rus şi mama sa, interceptată de un serviciu secret ucrainean, redă o frântură din atmosfera de pe front.

Citește și
serghei lavrov
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, neagă că Rusia ar fi provocat o criză alimentară globală
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Soldat rus: “Mamă, azi a fost o nenorocire! La două dimineața,15 camarazi au fost uciși pe când se uitau la filme pe tanc. Cu dronă! Cu dronă, mamă, la naiba! Pur și simplu a zburat pe deasupra, a dat drumul la proiectil și a aruncat în aer tancul”.

Iar cel puțin două lansatoare ale sistemului antiaerian S300, operat de armata rusă, ar fi fost distruse de ucraineni.

În plus, loviturile ucrainene au avariat în ultima săptămână cele trei poduri controlate de ruși care duc în Herson. Responsabili occidentali din domeniul apărării estimează că trupele rusești sunt forțate să se angajeze în diverse tactici care să atenueze efectele pe care le au lansatoarele HIMARS, inclusiv măsuri de camuflaj și schimbare constantă a poziţiilor. Asta îi împiedică pe ocupanți să dezlănţuie barajele masive de artilerie, folosite masiv în Luhansk.

La nivel diplomatic, ministrul de Externe al Rusiei, aflat la Cairo, unde caută clienţi pentru exporturile de energie, şi-a contrazis propria declaraţie din aprilie, când spunea că Moscova nu plănuieşte să schimbe regimul de la Kiev.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: „Categoric, îi vom ajuta pe ucraineni să scape de regimul actual care este împotriva poporului și anti-istoric”.

În acest timp, la Moscova, șefa canalului Russia Today și președintele Comisiei de apărare din Duma de Stat îi avertizau pe ucraineni că îi așteaptă anihilarea.

Andrey Kartapolov, președintele Comisiei de apărare din Duma de Stat: „Va fi o capitulare necondiționată. Acum, Putin folosește grânele, căldura, lumina, gazul ca arme. Probabil va începe să folosească și jucăriile pentru copii și la naiba cu ei!! Dacă asta vor!”.

Mărgărita Simonian, Russia Today: „Dacă ne plănuim viitorul mizând pe ridicarea sancțiunilor, dacă avem oameni la conducere care cred asta, acele persoane ar trebui să plece. Este clar pentru toată lumea că asta nu se va întâmpla. Suntem în mijlocul unor schimbări tectonice pentru economie, tehnologii, medicină, cultură. Am vești proaste: nu va mai fi ca înainte! Este evident că sancțiunile nu vor fi ridicate pentru că nu vom semna niciodată un acord de pace în condițiile dorite de Ucraina”.

Putin recunoaște efectele sancțiunilor

Chiar și președintele rus, Vladimir Puţin, recunoște că sancțiunile occidentalior își fac simțite efectele asupra economiei țării, mai ales în domeniul transporturilor.

Vladimir Puţin: “În contextul acestor sancțiuni, total inadecvate, aș spune, venite din partea foștilor noștri parteneri occidentali - foști, pentru că refuză să mai colaboreze cu noi, a presiunilor politice deschise asupra companiilor comerciale, sfera transportului aerian este sub atac”.

Ca răspuns, Gazprom a anunțat că va opri, pentru mentenanţă, o altă turbină din cadrul gazoductului Nord Stream 1, ceea ce înseamnă o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa. Germania susține că la mijloc este vorba doar de jocul duplicitar al lui Puţin, în niciun caz de probleme tehnice. Iar președintele Zelenski cere Europei să "riposteze".

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: “Cât despre șantajul cu gazele pentru Europa, care se agravează în fiecare lună, este nevoie de un stat terorist care să facă asta doar pentru a înrăutăți viața cetățenilor europeni. Este un motiv în plus ca cel de-al optulea pachet de sancțiuni impus de UE să fie semnificativ mai sever decât precedentul”.

În ciuda incertitudinilor, Kievul estimează că exporturile de cereale pe mare vor fi reluate săptămâna aceasta. Asta deşi portul Odesa a fost atacat cu rachete rusești la doar o zi după încheierea acordului semnat la Instanbul de Ucraina, Rusia, Turcia și ONU.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 153. Kremlinul spune că politica UE anti-Rusia este o „prostie primitivă”. Sudul Ucrainei, bombardat

razboi gaze jurnal
Rusia reduce la doar 20% livrările de gaz spre Europa, în timp ce bombardează școli în Ucraina

Oficialii Gazprom au anunțat că vor opri pentru mentenanţă o altă turbină a gazoductului Nord Stream 1. Începând de miercuri, magistrala va furniza gaz la numai 20% din capacitate.  

zatoka
Bombardamente ruseşti ”masive” în sudul Ucrainei. Zelenski: „Teroriştii ruşi doar voiau să tragă”. VIDEO și GALERIE FOTO

Zone din sudul Ucrainei au fost bombardate marţi „masiv”, în satul balnear Zatoka, situat lângă Odesa, şi în portul Mikolaiv, anunţă autorităţile ucrainene, potrivit AFP, citat de News.

dmitri medvedev
Dmitri Medvedev condamnă politica UE împotriva Rusiei: Un cocktail dezgustător de grosolănie arogantă şi prostie primitivă

Vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, respinge, marţi, actuala politică a Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei drept ”un cocktail dezgustător” de ”grosolănie”, ”infantilism” şi ”prostie”.

statia spatiala internationala
Rusia anunță că va părăsi Staţia Spaţială Internaţională „după 2024”

Rusia va înceta participarea la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) "după 2024", a anunţat marţi noul şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov.

rusia, s 300, rachete
Trupele lui Putin lovesc tot mai des zone rezidențiale cu rachete S-300. Sute de localnici trăiesc în ruine

Sudul Ucrainei a fost supus, marți, unor bombardamente „masive" care au vizat un sat de la malul mării, de lângă Odesa și portul Nikolaev.

Vladimir Putin
Analiză Foreign Policy: Nouă mituri despre efectele sancțiunilor impuse Rusiei pentru că a invadat Ucraina

La cinci luni de la invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, efectele economice ale sancțiunilor rămân un mister, atât la nivel intern, cât și la nivel global, pentru marele public.

Macron
Emmanuel Macron critică Africa pentru poziţia în conflictul ruso-ucrainean. Moscova, interes puternic pentru acest continent

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat marţi ''ipocrizia'' pe care o observă ''în special pe continentul african'' de a nu recunoaşte clar ''o agresiune unilaterală'' a Rusiei împotriva Ucrainei.

volodimir zelenski, boris johnson
Boris Johnson, despre Volodimir Zelenski: Churchill probabil ar fi lăcrimat

Premierul britanic Boris Johnson i-a conferit, marţi, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, premiul Sir Winston Churchill pentru performanţele sale de lider, relatează dpa.  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Rușii bombardează încontinuu pozițiile ucrainene de lângă Slaviansk. Kiev pregătește o ofensivă majoră în regiunile ocupate
Rușii bombardează încontinuu pozițiile ucrainene de lângă Slaviansk. Kiev pregătește o ofensivă majoră în regiunile ocupate

În estul Ucrainei răsună tot mai des artileria rusă, după o perioadă de acalmie. S-au întețit bombardamentele pe toată linia frontului, însă de data aceasta și ucrainenii ripostează.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, neagă că Rusia ar fi provocat o criză alimentară globală
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, neagă că Rusia ar fi provocat o criză alimentară globală

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat într-o ofensivă diplomatică în Egipt, a respins afirmaţiile potrivit cărora Moscova ar fi provocat criza alimentară mondială, transmite BBC.

Zelenski: După tot prin ce a trecut poporul nostru, ucrainenii nu vor renunţa niciodată la independenţa lor
Zelenski: După tot prin ce a trecut poporul nostru, ucrainenii nu vor renunţa niciodată la independenţa lor

Preşedintele Volodimir Zelenski anunţă că începe săptămâna în care vor sărbători pentru prima dată Ziua Statului Ucrainean, pe 28 iulie, pentru prima dată, în timpul unui război atât de brutal, în a şasea lună a acestuia.

CNN: Submarinul Belgorod, primit de ruși, ar putea pregăti terenul pentru
CNN: Submarinul Belgorod, primit de ruși, ar putea pregăti terenul pentru "un nou Război Rece" în oceane

Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume, pe care constructorul său îl prezintă ca fiind un vas de cercetare, dar despre care alţii spun că este o platformă pentru spionaj şi, posibil, pentru arme nucleare.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.