Momentul în care mai mulți deputați din Kosovo se iau la bătaie în Parlament, după ce premierul a fost stropit cu apă
Parlamentul din Kosovo a devenit joi scena unor violenţe între deputaţi, care s-au încăierat după ce unul dintre ei a aruncat cu apă în premier.
S-a întâmplat la o dezbatere aprinsă, care durează de trei zile, pe tema unei înregistrări audio între un membru al partidului de guvernământ şi un oficial din nordul majoritar sârb, relatează Reuters, citat de news.ro.
Opoziţia din Kosovo a acuzat de mult timp modul în care premierul naţionalist Albin Kurti a gestionat tensiunile din nord, care au atras critici din partea unor aliaţii occidentali de lungă durată, în special Statele Unite şi Uniunea Europeană.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tulburările din nord s-au intensificat recent, după ce primarii de etnie albaneză şi-au preluat funcţiile în nordul majoritar sârb, după alegerile din aprilie, pe care sârbii le-au boicotat. Sârbii cer punerea în aplicare a unui acord vechi de un deceniu pentru mai multă autonomie. Etnicii albanezi reprezintă 90% din populaţia Kosovo, în timp ce sârbii reprezintă 5%, însă sunt majoritari în nord.
Joi, în parlament, un deputat al unui partid de opoziţie a aruncat cu apă în Kurti şi în adjunctul său, după ce anterior un altul rupsese un afiş cu imaginea premierului. Spiritele s-au încins şi s-a produs apoi o încăierare generală când alţi parlamentari din opoziţie şi din coaliţia de guvernare s-au apropiat de podiumul unde se aflau miniştrii.
Kurti a fost scos de la tribună de parlamentari şi gărzile sale de corp, în timp ce deputaţi din ambele tabere s-au atacat reciproc până când a intervenit poliţia.
Dezbaterea a avut loc după ce publicaţia online Nacionale a publicat săptămâna aceasta o conversaţie audio între preşedinta partidului lui Kurti, Mimoza Kusari-Lila, şi deputatul sârb Slavko Simic. Înregistrarea audio a fost făcută în luna iunie a anului trecut. Kusari poate fi auzită spunând că a vorbit anterior la telefon cu un lider de etnie sârbă, Milan Radojcic, care este sancţionat de guvernul american pentru crimă organizată şi activităţi de corupţie. Radojcic este, de asemenea, o persoană căutată de autorităţile din Kosovo.
„Ce s-a întâmplat în parlamentul kosovar este inacceptabil, iar folosirea violenţei este sancţionabilă", a declarat preşedintele parlamentului kosovar, Glauk Konjufca, care a ordonat amânarea şedinţei cu două ore.
Miercuri, Kurti a declarat că a convenit cu UE să reducă prezenţa poliţiei în nordul ţării şi să ia alte măsuri pentru a reduce tensiunile.
NATO a declarat că 93 dintre soldaţii săi de menţinere a păcii au fost răniţi, unii dintre ei grav, în ciocnirile cu protestatarii sârbi, la 29 mai. Medicii din nord au declarat că 52 de sârbi au fost, de asemenea, răniţi.