Premierul francez, huiduit la comemorarea victimelor de la Nisa. Disperarea unei matusi: "Nu reusesc sa-mi gaseasca nepotul"
Franta s-a recules astazi in amintirea celor 84 de victime ale masacrului de la Nisa. Dintre acestea,10 erau copii. Viitorul lor a fost secerat dramatic de actiunea bolnava a lui Mohammed Bouhlel.
Cu putin timp inainte sa se repeada cu camionul in oameni, barbatul si-a facut un selfie zambitor in mijlocul multimii de pe faleza. Procurorul general al Frantei a confirmat luni seara caracterul premeditat al atacului si faptul ca Bouhlel manifestase recent interes fata de jihadism
Luni la pranz, Franta intreaga a incremenit in memoria victimelor. Mii de oameni s-au recules pe Promenade des Anglais, in locul masacrului soldat cu 84 de morti si peste 200 de raniti. Durerea oamenilor s-a impletit cu furia. Premierul Manuel Valls a simtit din plin mania francezilor, profund nemultumiti de incapacitatea autoritatilor de a-i proteja.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
In orasul indoliat, multimea a aplaudat in timpul ceremoniei, dupa care a inceput sa cante imnul.Manuel Valls a fost huiduit la sosirea si la plecarea de pe Promenade des Anglais. Pe de alta parte, fortele de securitate si pompierii au fost ovationati.
Frustrarea razbate si din felul in care un localnic l-a interpelat pe un preot francez.
Preot Nisa: Nu credeam ca voi trai intr-o zi asa ceva.
Localnic: La ce ajuta sa depunem flori si lumanari?
Preot Nisa: Au murit oameni.
Localnic Nu e doar atat. Daca eu mor, nu-mi pasa, mi-am trait viata, dar aici a omorat bebelusi.
La centrul care ofera sprijin psihologic supravietuitorilor si rudelor, nu s-au mai inchis usile din noaptea tragediei.
"Cei care au pierdut copii sunt intr-o stare de nauceala"
Psiholog: "Cei care au pierdut un copil nici nu reusesc sa vorbeasca, sunt intr-o stare de nauceala".
Martor: “Am asistat neputincioasa joi la tot ce s-a intamplat, Am vazut camionul strivind oameni.”
Martor: "Mi-am apucat fetita in brate cand camionul ajunsese la 50 de cm de piciorul ei, asa ne-am salvat, am sarit pe plaja."
Tot aici vin cei care n-au reusit nici pana acum sa afle ce soarta au avut cei dragi. Chiar daca se mai agata de o farama de speranta, rudele lasa si mostre de ADN, necesare identificarii.
Bunica din Brazilia: "Nu stim daca nepoata mea e vie ori moarta.Nu primim nicio informatie. N-am ce face cu minutul lor de reculegere, vrem doar cateva minute de informatii"
Sophie Doussot, matusa unui adolescent dat disparut: "Il cheama Andre Rafaeli. Daca il vedeti, dati-ne de veste. Are 16 ani ani. Ne-au spus ca au identificat toti minorii morti si el nu este pe lista. Dar nu reusesc sa il gaseasca. Poate a suferit un soc, poate este blocat undeva... Nu stim... Poate este cu cineva..."
Bouhlel s-a transformat peste noapte dintr-un tanar pasionat de bautura si femei intr-o persoana religioasa
Intre timp, anchetatorii se straduiesc sa desluseasca persoanaliateta contradictorie si motivatiile atacatorului.
Tatal atacatorului: "Stiu ca nu facea rugaciuni. Nu se ducea la moschee."
Din marturiile cunoscutilor, rezulta ca Bouhlel s-a transformat peste noapte dintr-un tanar pasionat de box, bautura si femei, intr-o persoana religioasa.
Sadok Bouhlel, unchiul lui Mohamed Bouhlel: "Era un individ deprimat, repudiat de sotia care il dusese in Franta. Statul Islamic vaneaza asemenea oameni vulnerabili, cu personalitati slabe si ii racoleaza".
Farhad Khosrokhavar, specialist in jihadism si radicalizare: "Este o radicalizare prin mimetism. Vorbim de o persoana instabila, depresiva, care are probleme psihice. Inainte, acesti oameni ajungeau sa isi puna capat zilelor. Acum, situatia s-a schimbat si isi gasesc un nou tel in a omori cat mai multi oameni."
Driss Ait Youssef, expert securitat: "Comiterea unui atentat terorist cu alte mijloace decat arme ori explozibili va face parte din cotidian. E ceea ce se cheama un atentat din mers, pripit, apuci ce-ti pica in mana si comiti un atentat, iar efectul asupra publicului e colosal".
In urma cu 4 luni, Bouhlel a avut o disputa violenta in trafic, iar avocatul care l-a reprezentat la proces lupta cu un teribil sentiment de vinovatie.
Fostul avocat al atacatorului: "Imi tot repet ca doar mi-am facut meseria, dar nu ma pot impiedica sa ma gandesc ca, daca mi-as fi facut putin mai prost treaba, el ar fi fost inchis in ziua atacului".