Mobilizarea diasporei, vitală pentru șansele de integrare europeană a Republicii Moldova: „Este singura direcție corectă”
Moldovenii pro-europeni așteaptă cu mari emoții deznodământul alegerilor prezidențiale. Pentru scrutinul de duminică s-au calificat actuala președinta Maia Sandu și candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglu.
Analiștii prevăd un rezultat foarte strâns, motiv pentru care mobilizarea diasporei este crucială. Semnele sunt încurajatoare, pentru că până la această oră, în străinătate au votat semnificativ mai mulți moldoveni decât pe 20 octombrie, la primul tur. În schimb, îngrijorează numeroasele nereguli și tentative de fraudare, de la alegători duși cu autobuzele ori chiar avioanele la urne, la voturi cumpărate în fața secțiilor.
Rezultatul votului va decide dacă Moldova își accelerează integrarea europeană ori se întoarce în sfera de influență a Moscovei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți! Să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența! Puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvenie a lor! Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi! Ieșiți la vot!”
Lupta dintre cele două tabere, cu ideologii total opuse, i-a ținut cu inima strânsă pe cei care au ieșit să voteze.
Moldovenii au ieșit la vot încă de la deschiderea secțiilor. Presiunea pe voturile din străinătate este imensă pentru că, potrivit analiștilor, mobilizarea diasporei este vitală pentru șansele de integrare europeană.
Votant: Vrem să votăm pentru o țară mai prosperă, pentru un viitor mai bun! Pentru țara noastră, Moldovioara noastră!
În România, au fost deschise 16 secții de votare. Ca să se evite aglomerația de la primul tur, responsabilii au suplimentat numărul de cabine.
Votant: Direcția spre Europa este singura direcție corectă, absolut singura. Sperăm să intrăm în UE.
Suspiciuni de corupție și fraude
Procesul electoral a fost umbrit și de această dată de suspiciuni de corupție și fraude. Pe internet au apărut mai multe filmări și poze cu oameni transportati cu autobuzele catre sectii de votare din Republica Moldova, Belarus sau Turcia. În aceste imagini filmate într-un avion, de exemplu, apar zeci de moldoveni în timp ce își arată pașapoartele.
Alexander Stoianoglo a negat orice implicare: „Am votat pentru o Moldova liberă, stabilă, prosperă. Pe nimeni nu am adus în țară silit! Eu sunt categoric împotriva coruperii, fraudării alegerilor! Eu niciodată nu am participat la cumpărarea voturilor”.
Pe de altă parte, poliția din Republica Moldova a confirmat că există un "flux în creștere de transport și persoane" în Transnistria.
Nicolae Panfil, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX: „Deja avem cazuri de transportare ilegală a alegătorilor”.
S-au format ambuteiaje și pe podul care leagă Rîbnița de Rezina.
Moldovenii din Rusia ar fi fost aduși organizat
Au mai rămas două ore până la închiderea secțiilor de votare din Republica Moldova, iar prezența la vota moldovenilor în cel de-al 2-lea tur al scrutinului prezidențial este una ridicată.
Oamenii continuă să vină masiv la secțiile de votare pentru a-și alege președintele. Un flux masiv de alegători a fost și la secțiile de votare deschise în stânga Nistrului, acolo unde au fost cozi imense de alegători.
Asta în timp ce Comisia Electorală Centrală a anunțat că au fost cazuri în care oamenii ar fi fost aduși în mod organizat la secțiile de votare. Și moldovenii din Rusia ar fi fost aduși organizat cu avionul sau sau cu autocarele la secțiile de votare din Belarus, Turcia, dar și Azerbaidjan. Poliția anunță că sunt indicii clare și că aceste cazuri sunt deja investigate. De altfel, și observatorii care monitorizează scrutinul prezidențial din Republica Moldova au anunțat sute de cauze de diferite încălcări, cele mai dese fiind legate de transportare organizată a alegătorilor, coruperea electorală și prezența materialelor electorale la urnele de vot.
Reporter: Natalia Ginga (PRO TV Chișinău)
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, diaspora, Republica Moldova,
Dată publicare:
03-11-2024 19:09