Semnele Apocalipsei? Milioane de pesti morti in Brazilia si Noua Zeelanda
UPDATE: Vine sfarsitul lumii sau nu? Asta se intreaba milioane de pamanteni, dupa ce mii de pasari si mai nou de pesti au murit in masa, in Statele Unite, Suedia, si Noua Zeelanda.
La inceput au fost cele 5.000 de pasari moarte in Arkansas, apoi alte 500 in Suedia. Acum milioane de pesti morti au fost gasiti in Brazilia si Noua Zeelanda.
Teorii ale conspiratiei: de la explicatii biblice la conspiratii guvernamentale
Odata cu gasirea tot mai multor pesti si pasari moarte in mai multe parti ale globului, cercetatori sau oameni obisnuiti au incercat sa explice bizarele incidente. Teoriile sunt fie logice si lipsite de spectaculozitate, fie semne ale Armaghedonului sau experimente guvernamentale secrete.
"Teoria artificiilor" (pasarile au murit de frica) - aplicata inaripatelor moarte in Arkansas, in noapte de Revelion, nu poate fi aplicata si incidentelor din Suedia, Louisiana sau Kentucky.
Site-ul The Prison Planet sugereaza ca pasarile si pestii ar fi murit in urma unor teste guvernamentale secrete: "Guvernul a fost surprins in mod repetat testand arme biologice pe teritoriul SUA, omorand nu numai animale, dar si oameni".
Si pastorul James Manning are o teorie privitoare la moartea animalelor. Acesta este de parere ca, dupa cum scrie si in Biblie, sfarsitul lumii nu va fi adus de razboaie, ci de o catastrofa naturala - ca un cutremur, de exemplu.
Preotul se aventureaza sa spuna si ca inundatiile din Australia sau zapada care a cazut in Mongolia ar fi putut fi create de mana omului, ca parte a unui razboi purtat nu cu arme obisnuite ci cu... dezastre naturale, provocate intentionat de oameni. "Exista oameni care s-ar putea gandi sa foloseasca ploaia sau zapada ca arme", a spus pastorul.
"Mierlele nu zboara noaptea. Acest lucru (n.r. faptul ca zburau in noaptea in care au murit, in Arkansas) ar putea fi un indiciu al razboiului bilogic", a declarat James Mannin.
In plus, a adaugat ca si pestii morti din Maryland sau raul Arkansas sugereaza tot un razboi bilologic.
The Wall Street Journal il citeaza pe doctorul John Fitzpatrick, directorul Laboratorului de Ornitologie al Universitatii Cornell, care spune ca cineva din Arkansas ar fi vrut sa distruga in mod deliberat cuiburile mierlelor. O explozie le-ar fi determinat sa-si paraseasca adaposturile noaptea, sa zboare haotic, sa se loveasca de diverse obiecte si sa moara.
Aceasta ar explica ciudatul fenomen... daca nu ar fi aparut si alte cazuri, peste tot pe glob.
Cei de la Washington Post au dat si un nume fenomenului: Aflokalypse. Acestia sunt de parere ca, desi coincidentele duc cu gandul la o teorie a conspiratiei, cauzele par a fi mai degraba provocate de om.
"Artificii care au speriat pasarile si substante chimice care au omorat pestii. Toate aceste cauze par a fi provocate de om ", noteaza publicatia.
Directorul Departamentului de Ornitologie de la Universitatea din Ithaca, Statele Unite, a declarat ca explicatia mortii pasarilor din Arkansas din cauza focurilor de artificii nu este satisfacatoare. Acesta crede ca cineva le-a facut rau intentionat pasarilor.
Incidentele bizare din SUA, Suedia, Brazilia si Noua Zeelanda
Oamenii de stiinta au banuit initial ca focurile de artificii ar fi cauzat moartea celor 5.000 de pasari, in Beebe, un mic oras din Arkansas. Insa au fost nevoiti sa reia cercetarile in acest caz dupa ce inca 500 de zburatoare au plonjat spre moarte la 580 de kilometri departare, in Louisiana, luni, si inca cateva zeci in Kentucky.
Citeste teoriile legate de moartea pasarilor din Arkansas!
Si, daca nu era de ajuns, la 160 de kilometri de Arkansas, aproape 100.000 de pesti au murit sau sunt pe moarte.
Internetul a inceput sa vuiasca de teorii ale conspiratiilor despre teste guvernamentale secrete sau chiar despre Armaghedon, sfarsitul tuturor zilelor.
Intre timp, in Suedia, investigatorii incearca sa afle ce a dus la moartea a peste 50 de pasari din orasul Falkoping, situat in sud-estul tarii.
Veterinarul Robert ter Horst enumara cateva ipoteze privind moartea pasarilor: vremea rece, dificultati in gasirea hranei si, din nou, frica de artificii.
Si in Brazilia au fost gasite in jur de 100 de tone de pesti morti. Cauza decesului ramane si in acest caz necunoscuta, desi autoritatile vorbesc despre un dezechilibru al mediului inconjurator si poluare, ca principale cauze.
In Noua Zeelanda, sute de mii de pesti morti au fost gasiti pe plajele din peninsula Coromandel, multi dintre ei avand ochii lipsa. Autoritatile spun ca decesul s-ar putea datora conditiilor meteo precare.
Expertii insista insa ca nu exista nicio legatura intre bizarele incidente. Chiar daca artificiile ar putea fi o posibila cauza a mortii pasarilor din Beebe, aceasta teorie nu explica si moartea celor din Louisiana sau Kentucky, unde o femeie s-a trezit cu zeci de pasari moarte in curte. In prezent, biologii fac teste pentru a determina o posibila cauza a decesului inaripatelor.
Veterinarul Jim LaCour din Louisiana a declarat ca ar putea trece saptamani intregi pana la aflarea rezultatelor, dar a refuzat sa faca speculatii in legatura cu bizarul incident. A spus, totusi, ca astfel de cazuri au mai existat si in trecut in Louisiana, insa numarul pasarilor moarte a fost mult mai mic.
„Bolile, foametea sau fronturile de aer rece” ar fi putut cauza in trecut moartea pasarilor, a spus medicul veterinar.
Cat despre cei aproape 100.000 de pesti care au murit in raul Arkansas, la 160 de kilometri de Beebe, acestia nu au nicio legatura cu moartea pasarilor, spun autoritatile.
Probabil, au declarat oficialii, moartea acestora a fost cauzata de o boala care a afectat doar o singura specie. O posibila poluare a raului iese din discutie, spun autoritatile, din moment ce numai o specie de peste a fost afectata.
Testele in acest caz ar putea dura luni pana la finalizare.Cat despre zecile de mii de pesti morti in golful Chesapeake din Maryland, inca nu se stie nimic.