Ministrul de Externe al Iordaniei are îndoieli că Israelul îşi poate atinge obiectivul de a distruge Hamas

armata israel, brigada golani
Getty

Ministrul de Externe al Iordaniei şi-a exprimat îndoiala că Israelul şi-ar putea atinge obiectivul de a distruge Hamas prin bombardament greu şi invadarea Fâşiei Gaza, dominată de mult de mişcarea islamistă palestiniană, transmite Reuters.

"Israelul spune că vrea să distrugă Hamas. Sunt mulţi militari aici, pur şi simplu nu înţeleg cum poate fi realizat acest obiectiv", a declarat Ayman Safadi sâmbătă, la conferinţa anuală de securitate IISS Manama Dialogue din Bahrain.

Israelul a promis că va distruge Hamas de la atacul său mortal din 7 octombrie în comunităţile israeliene din apropierea Gaza.

Israelul a bombardat o mare parte din oraşul Gaza până la distrugere, în timp ce a supus nordul enclavei şi a intensificat atacurile asupra Hamas în sud.

Majoritatea morţilor de ambele părţi, 1.200 de israelieni în atacul Hamas şi peste 12.000 în Gaza, au fost civili.

Citește și
protest cairo
Israelul, încolțit de furia musulmanilor. Cum a ajuns Orientul Mijlociu să se ridice împotriva statului evreu
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Puterea regională Arabia Saudită a cerut la conferinţă o încetare imediată a focului întee Israel şi Hamas.

"Vedem civili murind în fiecare zi. Şi trebuie să oprim asta astăzi, nu mâine", a declarat ministrul saudit de Externe, prinţul Faisal bin Farhan.

Israelul a exclus orice încetare a focului înainte ca cei 240 de ostatici luaţi de Hamas pe 7 octombrie să fie eliberaţi.

Hamas a promis o luptă lungă şi susţinută împotriva Israelului.

Brett McGurk, principalul consilier al preşedintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, a declarat în cadrul conferinţei de la Manama că eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas va duce la o creştere a furnizării de ajutor umanitar şi la o pauză semnificativă a luptei în Gaza.

CINE AR PUTEA CONDUCE GAZA DUPĂ RĂZBOI?

Fostul şef al serviciilor secrete saudite, prinţul Turki al-Faisal, a declarat că un eşec de lungă durată în rezolvarea conflictului arabo-israelian a generat criza actuală.

”Trebuie să considerăm că războiul este, de asemenea, un indiciu al eşecului politic şi diplomatic al comunităţii internaţionale; noi toţi nu am reuşit să rezolvăm această problemă. Şi responsabilitatea ne revine tuturor de a găsi o soluţie”, a spus el.

Războiul Israelului asupra Gaza a ridicat întrebări în rândul puterilor mondiale şi regionale şi al Naţiunilor Unite cu privire la cine va guverna teritoriul mic şi dens populat în cazul înfrângerii Hamas în enclava pe care a condus-o timp de 16 ani.

Numai Autoritatea Palestiniană (AP), entitatea susţinută de Occident care îşi exercită o autonomie limitată în Cisiordania ocupată de Israel, ar putea conduce Gaza după încheierea războiului Israel-Hamas, a declarat şeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell.

”Hamas nu mai poate controla Gaza. Deci cine va deţine controlul asupra Gazei? Cred că numai una ar putea face asta - Autoritatea Palestiniană”, a declarat Borrell la Manama Dialogue, o conferinţă anuală privind politica externă şi de securitate.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că AP ar putea juca un rol în administrarea Gazei dacă ar exista o soluţie politică completă, mişcări către statalitatea palestiniană pe terenurile pe care Israelul le-a ocupat din 1967 - care includ şi Cisiordania.

Discuţiile de pace israeliano-palestiniene au fost îngheţate din 2014.

AP este profund nepopulară în rândul palestinienilor, percepută în mare parte ca un subcontractant de securitate corupt pentru Israel, iar Israelul se află acum sub un guvern religios-naţionalist dur.

Hamas a preluat Gaza după un scurt război civil în 2007 cu partidul Fatah al lui Abbas şi este profund încorporată în societatea din Gaza, de asemenea, cu organizaţii politice, sociale şi caritabile.

Ani de discuţii de reconciliere între rivali nu au reuşit să ajungă la un progres pentru reluarea administraţiei AP din Gaza.

Un înalt oficial din Emiratele Arabe Unite, care a ajuns la un acord de normalizare intermediat de SUA cu Israelul în 2020, a avertizat că un conflict prelungit în Gaza ar putea genera radicalizarea în Orientul Mijlociu.

”Cu cât criza durează mai mult, cu atât avem mai mult pericolul ca criza să scape de sub control şi cred că trebuie să fim foarte, foarte atenţi”, a declarat Anwar Gargash, consilier diplomatic al preşedintelui Emiratelor Arabe Unite.

Emiratele Arabe Unite şi alte state conservatoare, producătoare de petrol din Golf, văd Hamas şi alţi islamişti ca pe o ameninţare la adresa stabilităţii Orientului Mijlociu şi nu numai.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Forţele aeriene din Iordania au livrat ajutoare medicale urgente în Gaza
Forţele aeriene din Iordania au livrat ajutoare medicale urgente în Gaza

Forţele aeriene ale Iordaniei au paraşutat luni dimineaţa ajutoare medicale la spitalul iordanian de campanie din Fașia Gaza, potrivit presei şi unui mesaj pe X al regelui Iordaniei, relatează news.ro care citează Reuters.

Israelul, încolțit de furia musulmanilor. Cum a ajuns Orientul Mijlociu să se ridice împotriva statului evreu
Israelul, încolțit de furia musulmanilor. Cum a ajuns Orientul Mijlociu să se ridice împotriva statului evreu

Frustrări transformate în furie, acumulate ani la rând, dau acum în clocot în capitalele țărilor musulmane. În Iordania, Egipt ori Yemen s-au revărsat din nou mulțimi pe străzi, pentru a da frâu liber sentimentelor anti-Israel.

ANALIZĂ. De ce Egiptul și alte țări arabe nu vor să-i primească pe ”frații” lor musulmani palestinieni din Gaza
ANALIZĂ. De ce Egiptul și alte țări arabe nu vor să-i primească pe ”frații” lor musulmani palestinieni din Gaza

În timp ce palestinienii disperați din Gaza încearcă să fugă de bombardamentele neîncetate ale Israelului, ca represalii la atacul brutal al Hamas din 7 octombrie, unii se întreabă de ce Egiptul și Iordania nu îi primesc. 

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.