Mine navale plutesc în derivă în Marea Neagră, în zona României. Avertismentul guvernului bulgar
Guvernul Bulgariei a atras atenţia cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odesa şi care pun în pericol traficul maritim, transmite luni EFE.
Experţi de la Academia Navală Militară din Varna au declarat pentru EFE că minele ar putea intra în apele teritoriale bulgare în circa 10 zile.
Minele au luat cursul curenților și ar urma să ajungă în zilele următoare în apele teritoriale ale României.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Șeful Direcției Hidrogarfice Maritime, Nicolae Vatu, avertizează că există un pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.
„În situația în care descoperiți obiecte plutitoare asemănătoare minelor, raportați imediat la numărul de telefon 0040241651 040”, transmite Nicolae Vatu, potrivit Ziua de Constanța.
Ministerul român al Apărării nu a transmis o reacție oficială până la ora publicării acestei știri.
Autorităţile de la Sofia au anunțat într-un comunicat de presă, dispozitivele explozive "au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile".
Minele provin de pe coasta Odesei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experţi cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş.
Guvernul de la Sofia a dat asigurări că forţele navale şi autorităţile civile adoptă măsuri extraordinare de supraveghere şi sunt pregătite să neutralizeze dispozitivele explozive, potrivit Agerpres.
"Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte, în apă sau pe coastă", se menţionează în comunicat.
Echipajele bărcilor comerciale din zonă au fost avertizate să supravegheze marea cu maximă atenţie şi să informeze imediat autorităţile de coastă dacă observă obiecte suspecte în apă.
Minele navale ajung să plutească în derivă, la suprafaţa apei, dacă se rupe cablul cu care sunt ancorate, explică EFE.
Rusia a avertizat că minele din largul porturilor Odesa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnii plutesc în derivă
Rusia a avertizat sâmbătă cu privire la pericolul reprezentat de deriva minelor depuse de forţele navale ucrainene în Marea Neagră după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, precizând că minele ar putea ajunge în Strâmtoarea Bosfor sau chiar în Marea Mediterană, relatează FP.
''După debutul operaţiunii militare ruse (24 februarie), forţele navale ucrainene au instalat bariere de mine în largul porturilor Odesa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnii'', a declarat serviciul de securitate rus (FSB) într-un comunicat, afirmând că este vorba despre mine ''perimate'', fabricate în prima jumătate a secolului XX.
Din cauza furtunilor, cablurile ce leagă minele de ancore au început să se rupă, a adăugat FSB.