Milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, distruse din greșeală la o fabrică din SUA
Lucrătorii de la o fabrică din Baltimore, SUA care fabricau două vaccinuri împotriva Covid-19 au confundat accidental ingredientele în urmă cu câteva săptămâni, contaminând până la 15 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson.
Autoritățile au fost nevoite să întârzie autorizarea liniilor de producție, transmite New York Times.
Fabrica este condusă de Emergent BioSolutions, un partener de producție atât pentru Johnson & Johnson, cât și pentru AstraZeneca, compania britanică-suedeză al cărei vaccin nu a fost încă autorizat pentru utilizare în Statele Unite. Oficialii federali au atribuit greșeala erorii umane.
Greșeala a întârziat livrările viitoare de doze Johnson & Johnson în Statele Unite, în timp ce Food and Drug Administration investighează ce s-a întâmplat.
Eroarea nu afectează dozele Johnson & Johnson care sunt livrate și utilizate în prezent la nivel național, inclusiv livrările pe care alte state se bazează săptămâna viitoare. Toate aceste doze au fost produse în Olanda, unde operațiunile au fost aprobate în totalitate de autoritățile de reglementare.
Alte livrări de vaccin Johnson & Johnson, așteptate în luna următoare, ar fi trebuit să provină de la fabrica din Baltimore.
Oficialii se așteaptă în continuare să aibă suficiente doze de la Johnson & Johnson și ceilalți doi producători de vaccin pentru a îndeplini angajamentul președintelui Biden de a furniza suficient vaccin pentru a imuniza fiecare adult până la sfârșitul lunii mai.
Pfizer își livrează dozele înainte de termen, iar Moderna este pe punctul de a obține aprobarea pentru a livra flacoane de vaccin ambalate cu până la 15 doze în loc de 10, consolidând în continuare stocul național.
Problemele au apărut într-o nouă fabrică care se ocupă cu producerea de vaccinuri de la Johnson & Johnson și AstraZeneca. Cele două vaccinuri folosesc aceeași tehnologie, folosind o versiune inofensivă a unui virus, cunoscut sub numele de vector viral, care este transmis în celule pentru a produce o proteină care apoi stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi, dar vectorii Johnson și Johnson și AstraZeneca sunt biologic diferiți și nu pot fi înlocuiți.
Această eroare a rămas nedescoperită până la controalele efectuate de Johnson & Johnson. Până atunci, până la 15 milioane de doze fuseseră contaminate, au spus oamenii.
Niciuna dintre doze nu a părăsit fabrica, iar lotul a fost pus în carantină.
Johnson & Johnson au raportat incidentul către autoritățile de reglementare, care au început apoi o anchetă care a întârziat autorizarea liniilor de producție ale fabricii respective.