Mii de lilieci morți din cauza caniculei în Australia. ”Cel mai sever fenomen de acest tip”

Ultima actualizare: 27-01-2019 12:14

Temperaturile caniculare au devastat coloniile de lilieci din Adelaide, capitala statului Australia de Sud, provocând decesul a circa 3.000 de vulpi zburătoare. 

Cel puţin 1.500 de vulpi zburătoare cu capul gri au fost găsite decedate în grădinile botanice, în parcuri şi pe malurile râurilor. Ecologiştii au estimat că acesta este cel mai sever fenomen de acest tip consemnat până în prezent, a relatat duminică ABC News.

"Până la finalul săptămânii vom pierde probabil între 2.000 şi 3.000 de lilieci", a declarat Sue Westover, coordonatoare în cadrul serviciului pentru protecţia faunei sălbatice Fauna Rescue SA.

"Toate animalele decedate sunt vulpi zburătoare cu capul gri, o specie clasificată în prezent drept vulnerabilă acum, prin urmare acest lucru este destul de devastator", a spus Westover.

Liliecii frugivori, numiţi şi vulpi zburătoare, reprezintă cea mai mare specie de lilieci din Australia, endemică în regiunile sud-estice. Ei au o anvergură a aripilor de până la un metru, iar greutatea corpului poate atinge un kilogram.

"Ei dispersează seminţele dar şi polenul, ceea ce ajută la creşterea unor noi copaci şi la dezvoltarea pădurilor. Practic, fără vulpile zburătoare care facilitează această răspândire, nu am avea copaci", a subliniat Westover.

"Cel mai mare număr a fost în jur de 600 de lilieci (decedaţi), în urma valului de caniculă de acum câţiva ani", a precizat specialista.

Temperaturile extreme care au afectat recent sudul Australiei au condus la înregistrarea unor valori record, care au ajuns până la 46,6 grade Celsius în capitala statului Australia de Sud.

Fermele de păsări au raportat, de asemenea, pagube masive, una dintre acestea pierzând peste jumătate din efectivul său de 2.000 de exemplare, în ciuda temperaturilor mai scăzute înregistrate spre sfârşitul săptămânii.

Peste 150.000 de gospodării şi sedii comerciale din statul australian Victoria au rămas vineri fără electricitate în urma valului de căldură extremă care a afectat sudul ţării.

După ce în numeroase regiuni din statul Victoria temperaturile au trecut de 45 de grade Celsius, mai multe generatoare au cedat din cauza căldurii, după cum a declarat directorul executiv al operatorului de electricitate Australian Energy Market Operator (AEMO), Audrey Zibelman, pentru Australian Associated Press (AAP).

Temperaturile din Melbourne au ajuns vineri la prânz la 42,3 grade Celsius, provocând haos în traficul local, după ce peste o sută de semafoare au încetat să mai funcţioneze din cauza penelor de curent.

Recordurile de temperatură au fost doborâte în această regiune, pe măsură ce valul de căldură a înaintat spre estul continentului. În Port Augusta, la 300 kilometri spre nord de Adelaide, au fost 49,5 grade Celsius, cea mai ridicată valoare de temperatură înregistrată într-o localitate aflată la malul mării.

Mai multe incendii de vegetaţie au izbucnit vineri la est de Melbourne, însă temperaturile din oraş au scăzut brusc cu 12 grade Celsius în aceeaşi zi, după ce un front atmosferic rece şi-a făcut simţită prezenţa în cursul după-amiezii.

Săptămâna trecută, mai multe oraşe din Australia au figurat printre localităţile cu cele mai ridicate temperaturi de pe întreg mapamondul.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO