Mii de irakieni l-au omagiat pe Soleimani, la Bagdad. Unde va fi înhumat generalul

Dată publicare: 04-01-2020 12:10
Dată actualizare: 04-01-2020 12:10


Procesiune funerată la Bagdad

Mii de irakieni s-au adunat, sâmbătă, pe străzile din Bagdad în jurul sicrielor generalului iranian Qassem Soleimani şi ale lui Abu Mahdi al-Muhandis, principalul său locotenent din Irak, ucişi în noaptea de joi spre vineri într-un raid american.

UPDATE - Comandantul militar Qassem Soleimani va fi înmormântat, marţi, în oraşul său natal Kerman (centrul Iranului), la capătul a trei zile de ceremonii omagiale în toată ţara, au anunţat sâmbătă Gardienii Revoluţiei.

Trupul generalului Soleimani va sosi la Teheran sâmbătă seară, înainte de a fi transportat a doua zi în oraşul sfânt şiit Machhad pentru o ceremonie care va avea loc în apropiere de sanctuarul Imam Reza, au transmis Gardienii Revoluţiei într-un comunicat publicat pe site-ul lor în noaptea de vineri spre sâmbătă.

"O ceremonie va avea loc la Teheran luni dimineaţă, apoi trupul pur al acestui soldat al Poporului şi al Naţiunii va fi înmormântat la Kerman marţi dimineaţă", se arată în anunţ.

Un grup mare de studenţi a anunţat organizarea, sâmbătă, a unei ceremonii omagiale pentru generalul Soleimani la Universitatea din Teheran. Ei vor merge şi la aeroportul Mehrabad la sosirea sicriului său.

Cortegiu funerar la Bagdad

 

Participanţii la cortegiul funerar care a trecut prin cartierul Kazimiya din Bagdad, unde se află un sanctuar şiit, au strigat "Moarte Americii" și "Răzbunare pentru Abu Mahdi al-Muhandis", şeful operaţional al Hashd al-Shaabi (Forţele de mobilizare populară), coaliţie de paramilitari integraţi forţelor de securitate irakiene.

Imagini din timpul procesiunii funerare găsiți în galeria foto

În total, 'tirul de precizie al unei drone' americane care a pulverizat în noaptea de joi spre vineri două maşini la bordul cărora se aflau Soleimani şi Al-Muhandis a făcut 10 morţi - cinci irakieni şi cinci iranieni.

Sicriele celor cinci irakieni au fost transportate la Kazimiya în maşini pick-up acoperite cu drapelul naţional şi care au trecut prin mulţimi de oameni îmbrăcaţi complet în negru, informează Agerpres.

Sicriele celor cinci iranieni ucişi erau acoperite cu drapelul Iranului.

Potrivit Reuters, Forţele de mobilizare populară au plănuit, pentru sâmbătă, o procesiune funerară care de la Bagdad se va îndrepta spre orașul șiit Karbala și se va încheia în orașul sfânt Najaf, situat la aproximativ 180 de km de Bagdad.

Unele persoane din mulţime au afişat portrete cu ghidul suprem iranian Ali Khamenei sau cu liderul Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, care susţine că formează cu Hashd al-Shaabi "axa de rezistenţă" faţă de SUA şi Israel în Orientul Mijlociu şi care a făcut apel la "pedepsirea corespunzătoare' a celor vinovaţi de moartea lui Soleimani.

După defilarea prin cartierul Kazimiya, vor avea loc funeralii naţionale în Zona Verde din Bagdad, în prezenţa a numeroşi lideri irakieni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO