Trump, după moartea lui Soleimani: "Am luat măsuri pentru a opri un război"
Tensiuni uriașe între Washington și Teheran, după ce președintele american Donald Trump a ordonat uciderea omului numărul doi de la Teheran, generalul Qassem Soleimani.
UPDATE - Mii de irakieni au scandat sâmbătă 'Moarte Americii', în cortegiul din jurul sicrielor generalului iranian Qassem Soleimani şi lui Abu Mahdi al-Muhandis, principalul său locotenent din Irak, ucişi în noaptea de joi spre vineri într-un raid american.
Citește și: Mii de irakieni la înmormântarea lui Soleimani. Oamenii strigă “Moarte Americii” și “Răzbunare”
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Participanţii la acest cortegiu funerar care a trecut prin cartierul Kazimiya din Bagdad, unde se află un sanctuar şiit, au strigat de asemenea 'Răzbunare pentru Abu Mahdi al-Muhandis', şeful operaţional al Hashd al-Shaabi (Forţele de mobilizare populară), coaliţie de paramilitari integraţi forţelor de securitate irakiene, scrie Agerpres.
După defilarea prin cartierul Kazimiya, vor avea loc funeralii naţionale în Zona Verde din Bagdad, în prezenţa a numeroşi lideri irakieni.
UPDATE - Pompeo spune că SUA vor ''dezescaladarea'' tensiunilor după moartea lui Soleimani
Secretarul de stat american Mike Pompeo a dat asigurări vineri că Statele Unite vor „dezescaladarea” tensiunilor după moartea generalului iranian Qassem Soleimani.
Şeful diplomaţiei americane a afirmat de asemenea la CNN că generalul Soleimani pregătea în regiune o „acţiune de anvergură” care ameninţa „viaţa a sute de americani”.
„Ştiam că este iminent. Am luat decizia pe baza unor evaluări ale serviciilor noastre de informaţii”, a insistat el.
Pompeo şi-a petrecut ziua de vineri sunându-i pe liderii lumii, reamintind, de fiecare dată, „angajamentul” SUA faţă de „dezescaladare”.
UPDATE- Afganistanul se teme de violenţe în regiune
Afganistanul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă intensificare a violenţelor în regiune după atacul SUA în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani la Bagdad.
Afganistanul, ţară afectată de război, a făcut apel atât la Iranul vecin, cât şi la SUA, partenerul său strategic, să împiedice orice escaladare a violenţelor.
„Astăzi, în cadrul unor discuţii cu secretarul american de stat (Mike Pompeo - n.r.), am subliniat din nou că teritoriul afgan nu trebuie folosit împotriva unei ţări terţe sau în conflicte regionale”, a scris vineri seară pe Twitter preşedintele afgan Ashraf Ghani, după o convorbire la telefon cu şeful diplomaţiei americane.
Trump: „Am luat măsuri pentru a opri un război”
Cel mai important comandant militar al Iranului a fost ucis în Irak, într-un atac cu rachete lansate de o dronă. Liderii iranieni amenință cu un răspuns pe măsură, în timp ce sute de mii de oameni au ieșit pe străzile orașelor iraniene, dar și din alte țări musulmane, ca să-l omagieze pe generalul mort și să ceară răzbunare asupra Americii.
Generalul Qassem Soleimani a fost ucis în apropierea aeroportului din Baghdad, la puţin timp după ce a aterizat.
Câteva rachete lansate de o dronă americană au distrus coloana de autovehicule în care era comandantul iranian. Ordinul de atac a venit direct de la preşedintele american Donald Trump.
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: „Am luat măsuri pentru a opri un război. Nu am acţionat ca să începem unul. Soleimani plănuia atacuri iminente şi sinistre asupra militarilor şi diplomaţilor americani, dar l-am prins asupra faptului şi l-am lichidat.”
Donald Trump nu dorește o schimbare de regim în Iran
Preşedintele american Donald Trump a afirmat vineri că nu doreşte o „schimbare de regim” la Teheran după eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani pe care l-a descris ca „teroristul numărul unu” din lume, relatează AFP.
Donald Trump a afirmat că generalul Qasem Soleimani pregătea atacuri „iminente” contra diplomaţilor şi militarilor americani.
„Soleimani a făcut din moartea oamenilor nevinovaţi o pasiune respingătoare”, a declarat el înainte de a lansa un avertisment „teroriştilor” care atacă americani.
„Vă vom găsi. Vă vom elimina. Îi apărăm întotdeauna pe diplomaţii, soldaţii noştri, pe toţi americanii şi pe aliaţii noştri”, a mai spus preşedintele american, aflat în vacanţă la clubul său Mar-a-Lago din Florida.
„Am un respect profund pentru poporul iranian. Nu căutăm o schimbare de regim”, a adăugat Trump.
Iranul a promis că va răzbuna uciderea lui Soleimani
La câteva ore de la atac, liderul suprem iranian a vizitat familia generalului Soleimani.
„O răzbunare cruntă îi așteapta pe criminali”, a ameninţat ayatolahul Khamenei, în timp ce ministrul de externe iranian a declarat că americanii au făcut o greşeală uriaşă.
Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe iranian: „Republica Islamică are dreptul legal de a răspunde oricând şi în orice fel va consideră potrivit”.
Cine era generalul Qassem Soleimani
Generalul iranian era liderul Forțelor Quds, o unitate de elită specializată în operațiuni în afara granițelor iraniene.
Nick Paton Walsh, CNN: „Qassem Soleimani era omul acuzat de Statele Unite că a plănuit atacuri împotriva ambasadei americane de la Bagdad. Și, de asemenea, era acuzat că s-ar fi aflat în spatele unor acțiuni violente împotriva intereselor americane și ale aliaților din Orientul Mijlociu.”
Totuși, la Washington, analiștii și politicienii democrați susțin că Trump ar fi trebuit să ceară acordul Congresului înainte să ordone uciderea liderului militar iranian.
Mai ales că generalul Soleimani, considerat al doilea în ierahia puterii de la Teheran, după ayatolahul Khamenei, era văzut că un erou național.
În marile oraşe iraniene, dar şi în alte ţări cu populaţie şiită, sute de mii de oameni au ieşit pe străzi că să-i aducă un omagiu.
Cetățean iranian: „Qassem nu era doar un luptător şi un comandant. Era speranţa celor asupriţi în toată lumea.”
Paradoxal, americanii şi generalul iranian s-au aflat la un moment dat de aceeaşi parte a baricadei, în războiul contra Statului Islamic.
Nick Paton Walsh, CNN: „Era un om cu mare influență, a cărui dispariție lasă un gol imens în aparatul iranian de securitate și aduce mai mult haos în Orientul Mijlociu. Pentru că, cinstit, oamenii nu știu ce va urma.”
Mike Pompeo critică o opinie a Franţei faţă de uciderea generalului Soleimani
Reacţiile internaţionale au fost împărţite. Franţa, China, Marea Britanie au făcut apel la cei implicaţi să nu escaladeze situaţia, preşedintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanţe ayatolahului, în timp ce premierul israelian Benyamin Netanyahu l-a lăudat pe Donald Trump pentru că a acţionat decisiv şi în forţă.
Secretarul american de stat Mike Pompeo a estimat vineri că Franţa „greşeşte” dacă crede că lumea a devenit „mai periculoasă” după ce SUA l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani într-un raid în Irak, transmite AFP.
Mike Pompeo a făcut aceste comentarii după ce a fost solicitat de postul CNN să comenteze o declaraţie a secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, care a spus la postul RTL că ne regăsim astăzi „într-o lume mai periculoasă” din cauza riscurilor de „escaladare militară” în Orientul Mijlociu.
„Francezii pur şi simplu greşesc la acest punct. Lumea este mult mai sigură astăzi. Şi pot să vă asigur că americanii din regiune sunt mai în siguranţă astăzi după moartea lui Qassem Soleimani”, consideră secretarul american de Stat.
El a scris mai târziu pe Twitter că a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian.
„Lupta împotriva activităţilor nefaste ale regimului iranian este o prioritate comună cu partenerii noştri europeni. Hotărârea noastră de a ne proteja popoarele şi interesele este de neclintit”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.
La rândul său, ministrul Jean-Yves Le Drian a cerut Iranului să evite orice reacţie după uciderea generalului Soleimani, pentru a nu se ajunge la „o gravă criză a proliferării nucleare”.
„Franţa îndeamnă pe fiecare la reţinere şi Iranul să evite orice măsură susceptibilă să agraveze instabilitatea regională”, a indicat MAE francez într-un comunicat.
Sursa: Stirile ProTV/Agerpres
Etichete: SUA, iran, donald trump, Soleimani,
Dată publicare:
04-01-2020 08:00