Mii de bulgari, în stradă, în semn de susținere a unui medic care a ucis un hoț de etnie romă
Mii de persoane au manifestat, luni, în orașul bulgar Plovdiv, pentru a cere eliberarea unui medic acuzat că ar fi ucis un hoț de etnie romă. Oamenii i-au luat apărarea, susținând că el ar fi acționat în legitimă apărare.
Protestele exprimă frustrarea multor oameni faţă de eşecul autorităţilor de a combate spargerile de locuinţe cu violenţă, foarte frecvente mai ales în mediul rural, informează Reuters, citat de Agerpres.
Parchetul din Plovdiv a comunicat, sâmbătă, arestarea lui Ivan Dimitrov, medic anestezist, pentru 72 de ore şi punerea lui sub urmărire pentru uciderea unui bărbat de 38 de ani, de etnie romă, în timpul unui incident. Dacă va fi găsit vinovat, Dimitrov ar putea primi o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Televiziunea şi radioul naţionale au relatat, citând surse din cadrul poliţiei, că Dimitrov l-a împuşcat pe presupusul spărgător cu un pistol scăpat de complicele acestuia şi că medicul a fost înjunghiat în picior în timpul incidentului. Complicele a reuşit să scape.
„Insist pentru eliberarea imediată a lui Ivan Dimitrov şi retragerea imediată a tuturor acuzaţiilor”, a declarat Anghel Djambazki, membru al Parlamentului European şi vicepreşedinte al partidului naţionalist VMRO.
Soţia medicului a declarat în presa locală că îi este recunoscătoare acestuia pentru faptul că şi-a apărat familia, şi a precizat că cele două fiice ale cuplului se aflau acasă în momentul incidentului.
Mii de oameni au semnat o petiţie pentru punerea în libertate a medicului, iar proteste au mai avut loc la Sofia şi în alte oraşe.
Comunitatea romă din Bulgaria se confruntă cu niveluri foarte ridicate de sărăcie şi şomaj, trăind de multe ori la periferiile oraşelor şi fiind acuzată de mulţi că trăieşte din infracţiuni şi ajutoare de stat.
Unii observatori sunt de părere că acest caz ar putea reaprinde sentimentele anti-roma în Bulgaria, ţară care deţine în acest semestru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Djambazki a mai declarat că partidul său va iniţia o dezbatere în parlament şi va introduce un proiect de lege privind legitima apărare.
Partidul populist Volia, condus de vicepreşedintele Adunări Naţionale, Veselin Mareşki, şi-a exprimat de asemenea sprijinul faţă de Dimitrov.
„Dacă statul nu poate pune în aplicare măsurile necesare pentru a intimida, opri şi pedepsi astfel de infractori, atunci populaţiei nu îi mai rămâne decât să se apare singură”, a susţinut Volia într-un comunicat.